Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Τα γκάλοπ έρχονται στην ώρα τους...

Εχουν ξεχάσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι το παιχνίδι είναι φτιαγμένο για δύο, με τα αφεντικά να διατηρούν το δικαίωμα, να διαλέγουν κάθε φορά το διαχειριστή της αρεσκείας τους...

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Δεν έχουν περάσει παρά μερικές βδομάδες από τότε που η λαϊκή ετυμηγορία καταγράφηκε κατά τρόπο καθολικό και σαφέστατο στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Ελάχιστα όμως επηρεάζεται η «δουλιά» των διαμορφωτών της κοινής γνώμης από τέτοιες «λεπτομέρειες». Η δική τους αποστολή είναι να διαμορφώνουν τη λαϊκή ετυμηγορία, να κατασκευάζουν κλίμα και εντυπώσεις και να παράγουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τα γκάλοπ, λοιπόν, -δοκιμασμένα εργαλεία για την επίτευξη των παραπάνω στόχων - έρχονται πάντα στην ώρα τους.

Ποιο είναι το «μήνυμα» που εκπέμπουν οι φρέσκες δημοσκοπήσεις; Τα πάντα παίζονται, τίποτα δεν έχει κριθεί μεταξύ των δύο μονομάχων για την εξουσία. `Η σε απλά νεοελληνικά: Ο λαός -θεατής να συνεχίζει να στοιχηματίζει (και να στοιχίζεται) πίσω από τους δύο. Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να προσπαθούν διαρκώς να γίνουν καλύτερες για να κερδίσουν την εύνοια των μεγάλων αφεντικών για τη διατήρηση ή κατάκτηση της εξουσίας... Προκαλεί εντύπωση λοιπόν γιατί τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ότι «αιφνιδιάστηκαν» από τα αποτελέσματα του προχθεσινού γκάλοπ. Περίμεναν, λέει, «κλείσιμο της ψαλίδας», επειδή κυριαρχούν στο επικοινωνιακό - προπαγανδιστικό επίπεδο. Τόσο πολύ πιστεύουν στην παραπλανητική δύναμη της «εικονικής πραγματικότητας», που έχουν πέσει πρώτα θύματά της.

Δεν τα λογαριάζουν καλά φαίνεται στο Μαξίμου και στη Χαρ. Τρικούπη. Εχουν ξεχάσει ότι το παιχνίδι είναι φτιαγμένο για δύο, με τα αφεντικά να διατηρούν το δικαίωμα να διαλέγουν κάθε φορά το διαχειριστή της αρεσκείας τους. Αυτή η «αβεβαιότητα» είναι το αιώνιο μαρτύριό τους. Ενας μόνο τρόπος υπάρχει για να λυτρωθούν από αυτό. Να ισχυροποιηθεί ο αντίπαλος πόλος, το Λαϊκό Μέτωπο. Μόνο έτσι θα κλείσει η «ψαλίδα» μεταξύ εξουσίας και λαϊκών συμφερόντων.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ