Κυριακή 12 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΙΤΑΤΟΣ
Αγωνιστική επιστήμη...

Την επικαιρότητα του επιστημονικού έργου του «ΑΝΤΑΙΟΥ» και των συνεργατών του, το έργο των οποίων φιλοξενούνταν στις σελίδες του, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΛΙΑ Μάνος Χαριτάτος. «Οπως όμως είναι γνωστό - τόνισε ο Μ. Χαριτάτος - η ιστορία γράφεται, αρχικώς τουλάχιστον, από τους νικητές. Η επιστημονική σκέψη των συνεργατών του "Ανταίου" απορρίφθηκε και εξοβελίσθηκε - ακόμη και με το φυσικό θάνατό τους - και η συμβολή της στην κατανόηση και αποτίμηση της μεταπολεμικής περιόδου δεν αξιοποιήθηκε στο βαθμό που έπρεπε. Παρ' όλα αυτά, όλα τα ζητήματα που εθίγοντο τότε από τις σελίδες του παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρα στη σύγχρονη συγκυρία και, κατά συνέπεια, παρέχεται στον αναγνώστη ένα σημαντικό πεδίο προβληματισμού και συνειρμών μεταξύ της μεταπολεμικής περιόδου και της σημερινής».

Αναφερόμενος στο έργο που επιτέλεσε ο «ΑΝΤΑΙΟΣ», ο Μ. Χαριτάτος επισήμανε: «Ο "Ανταίος" κατάφερε να αποθησαυρίσει στις σελίδες του την επιστημονική και πολιτική σκέψη που εμφανίστηκε στη χώρα μας κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου και ωρίμασε την αμέσως μεταπολεμική περίοδο. Αποτελεί δε έως σήμερα υπόδειγμα αγωνιστικής επιστήμης. Η προσέγγιση και επεξεργασία των γεγονότων από εξέχοντες επιστήμονες και εκπροσώπους της ελληνικής προοδευτικής διανόησης - όπως των Αγγελου Αγγελόπουλου, Κώστα και Ιωάννη Δεσποτόπουλου, Νίκου Κιτσίκη, Πέτρου Κυδωνιάτη, Χαράλαμπου Θεοδωρίδη, Κ. Σωτηρίου, Κ. Σιδέρη και άλλων - καθιστά το έντυπο αυτό πολύτιμη πηγή και σημαντικό τεκμήριο μιας εποχής οδυνηρών αντιθέσεων και αντιπαραθέσεων που επιβάλλει πολύπλευρη μελέτη και βαθύτερη κατανόηση. Αναδεικνύει το στοχασμό και τη μαρτυρία σημαντικών επιστημόνων, οι οποίοι, στο τέλος της Κατοχής, οραματίστηκαν την ανάπτυξη της Ελλάδας, στηριγμένη στην αξιοποίηση των δικών της δυνατοτήτων και πλουτοπαραγωγικών πηγών και στο σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων της».

Ο ομιλητής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην προφορά του διευθυντή του «ΑΝΤΑΙΟΥ» Δ. Μπάτση, σημειώνοντας ότι πλήρωσε με τη ζωή του την επιστημονική του τοποθέτηση, ενώ εκτενή αναφορά έκανε και στο έργο του ΕΛΙΑ τόσο στη συλλογή, όσο και στην έκδοση αρχειακού υλικού, πολύτιμου για τη γνώση της ιστορίας του τόπου μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ