Σάββατο 4 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι γέροι από τα λαϊκά στρώματα «πάνε στον παράδεισο»

Eurokinissi

Ποιοι, άραγε, θυμούνται, τα «περήφανα γηρατειά»; Ισως, βέβαια, να συμβαίνει αυτό τις μέρες των γιορτών από διάφορους «φιλάνθρωπους της καλής κοινωνίας», αλλά αυτό δεν έχει ιδιαίτερα καμία σημασία πλέον, πέρα από τα τηλεοπτικά σόου.

ΦΤΩΧΕΙΑ: Αυτό χαρακτηρίζει μεγάλο μέρος της τρίτης ηλικίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Ελληνικής έκθεσης Στρατηγικής για τις συντάξεις - Σεπτέμβρης 2002» το 36% των υπερηλίκων της χώρας μας ζει με εισόδημα κατά 60% χαμηλότερο του μέσου εθνικού, λόγω των χαμηλών συντάξεων. Η φτώχεια πλήττει, βέβαια, περισσότερο τους ηλικιωμένους των αγροτικών περιοχών, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία, υπολογίζεται ότι στους δύο υπερήλικες αγρότες (48,1% του συνόλου) είναι φτωχοί.

Είναι αποδεδειγμένο ότι η φτώχεια πλήττει τους ηλικιωμένους στην Ελλάδα πιο πολύ από κάθε άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι συντάξεις πείνας, που έχουν καθιερώσει εδώ και χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έχουν φέρει σε απόγνωση εκατοντάδες χιλιάδες απόμαχους της εργασίας στα δύσκολα χρόνια των γηρατειών. Οσοι, βέβαια, προλαβαίνουν και δεν πάνε στους ουρανούς...!

ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ: Αυτή είναι η πιο σύγχρονη έννοια, μιας και έχει να κάνει με τη χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών. Τα αποτελέσματά της έχουν αρχίσει να είναι πολύ επώδυνα για την τρίτη ηλικία και αυτό βέβαια απ' ό,τι φαίνεται θα ενταθεί στο μέλλον.

Οι εγκαταλελειμμένοι έτσι ή αλλιώς απόμαχοι της εργασίας αυξάνουν αλματωδώς, και μάλιστα αυτή η κατάσταση συνδυάζεται άμεσα πολλές φορές με τις χαμηλές συντάξεις που παίρνουν. Σύμφωνα πάλι με τα στοιχεία μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των ηλικιωμένων που φιλοξενούνται από τις οικογένειές τους, από τις οποίες δηλαδή μπορούν να συμπληρώσουν εισόδημα, και να εξασφαλίσουν στέγη και περίθαλψη. Την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των ατόμων που ζουν σε γηροκομεία διπλασιάστηκε, φτάνει σύμφωνα με στοιχεία αμφισβητούμενα βέβαια, μόλις στο 3% του συνόλου, σε 56.000 άτομα.

Τι γίνεται, όμως, σ' αυτές τις καταστάσεις τα πολύ προπαγανδισμένα προγράμματα ηλικιωμένων «Βοήθεια στο σπίτι», που ξεκίνησαν το 1996 και που με εκτίμηση του ίδιου του υπουργείου Υγείας καλύπτονται 80 άτομα από κάθε πρόγραμμα συνολικά και παρέχονται κάποιες φροντίδες σε λιγότερα από 20.000 άτομα;

Πριν τις δημοτικές εκλογές ο κ. Σημίτης σε «πανηγυρική εκδήλωση» παράδοσης 247 αυτοκινήτων σε ισάριθμους δήμους που υλοποιούν τα προγράμματα «Βοήθεια στο σπίτι» (αλήθεια, τι θα τα κάνουν... ανακοίνωσε 1.000 νέα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν κατά 25% από εθνικούς και 75% από κοινοτικούς πόρους, που βέβαια όταν λήξει η κοινοτική συμμετοχή, η χρηματοδότηση θα πέσει κατά κύριο λόγο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλαδή στους δημότες, ενώ ανακοίνωσε ότι θα γίνουν 80 κέντρα ημερήσιας φροντίδας των ηλικιωμένων κοντά στα ΚΑΠΗ).

Ολα αυτά τα μέτρα της κυβέρνησης δεν είναι παρά ασπιρίνες σε βαριά ασθένεια. Δεν αποσκοπούν παρά μόνο να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού, για το δήθεν κοινωνικό κράτος. Είναι μέτρα που με την υλοποίηση των προγραμμάτων ποδοπατούνται τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, που συμμετέχουν σ' αυτά, κυρίως νοσηλευτριών. Είναι μέτρα που ανοίγουν τους δρόμους, για να προωθηθούν στον τομέα της Πρόνοιας διάφορες εθελοντικές οργανώσεις των κυρίων «της καλής κοινωνίας».

Τι γίνεται, όμως, στα γηροκομεία και στους λεγόμενους οίκους ευγηρίας; Αυτή η περίθαλψη, κυρίως στην Αθήνα, έχει περάσει στο μεγαλύτερο μέρος στα χέρια των ιδιωτών κερδοσκόπων. Η κατάσταση είναι από ανεχτή έως άθλια, στα «καλά μαγαζιά» με 300 - 400 χιλιάδες δραχμές και άνω το μήνα, ενώ στα δεύτερα μαγαζιά 200- 250 χιλιάδες δραχμές.

Σε πολλούς ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας, μπορούμε να ισχυριστούμε πως παραβιάζεται αδιάντροπα κάθε έννοια ανθρώπινου δικαιώματος και αξιοπρέπειας για τους ανθρώπους που έζησαν, δημιούργησαν είχαν μια προσωπικότητα και ιδιαίτερα για τους απόμαχους της εργασίας που πάλεψαν σε δύσκολα χρόνια.

Ισως καλύτερα μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την κατάσταση που επικρατεί στα εκκλησιαστικά ή φιλανθρωπικά γηροκομεία - ιδρύματα. Κι όμως, σ' αυτήν την ασύδοτη κατάσταση, το υπουργείο Υγείας πρόνοιας, το παίζει «Πόντιος Πιλάτος», ενώ οι υπουργικές διατάξεις που υπάρχουν, έχουν πεταχτεί στα σκουπίδια, αφήνοντας με την ανοχή τους να δημιουργηθεί μια «αγορά περίθαλψης ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Ολη η κατάσταση στην κοινωνική πρόνοια των ηλικιωμένων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες, έχει φτάσει σε οριακά σημεία, μέσα από την πολυχρονική εγκατάλειψη από το κράτος που ουσιαστικά ποτέ δεν υπήρξε, και σήμερα αυτό το κενό έρχονται να το καλύψουν «οι δυνάμεις της αγοράς» και βέβαια οι κάθε λογής φιλάνθρωποι.

Σήμερα, η κυβέρνηση με τις πολιτικές της προσπαθεί να απαλλάξει από τις ευθύνες το σύγχρονο καπιταλιστικό κράτος και από τις όποιες πενιχρές δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια που μπορούν να το βαραίνουν.

Φτώχεια και εγκατάλειψη επιφυλάσσει η σημερινή καπιταλιστική εξουσία, με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων για την εργατική τάξη στα γεράματά της.

Αλήθεια, όλα αυτά προσδιορίζουν ένα εφιαλτικό μέλλον για τα γηρατειά της σημερινής βάρδιας της εργατικής τάξης, αλλά και των νεότερων ηλικιών, αν δεν ανατραπούν οι σημερινές πολιτικές του πράσινου νεοφιλελευθερισμού των κάθε λογής πολιτικό - συνδικαλιστικών στηριγμάτων του.

Είναι ανάγκη επιτακτική το συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα συνολικά να ξεφύγει απ' το «μεροδούλι - μεροφάι», πρέπει άμεσα να προωθηθούν όλοι οι στόχοι του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και του ΠΑΜΕ που μεταξύ των άλλων των γενικότερων περιέχει:

  • Δημόσια, καθολική Κοινωνική Ασφάλιση.
  • Δημόσια δωρεάν καθολική Υγεία - Πρόνοια.
  • Κατάργηση - κοινωνικοποίηση των ιδιωτικών οίκων ευγηρίας, να περάσουν στα χέρια του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας.

Ετσι ή αλλιώς σήμερα χρειάζεται η αφύπνιση και η καθημερινή δράση της εργατικής τάξης στο χτίσιμο του αντιμονοπωλιακού, αντιιμπεριαλιστικού μετώπου για το σοσιαλισμό. Διαφορετικά το μέλλον είναι εφιαλτικό...!

Εχουμε μπει για τα καλά πλέον στο μακρινό τούνελ της σύγχρονης καπιταλιστικής βαρβαρότητας, δεν υπάρχει άλλη σωτηρία.


Βασίλης ΤΟΥΜΠΕΛΗΣ
Αντιπρόεδρος ΟΣΝΙΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ