Πέμπτη 5 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα αρπάζουν από την ασφάλιση

Προχτές η κυβέρνηση ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα πριμοδότησης των επαγγελματικών ταμείων, του λεγόμενου τρίτου πυλώνα της ασφάλισης, που θα λειτουργεί με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Σήμερα οι -διορισμένοι από την κυβέρνηση - πρόεδροι των «Ειδικών Ασφαλιστικών Ταμείων», δηλαδή των ΔΕΚΟ και ορισμένων τραπεζών, καλούνται να «συζητήσουν» για την ένταξή τους στο ΙΚΑ, ερήμην βέβαια των εργαζομένων.

Γίνεται φανερό, ότι η κυβέρνηση με εντατικούς ρυθμούς προωθεί την υλοποίηση του πρόσφατου αντιασφαλιστικού νόμου. Βιάζεται, μάλιστα, καθώς οι δύο παραπάνω στόχοι αποτελούν κεντρικές επιδιώξεις της ανατροπής που επιδιώκει. Γιατί με τον μεν πρώτο επιβάλλει ουσιαστικά και τρίτη εισφορά στους εργαζόμενους, με την ψευδαίσθηση ότι κάποτε στο μέλλον μπορεί να ενισχύσουν τη σύνταξή τους, ενώ με το δεύτερο, για δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους των ΔΕΚΟ και των τραπεζών πετσοκόβονται ώριμα - και πληρωμένα - ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η κυβέρνηση βιάζεται να «περπατήσει» τα επαγγελματικά ταμεία, γιατί το χρηματιστήριο και συνολικά η τάξη των καπιταλιστών καρτερούν νέο και ζεστό χρήμα. Αφού τις προηγούμενες δεκαετίες ξεκοκάλισαν τα αποθεματικά των εργαζομένων, μια και τα κρατούσαν δεσμευμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας για να χρηματοδοτούν τους επιχειρηματίες με φτηνό χρήμα, τώρα ετοιμάζονται για το νέο γύρο. Με τα κεφάλαια που θα πληρώνουν οι εργαζόμενοι και θα συσσωρεύονται στα επαγγελματικά ταμεία, με τα αποθεματικά των ήδη υπαρχόντων Ταμείων - αυξάνοντας τα ποσοστά που θα παίζονται στο χρηματιστήριο - επιδιώκουν να χρηματοδοτήσουν την «ανάπτυξη» των επόμενων δεκαετιών. Να χρηματοδοτήσουν τους μεγαλοεργοδότες, τις τράπεζες, τις ασφαλιστικές εταιρίες, όλον αυτόν τον εσμό του «τζόγου». Την ίδια στιγμή οι παροχές στους ασφαλισμένους θα συρρικνώνονται, τα χρόνια παραμονής στην εργασία, με άμεσο ή έμμεσο εξαναγκασμό, θα αυξάνονται.

Γίνεται φανερό, ότι για τους εργαζόμενους, όπως και για τους αντιπάλους τους, το «μέτωπο του Ασφαλιστικού» δεν κλείνει. Παραμένει ανοιχτό. Ισα ίσα, τώρα αρχίζουν να γίνονται πιο καθαρές και οι στοχεύσεις της κυβέρνησης, αλλά και οι συνέπειες σε βάρος των εργαζομένων. Γι' αυτό χρειάζεται, τώρα, να υπάρξει άμεση αντίδραση. Αντίδραση που θα διαφωτίζει, θα ενημερώνει, θα κινητοποιεί τους εργαζόμενους για νέους αγώνες. Μαζί με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις για το μεροκάματο, το εργατικό εισόδημα, την υπεράσπιση των ανέργων, τα δικαιώματα στους χώρους δουλιάς, το μέτωπο ενάντια στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, το Ασφαλιστικό παραμένει στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης.

Μια αντιπαράθεση, που δε θα περιορίζεται, βέβαια, στην κυβερνητική πολιτική, αλλά θα επικεντρώνει και στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνολικά του κεφαλαίου. Αλλωστε, τα «καθήκοντα» που έχει αναλάβει και η ελληνική προεδρία επιβεβαιώνουν ότι η αντιασφαλιστική επίθεση εκπορεύεται από όλο αυτό το οικοδόμημα που λέγεται «ευρωπαϊκή ενοποίηση». Ολο αυτό το έκτρωμα, στη μόνη ενοποίηση που στοχεύει είναι αυτή του μεγάλου κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης. Οσο μάλιστα η ενοποίηση βαθαίνει - και σε αυτό πρωτοστατεί και η ελληνική κυβέρνηση - θα βαθαίνει και η εκμετάλλευση των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ