Κυριακή 5 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Τροχοί
CYPACT, σπορ κουπέ και πετρελαιοκίνητο και οικολογικό

Μπορεί στη χώρα μας η πετρελαιοκίνηση να θεωρείται αντιοικολογική, όμως η αναζήτηση της Nissan για ένα οικονομικό - καθαρό αυτοκίνητο του μέλλοντος, δείχνει ότι αυτή η άποψη είναι τουλάχιστον λαθεμένη. Το ιαπωνικό εργοστάσιο δημιούργησε το Cypact, ένα σπορ κουπέ οικολογικού χαρακτήρα, ξαφνιάζοντας με τη χρησιμοποίηση του πετρελαιοκινητήρα μικρού κυβισμού. Με τον άμεσο ψεκασμό, την υπερτροφοδότηση αλλά και την εξάλειψη των τριβών κατάφερε να δημιουργήσει έναν κινητήρα που καταναλώνει 30% λιγότερο καύσιμο από ένα συμβατικό πετρελαιοκινητήρα και τοποθετείται ανάμεσα στους σούπερ οικονομικούς που χρειάζονται λιγότερο από 3 λίτρα για να καλύψουν 100 χλμ. Επιπλέον, χάρη στο σύστημα Μ-Fire, ένα σύστημα καύσης χαμηλής θερμοκρασίας προανάμειξης ο κινητήρας συνδυάζει την ισχύ με τη μείωση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου και της αιθάλης, ανταποκρινόμενος στα αυστηρότερα στάνταρ περί εκπομπών που ισχύουν από φέτος στην Ιαπωνία.

Το Cypact είναι εξοπλισμένο με μια σειρά συστήματα τεχνολογίας ITS, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα χρήσης πολυμέσων αλλά και μια σειρά πληροφοριών που διευκολύνουν τον οδηγό σε μια τουριστική περιπλάνηση ή την ευκολότερη προσέγγιση στον προορισμό του. Αν ο οδηγός θέλει, μπορεί να χρησιμοποιήσει σύστημα πλοήγησης με τη βοήθεια φορητού PC, το οποίο τροφοδοτεί με πληροφορίες για τη διαδρομή. Χαρακτηριστικό και το σύστημα επείγουσας κλήσης που ειδοποιεί ένα κέντρο ελέγχου αν παρουσιαστεί πρόβλημα κατά την ανίχνευση του συστήματος διόγκωσης του αερόσακου. Ανάμεσα στα άλλα το Cypact διαθέτει στο τιμόνι του διακόπτες που δέχονται φωνητικές εντολές... ενώ χάρη σε μια συσκευή επικοινωνίας με το σημείο είσπραξης διοδίων πληρώνει χωρίς να αναγκάσει τον οδηγό σε στάση.


Εξωτερικά το Cypact αποτελεί μια σχεδιαστική πρόταση που μοιάζει «σπορ και γλυκιά» με κόμπακτ διαστάσεις και τις ρόδες «τραβηγμένες» στις τέσσερις γωνιές του αμαξώματος. Στο εσωτερικό ξεχωρίζει το οικονομόμετρο, η τριγωνική κεντρική κονσόλα, αλλά και το αφαιρούμενο μόνιτορ 7η που βρίσκεται πάνω από το ταμπλό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ