Σάββατο 4 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κακοδιαχείριση στο Βιοτεχνικό Πάρκο Ανω Λιοσίων

Ανακριτής, με βάση πόρισμα ελεγκτών του ΥΠΕΧΩΔΕ, εξετάζει την παραπομπή του δημάρχου

Σοβαρές ατασθαλίες με υπερτιμολογήσεις εργασιών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και κακοδιαχείριση έχει διαπιστώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΧΩΔΕ στην κατασκευή του Βιοτεχνικού Πάρκου Ανω Λιοσίων. Σύμφωνα, μάλιστα, με τις ίδιες πληροφορίες, δεν αποκλείεται να παραπεμφθούν ο ίδιος ο Δήμαρχος Ανω Λιοσίων Ν. Παπαδήμας, αλλά και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, με την κατηγορία της απάτης σε βαθμό κακουργήματος, καθώς η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια ειδικού ανακριτή που συνεχίζει τις έρευνες!..

Οπως είναι γνωστό, το Βιοτεχνικό Πάρκο έχει προβλεφτεί να δημιουργηθεί σε έκταση 360 στρεμμάτων του Δήμου Α. Λιοσίων, ενώ ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο επέλεξαν και ανέθεσαν το έργο χωρίς διαγωνισμό στη Δημοτική Επιχείρηση Τεχνικών Εργων Ανω Λιοσίων. Το έργο που συγχρηματοδοτείται από κονδύλια της ΕΕ ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 1997 χωρίς ακόμη να έχει ολοκληρωθεί, παρότι θα έπρεπε να είναι έτοιμο τον Απρίλη του 1999. Αποτέλεσμα της καθυστέρησης αυτής ήταν το ΥΠΕΧΩΔΕ να ξεκινήσει ελέγχους από ειδικούς ελεγκτές.

Οπως έχει εντοπίσει το πόρισμα των ελεγκτών του ΥΠΕΧΩΔΕ, έχει σημειωθεί σωρεία παραβάσεων και παρατυπιών, όπως και ενδείξεις για απάτη και κακοδιαχείριση κονδυλίων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πόρισμα αυτό:

  • Οι μελέτες συνολικά του έργου είναι εξαιρετικά ελλιπείς και όλες οι εργασίες έχουν υπερτιμηθεί από 34% έως 125% παραπάνω από τα ισχύοντα πραγματικά τιμολόγια.
  • Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών μάλιστα του Δήμου Ανω Λιοσίων έχει υπερτιμολογήσεις τις τιμές όλων των εργασιών, με συνέπεια ο προϋπολογισμός του δικτύου οδοποιίας του Βιοτεχνικού Πάρκου να ανέλθει στις 593.000 ευρώ, από 393.000 ευρώ.

Πέραν όλων αυτών υπάρχουν και σημαντικές παρατυπίες, όπως για παράδειγμα ότι η σύμβαση για την υλοποίηση του έργου υπογράφηκε μεταξύ του δημάρχου Ν. Παπαδήμα και του προέδρου της εταιρίας που είναι ο ίδιος ο Ν. Παπαδήμας, δηλαδή «Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει»... Επίσης, δεν έχει αποσταλεί η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου προς τη Διεύθυνση Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να εγκριθεί.

Σημειώνουμε ότι στον ανακριτή για όλες αυτές τις ατασθαλίες έχουν καταθέσει και οι εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων πέραν όλων των άλλων θέτουν και το σοβαρό ζήτημα για τους κατοίκους, ότι το Βιοτεχνικό Πάρκο έτσι όπως είναι τοποθετημένο κόβει στη μέση τον πολεοδομικό ιστό. Παράλληλα, τη διαχείρισή του Πάρκου αναλαμβάνει ουσιαστικά ιδιωτικός φορέας, με αποτέλεσμα ο οποιοσδήποτε ιδιώτης να μπορεί να πληρώσει και να εγκαταστήσει εκεί όχι μόνο κάποια μικρής όχλησης βιοτεχνία, αλλά και μια οχλούσα βιομηχανία, που θα λειτουργεί σωρευτικά μαζί με όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες στην περιοχή (ΧΥΤΑ, εργοστάσια κ.λπ.) υποβαθμίζοντας ακόμη περισσότερο το περιβάλλον και επιβαρύνοντας την υγεία των κατοίκων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ