Κυριακή 12 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
The Staff

(Το ...πολιτικό προσωπικό)

Το «σταφ» του Λευκού Οίκου είναι γνωστό σε όλους κι όλες μας από τις χολιγουντιανές ταινίες. Αντίτυπα του Ρόντου ή της Μιλένας, συν μερικές φυσιογνωμίες που φέρνουν σε Μητσοτάκη με γυαλιά. Ερχεται και ποτέ δεν παρέρχεται, στη διεθνή πολιτική σκηνή, με τραμπάλες από την ενεργό πολιτική δράση σε αυστηρά προσδιορισμένη υπαλληλική θέση μέχρι το ΔΣ των πολυεθνικών - αμερικανικών πετρελαϊκών ή χρηματοπιστωτικών εταιριών.

Το «σταφ» της Ενωμένης Ευρώπης, οι των Βρυξελλών καρεκλοκένταυροι (όρος πολιτισμικώς ρεαλιστικότατος, αφού αποδίδει τέλεια το είδος εκείνο των υπαλλήλων της πολιτικής, που το μισό τους σώμα είναι ανθρώπινο και το άλλο μισό θεσμική καρέκλα...) είναι αντίστοιχο του αμερικανικού με μεσογειακά και βορειοευρωπαϊκά σωματοτυπικά χαρακτηριστικά. Σ' αυτό το «σταφ» συναντάς και φαλάκρες, κοιλίτσες κλπ., συνδυασμένες με ύφος κουλτουρέ και ενίοτε ροζ γραβάτες και φούξια ταγεράκια.

Το «σταφ», σύντροφοι, είναι το πολιτικό υλικό του μέλλοντος που τώρα χτίζεται. Είναι το αγκωνάρι της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Είναι το Εβερεστ των προσωπικών φιλοδοξιών των νέων και μεσόκοπων αστών - μικροαστών, που είχαν των ατυχία να μην προέρχονται από βασιλική γενιά ή τζάκι οικονομικό με βάθος χρόνου τα 150 έτη.

Το «σταφ» είναι οι νέοι εκλεκτοί. Οι τέλειοι υπάλληλοι που παραμένουν αυστηρά στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων που τους έχουν αναθέσει τα αφεντικά τους. Είτε διορισμένοι είτε εκλεγμένοι, τάχα μου, οι πολιτικοί του «σταφ» κρίνονται από την υπακοή στην εξυπηρέτηση, διά της τάχα μου πολιτικής, των οικονομικών συμφερόντων, που ομαδοποιούνται στη θεσμική «θέση» την οποία υπηρετούν. Είναι το συντεταγμένο πολιτικό προσωπικό, που θα 'λεγε και είπε σε κρίση ειλικρίνειας ο ημέτερος «σταφίτης» Ε. Βενιζέλος, που αντικαθιστά γρήγορα γρήγορα βουλευτές, υπουργούς, και πρωθυπουργούς ακόμα, σ' όλο το δυτικό ή και το δυτικοφέρνοντα «πολιτισμένο» κόσμο.

Το «σταφ» είναι οι διεκπεραιωτές της κυρίαρχης πολιτικής. Την ιεραρχία την καθορίζουν ελκυστικά πακέτα επαγγελματικών προσφορών, πανομοιότυπα αυτών που χορηγούνται στους μάνατζερ των μεγάλων εταιριών. Τα βρίσκετε εύκολα σε μικρές αγγελίες διεθνών ή εγχώριων γραφείων εργασίας: «Αυτοκίνητο, ταξίδια επιμόρφωσης στο εξωτερικό σε Α` θέση, πακέτα μετοχών, πριμ παραγωγικότητας, μεγάλο γραφείο με θέα, ανανέωση φορητού υπολογιστή, ιδιωτικό συμβόλαιο ασφάλισης κλπ.».

Οι κυβερνώντες ή μέλλοντες κυβερνήτες είναι το ανώτατο στάδιο του «σταφ». Κάτι σαν βαρονίσκοι του πολιτικού προσωπικού των καιρών μας. Οι βουλευτές είναι ένα - δυο σκαλιά κάτω από τους βαρονίσκους, κάτι σαν τιτλούχοι κόμητες, σχεδόν ίσοι με τους διοικητές οργανισμών ιδιωτικοποιημένων δημόσιων αγαθών. Στην ανώτατη πριν από τον αυτοκράτορα βαθμίδα, έρχονται τα διευθυντήρια τύπου ευρωκομισαρίων, στρατηγοί ή συντονιστές τύπου Σολάνα και μεγάλοι φιλάνθρωποι σαν τους Ροκφέλερ, τον Μπιλ Γκέιτς και μικρότεροι ντόπιου βεληνεκούς ωσάν την Αννα Μαρία.

Συχνάζουν σε λέσχες και φόρα, όπου επιμορφώνονται και παίρνουν γραμμή, όπως η Μπίλντεμπεργκ ή το Νταβός. Υποκλίνονται ελαφρώς μπροστά σε εκπροσώπους της παγκόσμιας δύναμης, όπως ο πρόεδρος του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της ΔΟΕ, της ΦΙΦΑ κλπ.

Χρηματοδοτούν ντοκιμαντέρ για την κρυφή ομοφυλοφιλία του Χίτλερ, ώστε να κατανοεί ο λαός γιατί έγινε ο Β` Παγκόσμιος κι η Χιροσίμα, υιοθετούν «σταφ» αντάρτες σαν τον Ανδριανόπουλο και τον Ανδρουλάκη, πηγαίνουν πάντα στις κηδείες των ομοίων τους με κρατικά αεροσκάφη και διαβάζουν σ' όλες τις γλώσσες το ίδιο άρθρο που παράγουν σε σύσκεψη παγκόσμιου πρωινού καφέ και το διανέμουν σε «σταφ» πένες σ' όλες τις επαρχίες που διαφεντεύουν.

Οι εχθροί του «σταφ» είναι όλοι όσοι δεν τους μοιάζουν. Οι επικηρυγμένοι είναι αυτοί που δε θέλουν να τους μοιάσουν. Οι αρχηγοί των εχθρών τους, οι δαίμονες που τους κυνηγούν είναι οι έχοντες το ιδεολογικό οπλοστάσιο ή ακόμη και τη θρησκευτική, ενδεχομένως, πίστη να τους βλέπουν, όπως είναι: Επικίνδυνοι, γυμνοί κι εκτός μπόνους και προνομίων, άχρηστοι στη ζωή και την πολιτική. Χωρίς «σταφ», η Νέα Τάξη Πραγμάτων δε στέκεται. Και χωρίς την ανοχή μας, «σταφ» δεν υπάρχει.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ