Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κοινή αντίδραση στην αντιλαϊκή πολιτική της δημοτικής αρχής

Με πρωτοβουλία της «Δημοτικής Συνεργασίας» έγινε σύσκεψη για το συντονισμό της αγωνιστικής δράσης φορέων και δημοτών, ενάντια στις αυξήσεις των δημοτικών τελών

«Ν' ανακληθεί η απόφαση αύξησης των δημοτικών τελών» απαιτούν από τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Λάρισας πλήθος φορέων και δημοτών της πόλης, που με πρωτοβουλία της «Δημοτικής Συνεργασίας» συντονίζουν την αγωνιστική τους δράση.

Η «Δημοτική Συνεργασία», αντιδρώντας άμεσα στην απόφαση που πήρε η παράταξη της σημερινής και νεοεκλεγείσας Δημοτικής Αρχής - υποστηρίχτηκε από τη ΝΔ - κάλεσε σε σύσκεψη μαζικούς φορείς της Λάρισας για ν' αποφασίσουν τη μορφή του αγώνα τους, διεκδικώντας να μην υπάρξει καμία αύξηση των δημοτικών τελών. Οπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη, ως πρώτη μορφή αντίδρασης, οι φορείς θα επιδώσουν υπόμνημα διαμαρτυρίας στη Δημοτική Αρχή, ζητώντας τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου ώστε ν' αποφασιστεί η ανάκληση της απόφασης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δ. Σωφρονίου, οργανωτικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Νομού Λάρισας, ο Δ. Καγκελάρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών κι Εμπόρων, ο Ηλ. Καραφύλλης, πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων Λάρισας, εκπρόσωποι των συνταξιουχικών οργανώσεων, των Συνοικιακών Συμβουλίων Λαχανοκήπων, Πυροβολικών, Αμπελοκήπων, Νέας Σμύρνης, Νεάπολης, Αγίου Κωνσταντίνου, Αγίου Νικολάου, καθώς και άλλων δημοτικών κινήσεων της αντιπολίτευσης. Η συμμετοχή τους, αλλά και η αποφασιστικότητά τους ν' αντιδράσουν στη σύσκεψη είναι ενδεικτική της απήχησης που συναντούν οι πρωτοβουλίες της «Δημοτικής Συνεργασίας», οι οποίες στοχεύουν στην ενεργοποίηση και την παρέμβαση των δημοτών ώστε όχι μόνο να ελέγχεται η Δημοτική Αρχή, αλλά και να πιέζεται για να μην εφαρμόζει αντιλαϊκές επιλογές και να προχωρά στην υλοποίηση ουσιαστικών έργων προς όφελος του λαού και όχι έργων βιτρίνας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Δημοτική Αρχή, την ίδια περίοδο που αποφάσισε την επιβολή αυξήσεων των δημοτικών τελών - το 6% των αυξήσεων έγινε στα τέλη καθαριότητας και το 2% στα τέλη ηλεκτροφωτισμού - ενόψει των εορτών προχώρησε σ' έναν πολυτελή στολισμό και φωτισμό της πόλης, τον οποίο και θα πληρώσουν βεβαίως οι Λαρισαίοι.

Μιλώντας στη σύσκεψη ο Αγ. Παπαστεργίου, επικεφαλής της «Δημοτικής Συνεργασίας» κατήγγειλε ότι η απόφαση για αύξηση των δημοτικών τελών, λίγο μετά τις εκλογές, είναι, προφανώς, για τη Δημοτική Αρχή μια πρόβα τζενεράλε ώστε να επιβάλει στη συνέχεια κι άλλες αυξήσεις τελών. Τόνισε, δε, ότι η σύσκεψη εντάσσεται στα πλαίσια των πρωτοβουλιών που πρόκειται να πάρει η «Δημοτική Συνεργασία», καθώς ο αντιπολιτευτικός της ρόλος δεν πρόκειται να περιοριστεί στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά πάνω απ' όλα θ' ασκείται στο δρόμο του αγώνα και των διεκδικήσεων αιτημάτων για τα λαϊκά συμφέροντα μέσα από τη συγκρότηση ενός μετώπου πάλης των δημοτών της πόλης.

Υπογράμμισε ότι ο Δήμος Λάρισας λειτουργεί στη βάση μιας φορομπηχτικής πολιτικής και με μια απαράδεκτη απόφαση βάλλει ευθέως κατά των λαϊκών στρωμάτων. «Τα "βάρη" - τόνισε - αυξάνονται όχι μόνο στους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους, που τους δίνουν αυξήσεις 2% και 3%, αλλά και τους εμπόρους που δοκιμάζονται το φετινό χειμώνα».

Και πρόσθεσε ότι «αποτελεί πρόκληση σε μια περίοδο που η πόλη είναι φωταγωγημένη και έχει έναν περιττό και πολυτελή στολισμό, να επιβάλλεται στους Λαρισαίους αυτή η μεγάλη αύξηση, ενώ θα μπορούσε να γίνει ένα νοικοκύρεμα στο δήμο που θεωρείται πανελλαδικά "πρωταθλητής" στα οφειλόμενα».

Την κατηγορηματική τους αντίθεση στην απόφαση αύξησης των δημοτικών τελών εξέφρασαν κατά τις παρεμβάσεις τους και οι εκπρόσωποι των φορέων που παραβρέθηκαν στη σύσκεψη, υπογραμμίζοντας τη θέλησή τους ν' αγωνιστούν για την ανάκλησή της. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των Συνοικιακών Συμβουλίων κατήγγειλαν ότι τα τελευταία χρόνια, ενώ τα δημοτικά τέλη αυξάνονται συνεχώς, η Δημοτική Αρχή έχει υποβαθμίσει πλήρως τις λαϊκές συνοικίες, καθώς δεν υλοποιεί κανένα έργο για την αναβάθμισή τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα χαράτσια στο λαό (2007-05-23 00:00:00.0)
Νέες αυξήσεις στους δημοτικούς φόρους (2006-11-30 00:00:00.0)
Ο «Μύλος» στο λαό! (2004-09-23 00:00:00.0)
Φορομπηχτική επιδρομή (2000-06-25 00:00:00.0)
Μαζικά και δυναμικά στην απεργία (1997-03-21 00:00:00.0)
"Χαράτσι" στους νέους που θέλουν ν' αθλούνται (1996-06-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ