Σάββατο 11 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Σφοδρές μάχες

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Οι μάχες μεταξύ των «Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός» του στρατού και κυρίως των παραστρατιωτικών, που έχουν αναγεννηθεί με την εκλογή του προέδρου Αλβάρο Ουρίμπε, μαίνονται σε πολλά σημεία της λατινοαμερικανικής χώρας ακόμη και στα περίχωρα της πρωτεύουσας Μπογκοτά. Πάντως, Αμερικανοί στρατιώτες αναμένονται από στιγμή σε στιγμή.

Χτες, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν, όταν άγνωστοι πυροδότησαν παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά σε κωμόπολη, όπου άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, πρόκειται να εκπαιδεύσουν Κολομβιανούς στρατιώτες για την προστασία του πετρελαιαγωγού Cano Limon. Ο αγωγός αυτός εξυπηρετεί μια πετρελαιοπαραγωγό περιοχή, την οποία εκμεταλλεύεται η αμερικανική εταιρία Occidental Petroleum.

Η βόμβα εξερράγη έξω από στρατόπεδο στην κωμόπολη Φορτούλ, στην επαρχία Αραούκα της Ανατολικής Κολομβίας, περίπου 400 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Μπογκοτά. Είναι η δεύτερη έκρηξη στην επαρχία, τα δύο τελευταία 24ωρα και τοπικοί αξιωματούχοι επιρρίπτουν την ευθύνη για τις επιθέσεις στους αντάρτες των FARC-ΕΡ.

Στο μεταξύ, στο διάστημα ενός μήνα περισσότεροι από 150 ακροδεξιοί παραστρατιωτικοί έχουν χάσει τη ζωή τους σε τρεις διαφορετικές μάχες στην επαρχία Sur de Bolivar, σύμφωνα με το Anncol. Το καινοφανές σε αυτή την περίπτωση είναι η κοινή δράση του δυνάμεων των ανταρτών FARC-EP, υπό την ηγεσία του κοματάντε, Παστόρ Αλάπε του Magdalena Medio Block και των ανταρτών του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού»- ELN. Πρόκειται για μια περιοχή όπου η δράση των ταγμάτων ασφαλείας έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 4.000 ανθρώπους και τον αναγκαστικό εκτοπισμό δεκάδων χιλιάδων αγροτών, προκειμένου να γλιτώσουν από τις σφαγές.

Τέλος, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις μία ομάδων 300 ακροδεξιών παραστρατιωτικών εκτοπίζει αγρότες και χωρικούς στην κεντρική περιοχή της πεδιάδας του Ρίο Τσιμιτάρα, ενώ πάνοπλοι παραστρατιωτικοί κάνουν περιπολίες στο ποταμό Μαγδαλένα σε εξοπλισμένα με βαρύ οπλισμό και μηχανοκίνητα κανό. Φυσικά, με τις επίσημες Ενοπλες Δυνάμεις να κλείνουν τα μάτια ή να στηρίζουν κιόλας τη φονική τους δράση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ