Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ
Εμπειρία, σχεδιασμός και έλεγχος εγγυώνται την επίτευξη των στόχων

Πανέτοιμη για τη μάχη της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης είναι η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, έχοντας λάβει όλα τα μέτρα που υποδεικνύει η εμπειρία της για την επιτυχή έκβασή της και βρισκόμενη σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν δυσκολιών. Η εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της, η αισιοδοξία που πηγάζει από τις υπαρκτές μεγάλες δυνατότητες και η πίστη στους στενούς δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στο Κόμμα και στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της Αθήνας, συνηγορούν ως προς το ότι η Κομματική Οργάνωση Αθήνας κι αυτή τη φορά θα τερματίσει έχοντας υπερκαλύψει το πλάνο της. Εφαλτήριο για τον τελικό στόχο, το πρώτο κλείσιμο της εξόρμησης, αύριο, Δευτέρα, οπότε και προσδοκά σε μια δυναμική εκκίνηση με την κάλυψη του 20% του συνολικού της πλάνου.

Για το χαρακτήρα αυτής της μάχης, το σχεδιασμό και τους στόχους της Οργάνωσης μιλούν στο «Ρ» ο Μήτσος Κατσιανάκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος για την Οικονομική Εξόρμηση από το Γραφείο της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ, και η Βούλα Διακουμή, υπεύθυνη οικονομικών της Αχτίδας Α΄ Αθήνας της ΚΟΑ.

-- Σήμερα «ανοίγει» η δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ. Πρόκειται για μια μεγάλη μάχη και θα ήθελα να σταθούμε λίγο στο χαρακτήρα της.

Μ. Κ.: Ο χαρακτήρας της είναι οικονομικός και πολιτικός. Τα μέλη του Κόμματος για να ανταποκριθούν στο στόχο της εξοικονόμησης των χρημάτων που απαιτούνται προκειμένου αυτό να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών, στα πολλά και σύνθετα μέτωπα πάλης, είναι καθαρό ότι πρέπει να έρθουν σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Ξεκινώντας βέβαια με τους φίλους, τους ψηφοφόρους, τους οπαδούς. Επαφή που δε θα περιορίζεται στο αίτημα για οικονομική ενίσχυση, αλλά θα περιλαμβάνει, προϋποθέτει, πολιτική συζήτηση.

Ο Μήτσος Κατσιανάκος και η Βούλα Διακουμή μιλούν στη συντάκτρια του «Ρ»
Ο Μήτσος Κατσιανάκος και η Βούλα Διακουμή μιλούν στη συντάκτρια του «Ρ»
Να βρούμε και να συζητήσουμε και με τον κόσμο με τον οποίο μιλήσαμε και μας ψήφισε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, όπου φάνηκε ότι το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα με περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες, σε σχέση με τα άλλα κόμματα, για τα οποία έγινε καθαρό πως έχουν πολύ περισσότερες οικονομικές δυνατότητες. Να απευθυνθούμε ξανά σ' αυτόν τον κόσμο που μας βοήθησε να δώσουμε με αξιοπρέπεια την εκλογική μάχη και συζητώντας μαζί του να του δώσουμε να καταλάβει ότι στηρίζοντας οικονομικά το ΚΚΕ, στηρίζει τους αγώνες για την επίλυση των προβλημάτων που πρώτα και κύρια αυτόν τον ίδιο ταλανίζουν.

Β. Δ.: Είναι καθαρό ότι αν δε συνδυάσουμε την οικονομική με την πολιτική εξόρμηση δε θα έχουμε τα αποτελέσματα που προσδοκάμε. Αυτό το ζήτημα έχει συζητηθεί σε όλες τις ΚΟΒ της πρώτης περιφέρειας και φάνηκε ότι υπάρχει και κατανόηση του ζητήματος από την πλευρά των συντρόφων αλλά και αισιοδοξία για την Οικονομική Εξόρμηση. Είναι επίσης καθαρό σε όλους ότι σήμερα το Κόμμα μας δέχεται επίθεση από όλες τις πλευρές και όσο οξύνονται τα προβλήματα η επίθεση θα εντείνεται για να φιμωθεί η φωνή που αφυπνίζει συνειδήσεις, ενημερώνει, ξεσηκώνει το λαό. Στη βάση αυτή εκτιμάται ως ανάγκη τα μέλη, οι φίλοι του Κόμματος να στρατευτούν με πείσμα και αυταπάρνηση στη μάχη της εξόρμησης, έχοντας καθαρό ότι το δυνάμωμα του Κόμματός μας και οικονομικά θα δυναμώσει συνολικά τη δράση του, θα το βοηθήσει ώστε από καλύτερες θέσεις να δώσει όλες τις άλλες μάχες.

Πρώτος στόχος το 20%

-- Η ΚΟΑ είναι έτοιμη για το αυριανό πρώτο κλείσιμο της εξόρμησης, έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες;

Μ. Κ.: Ναι, οι προετοιμασίες έχουν ολοκληρωθεί, εγκαίρως το θέμα απασχόλησε όλα τα όργανα. Από τις συνεδριάσεις διαπιστώνεται ομοφωνία ως προς τους στόχους και διάθεση για προσπάθεια να δοθεί αυτή η μάχη πολιτικά και οικονομικά, με όρους που θα εγγυηθούν την επιτυχία της. Συζήτησαν και οι ΚΟΒ, καθόρισαν πλάνα, έχει ολοκληρωθεί η προσπάθεια της διακίνησης του κουπονιού σε μέλη και οπαδούς. Είμαστε έτοιμοι τη Δευτέρα πανηγυρικά - μάλιστα αρκετές Οργανώσεις προγραμματίζουν σχετικές εκδηλώσεις - να κλείσουμε το 20% του πλάνου. Είμαστε αισιόδοξοι για τον πρώτο αυτό στόχο και συνολικά, παρότι γνωρίζουμε τις δυσκολίες, μια και, όπως είπαμε και στην αρχή, οι δυνάμεις μας βγήκαν μέσα από μια εκλογική μάχη, για τη διεξαγωγή της οποίας στηριχτήκαμε και στο υστέρημα των εργαζομένων. Αυτών των ίδιων στους οποίους και τώρα θα απευθυνθούμε γιατί εμείς τα μόνα πάρε-δώσε που έχουμε είναι με τους εργαζόμενους, τους μικρομεσαίους, τους ανθρώπους της δουλιάς και του μόχθου.

Β. Δ.: Και στην πρώτη περιφέρεια οι συνεδριάσεις ολοκληρώθηκαν σε κλίμα αισιοδοξίας, με συμφωνία ως προς το ύψος των πλάνων, παρότι έχουμε επίγνωση των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν τόσο οι ίδιοι οι σύντροφοι όσο και αυτοί στους οποίους θα απευθυνθούμε. Εχουν παρθεί τα ενδεδειγμένα μέτρα κατ' αρχάς να φτάσει το κουπόνι παντού, να μπει το σύνολο του δυναμικού στη μάχη, αλλά και στους οπαδούς και φίλους. Εχει ξεκινήσει η συζήτηση και για άλλες μορφές που θα αξιοποιηθούν στη διάρκεια της εξόρμησης ούτως ώστε να καλυφθεί το πλάνο και να φτάσουμε πλατύτερα στον κόσμο. Ηδη έχουν προγραμματιστεί οι πρώτες συσκέψεις με φίλους και οπαδούς, όπου θα γίνει και πολιτική συζήτηση για το χαρακτήρα της εξόρμησης αλλά και για τη γενικότερη πολιτική κατάσταση, κάτι που εκτιμάμε ότι θα συμβάλει να ενταχθούν αυτοί οι φίλοι και οπαδοί του Κόμματος σ' αυτή τη μάχη. Στην πορεία θα προχωρήσουμε και σε άλλες εκδηλώσεις. Ηδη σε κάποιες Οργανώσεις έχουν συσταθεί οικονομικές επιτροπές και έχουν ληφθεί μια σειρά από άλλα μέτρα.

Να αξιοποιηθεί το πλατύ άνοιγμα των εκλογών

-- Είπαμε ότι αύριο, Δευτέρα, στόχος είναι το 20%. Από κει και έπειτα;

Μ. Κ.: Σωστά πάμε αύριο για το 20%, αλλά και για τη συγκέντρωση όλων των συνδρομών. Το επόμενο διάστημα κλιμακώνοντας την προσπάθεια στοχεύουμε έως το τέλος του μήνα να έχουμε καλύψει το πλάνο κατά 70%. Ετσι ώστε να μη δυσκολευτούμε από την παρεμβολή των γιορτών. Αυτό σε ό,τι αφορά στο οικονομικό μέρος της υπόθεσης. Παράλληλα, στόχος μας είναι να αξιοποιηθεί στο έπακρο όλο αυτό το άνοιγμα που κάναμε για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Να ξαναβρούμε τον κόσμο, να συζητήσουμε ξανά μαζί του, να προβληματιστούμε και να προβληματίσουμε, γιατί έχουμε θέσεις, έχουμε πολιτική αλλά έχουμε ανοιχτά αυτιά, είμαστε πρόθυμοι να ακούσουμε.

Να αξιοποιήσουμε κι άλλα ανοίγματα που κάναμε στους ΕΒΕ, στους εργάτες. Για παράδειγμα, πρόσφατα οι σύντροφοί μας στον κλάδο της οικοδομής έδωσαν μια τεράστια μάχη για τις εκλογές του συνδικάτου τους, όπου ψήφισαν 17.000 οικοδόμοι, ήρθαν σε επαφή με όλο αυτό τον κόσμο. Λέμε λοιπόν ότι και αυτούς πρέπει να τους ξαναβρούμε, να μιλήσουμε μαζί τους, να τους ζητήσουμε ενίσχυση, ανεξάρτητα από το αν θα μας δώσουν ή όχι. Εχουν ανοιχτεί νέες πόρτες στην Οργάνωση μετά από αυτές τις μάχες και πρέπει να τις κρατήσουμε ανοιχτές, να διατηρήσουμε την επαφή με όλο αυτό τον κόσμο. Το κάθε μέλος του Κόμματος έχει διευθύνσεις, ονόματα, χρειάζεται να συγκεκριμενοποιήσει την προσπάθειά του.

Και νέα ανοίγματα μπορούμε και πρέπει να κάνουμε. Εχουμε τη δυνατότητα, η οποία μάλιστα θα ενισχυθεί στους αγώνες που έρχονται, όπου οι κομμουνιστές, πρωτοπόροι όπως πάντα, θα έρθουν σε επαφή με τους εργαζόμενους, θα παλέψουν δίπλα δίπλα. Μας δίνεται λοιπόν η δυνατότητα για ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα και απ' αυτό των εκλογών. Αρκεί να το επιδιώξουμε, να το προγραμματίσουμε, να το ελέγξουμε. Κι ο έλεγχος αφορά τους πάντες, από το γραφείο της ΕΠ της ΚΟΑ έως το μέλος της ΚΟΒ, την επαφή τους με τον οπαδό, το πώς θα τον βοηθήσουν να κάνει κι αυτός άνοιγμα στον κύκλο του.

Να συμπληρώσω σ' αυτό το σημείο ότι την ΚΟΑ την ενδιαφέρει, και έχει προετοιμαστεί κατάλληλα, ώστε να βγάλει από αυτή τη μάχη πολιτικά συμπεράσματα, να συγκεντρώσει μια πλήρη εικόνα, να μετρήσει τη δράση κάθε μέλους. Αυτό είναι κάτι που γίνεται πρώτη φορά. Πάντα υπήρχε η εικόνα, όμως αυτή τη φορά θα είναι πολύ πιο συγκεκριμένη, για να βγάλουμε πλήρη συμπεράσματα, όπως το κάνουμε για κάθε μάχη που δίνουμε.

Πολλές και μεγάλες οι δυνατότητες

Β. Δ.: Και η Αχτίδα της Α΄ Αθήνας στοχεύει στο 20% της πρώτης μέρας και στο 70% στο τέλος του μήνα. Ο σχεδιασμός και της Αχτίδας στοχεύει στο να γίνει η Οικονομική Εξόρμηση υπόθεση όλων των κομματικών μελών, κάτι που θα εκφραστεί και με τις προσωπικές μας εισφορές, αφού πρώτοι εμείς πρέπει να βάλουμε το χέρι στην τσέπη. Ακόμα στο να μην επανεμφανιστούν δυσκολίες άλλων εξορμήσεων. Στο να αναδειχτούν θετικές εμπειρίες, π.χ., η αξιοποίηση των μεγάλων σε ηλικία συντρόφων, αυτών που σε πολύ δυσκολότερες συνθήκες έκαναν εξορμήσεις έχοντας να αντιμετωπίσουν πολύ σκληρότερες καταστάσεις από την άρνηση που έχουμε να αντιμετωπίσουμε εμείς σήμερα. Αυτούς τους δασκάλους με τη συσσωρευμένη πείρα οφείλουμε να τους αξιοποιήσουμε.

Ενα βασικό στοιχείο που παλεύουμε είναι, όπως προαναφέραμε, να συνδυαστεί η οικονομική με την πολιτική εξόρμηση, με τους αγώνες που έρχονται. Υπάρχει το συλλαλητήριο στις 12 του μήνα, ανοιχτά ζητήματα όπως το Κυπριακό, ο προϋπολογισμός, το Ιράκ. Σε όλα αυτά οι κομμουνιστές πρέπει και θα είναι πρωτοπόροι και πρέπει να δοθεί η μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης σε συνδυασμό με αυτές τις μάχες. Θα απευθυνθούμε σε κόσμο, θα τον καλέσουμε να συμμετάσχει, π.χ., στο συλλαλητήριο, ταυτόχρονα όμως πρέπει, εξηγώντας του το πώς και το γιατί, να τον καλέσουμε να ενισχύσει το ΚΚΕ. Είναι βασικό το ζήτημα του συνδυασμού, κι αν δεν το κάνουμε δε θα έχουμε πετύχει τους στόχους μας, ακόμα κι αν πιάσουμε το πλάνο. Επίσης, βασικό στοιχείο είναι ο έλεγχος και η βοήθεια καθ' όλη τη διάρκεια της εξόρμησης στα μέλη, ώστε να αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες που έχουν και που είναι πάρα πολλές. Οπως επίσης και η βοήθεια στην ΚΝΕ για να πραγματοποιήσει και αυτή ένα πλατύ άνοιγμα στη νεολαία, επιτυγχάνοντας τους στόχους της, πολύ περισσότερο η βοήθεια στα κομματικά μέλη που δουλεύουν στην ΚΝΕ για να ανταποκριθούν στον ιδιαίτερο ρόλο τους.

Η εμπειρία μας δείχνει το δρόμο προς την υπερκάλυψη

-- Με βάση και την εμπειρία, που είναι θετική για την ΚΟΑ, ποια στοιχεία πρέπει να χαρακτηρίσουν την προσπάθεια των κομματικών μελών για να πούμε με βεβαιότητα ότι η εξόρμηση θα λήξει με υπερκάλυψη των πλάνων;

Μ. Κ.: Κάθε χρόνο κάνουμε εξορμήσεις, είναι απαραίτητο για τη λειτουργία μας, μια και δεν έχουμε άλλους πόρους. Εδειξε η εμπειρία ότι οι εργαζόμενοι ανταποκρίνονται κι αυτό δείχνει και τους δεσμούς που έχει το Κόμμα μας μαζί τους. Για να είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας χρειάζεται αποφασιστικότητα, αυτοπεποίθηση. Να έχουμε καθαρό ότι δε διστάζουμε να ζητήσουμε ενίσχυση από οποιονδήποτε. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αναστολή. Απεναντίας να υπάρχει θάρρος και διάθεση για συζήτηση, να καταθέτουμε στον κόσμο τους λόγους για τους οποίους ζητάμε την εισφορά του. Να καταλάβει κι αυτός με τη σειρά του ότι μ' αυτό τον τρόπο δίνει δύναμη σε ένα κόμμα που αγωνίζεται για τα δικά του συμφέροντα.

Είναι χρήματα που θα ενισχύσουν, θα βελτιώσουν τα μέσα ενημέρωσης του Κόμματος, για να μπορούν από καλύτερες θέσεις να ενημερώνουν το λαό, να δίνουν κι αυτά από τη σκοπιά τους τη μάχη τους για τα λαϊκά συμφέροντα. Για να μπορεί το ΚΚΕ να εκδίδει τα υλικά που διαφωτίζουν το λαό για όλα όσα οι άλλοι σκόπιμα αποσιωπούν και του κρύβουν. Και όλοι κατανοούμε την αξία, τη σπουδαιότητα της έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης του κόσμου, τη σημασία του να έχει το ΚΚΕ τη δυνατότητα να παρεμβαίνει, για την απόκρουση μέτρων που λαμβάνονται σε βάρος του λαού. Αν ο κόσμος καταλάβει ότι η μικρή του ενίσχυση θα γυρίσει πολλαπλάσια σ' αυτόν τότε κανένας δε θα αρνηθεί τον οβολό του.

Θέλει λοιπόν θαρρετό και πλατύ άνοιγμα, χωρίς να ξεχνάμε ούτε λεπτό ότι η αστική τάξη έχει πολλά χρήματα, κάνει τη δουλιά της. Εμείς με πολύ λιγότερα κάνουμε τη δική μας δουλιά, αλλά δε φτάνει αυτό. Με την υπερκάλυψη των στόχων μας μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα προς τα μπρος.

Β. Δ.: Η εμπειρία δείχνει ότι παίζει μεγάλο ρόλο η καλή προετοιμασία ώστε με σχεδιασμό και έλεγχο να απευθυνθούμε στους εργαζόμενους με τις θέσεις του Κόμματος. Αυτό δεν πρέπει να το θεωρούμε δεδομένο. Χρειάζεται να αποτελεί καθημερινό μας μέλημα. Να μη χαλαρώνουν τα μέτρα βοήθειας των Κομματικών Οργανώσεων, των μελών, έτσι ώστε όλοι να μπορέσουν να ανταποκριθούν. Στη βάση αυτή προχωράμε και όπου χρειάζεται λαμβάνοντας και επιπρόσθετα μέτρα βοήθειας των συντρόφων μας. Χρειάζεται στράτευση. Κατανόηση της αναγκαιότητας της εξόρμησης και της επιτυχίας της ως προσωπικής υπόθεσης με άνοιγμα στο χώρο δουλιάς, σε όλους τους χώρους όπου ζούμε, κινούμαστε, παλεύουμε. Είναι σημαντικό και για την παραπέρα πορεία μας. Η σύσφιξη των δεσμών μας με τον κόσμο αύριο θα εκφραστεί σε πολύ περισσότερα πράγματα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλυψε το 115% του πλάνου της και συνεχίζει (2013-01-04 00:00:00.0)
Η καλή προετοιμασία φέρνει αποτέλεσμα (2010-11-04 00:00:00.0)
Παίρνουμε όλα τα μέτρα για την υπερκάλυψη (2010-01-16 00:00:00.0)
Με αποφασιστικότητα στη μάχη της κάλυψης (2005-12-16 00:00:00.0)
Με ένταση των ρυθμών να φτάσουμε «στα μισά του δρόμου» (2005-11-23 00:00:00.0)
Μεγάλη η ανταπόκριση του λαού (1997-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ