Κυριακή 15 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΣΕΛΙΔΕΣ
Γιαννούλης Χαλεπάς: Ο άγιος

Αγιες μέρες έρχονται. Πόσο άγιες είναι και για ποιους θα είναι δεν έχω ιδέα. Το μόνον που ξέρω είναι ότι τη σημερινή Κυριακή θα την περάσω, διαβάζοντας το «Βίο ενός αγίου: Γιαννούλης Χαλεπάς» του Στρατή Δούκα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΕΡΙΝΝΗ». Ο εκδότης Στρατής Φιλιππότης, στον πρόλογό του, σημειώνει τα εξής:

«Για τον μεγάλο γλύπτη, Γιαννούλη Χαλεπά, έχουν γραφεί πολλές μελέτες και άρθρα που έχουν δημοσιευτεί σε επετηρίδες, επιστημονικά και λαϊκά περιοδικά. Επίσης, έχουν κυκλοφορήσει και πολλά βιβλία. Αυτός, όμως, που άγγιξε τον γλύπτη -ζωή και έργο- είναι ο Μοσχονησιώτης συγγραφέας - καλλιτέχνη Στρατής Δούκας. Αυτό το πέτυχε γιατί πριν πριν ασχοληθεί με τον άνθρωπο - γλύπτη επισκέφτηκε τη γενέτειρά του τον Πύργο της Τήνου, κουβέντιασε με συγγενείς και συγχωριανούς του και περπάτησε στους δρόμους του Πύργου, στους δρόμους που περπατούσε ο μπάρμπα Γιαννούλης, μαζεύοντας "γόπες" - αποτσίγαρα, ήταν μανιώδης καπνιστής, κρατώντας πάντα στο χέρι του την ξύλινη πίπα από κέδρο, την οποίαν ίσως να την είχε φτιάξει ο ίδιος.

Στην έρευνα του Στρατή Δούκα, τον βοήθησε ο πατέρας μου, ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν ο γραμματέας της κοινότητας.

Ξαναδιαβάζοντας το μικρό αλλά κατατοπιστικό -ζουμερό- βιβλίο, εξαντλημένο εδώ και πολλά χρόνια, το οποίο μου είχε χαρίσει ο συγγραφέας το 1968, αποφάσισα να το εκδώσω με φωτομηχανική ανατύπωση, από το ανάτυπο του περιοδικού "Διαγώνιος" Θεσσαλονίκη 1967. Ευχαριστώ τον συγγραφέα - ποιητή κ. Ντίνο Χριστιανόπουλο, εκδότη του έγκριτου περιοδικού " Διαγώνιος", που μου επέτρεψε την επανέκδοση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ