Κυριακή 19 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δημιουργικά «Χρώματα»

Ηταν 23 Νοεμβρίου 1989, όταν η Ορχήστρα των Χρωμάτων έδινε την παρθενική της συναυλία, στο «Παλλάς» υπό τη διεύθυνση του ιδρυτή της Μάνου Χατζιδάκι. Ο συνθέτης είχε οραματιστεί ένα επίλεκτο συμφωνικό σύνολο με πρωτότυπα προγράμματα, που συνήθως δεν καλύπτονται από τις συμβατικές συμφωνικές ορχήστρες. Στόχος του ήταν ένα άρτιο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, που θα πήγαζε από μια ορχήστρα με οργανωτική ευελιξία και με μουσικούς υψηλού επιπέδου. Και παρ' όλο που η ορχήστρα, όλα αυτά τα χρόνια που ακολούθησαν από το θάνατο του μεγάλου Ελληνα συνθέτη (1994), αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει οικονομικές δυσχέρειες, έχει αποδείξει έμπρακτα ότι κατέχει σημαντικό ρόλο στη μουσική ζωή του τόπου μας. Επιλέγοντας ρεπερτόριο έξω από τυποποιημένα πρότυπα, αναδεικνύοντας άγνωστα μουσικά αριστουργήματα του 20ού αιώνα, αλλά και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση έργων Ελλήνων συνθετών, με «πορτρέτα - αφιερώματα» σε καταξιωμένους δημιουργούς, ή με ειδικές παραγγελίες έργων σε νεότερους συνθέτες. Ξεχωριστό ρόλο, εξάλλου, στη διαμόρφωση του προσώπου της ορχήστρας παίζει ο διαγωνισμός διεύθυνσης ορχήστρας και σύνθεσης (εναλλάξ), με την επωνυμία «Διεθνής Διαγωνισμός Δημήτρης Μητρόπουλος».

Ολα αυτά, παρότι η ορχήστρα εξακολουθεί να παραμένει άστεγη και με τα οικονομικά της να βρίσκονται «συνεχώς σε οριακό σημείο». Οσον αφορά στην προοπτική στέγασής της στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, όπως τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της, Γιώργος Κουρουπός, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης του φετινού προγραμματισμού της ορχήστρας, «δε θέλουμε η ορχήστρα να πάρει ένα ράφι σε σούπερ μάρκετ, αλλά να 'χει τη συνολική καλλιτεχνική ευθύνη για το Θέατρο, εφόσον ανακαινιστεί». Ο προγραμματισμός, πάντως, της ορχήστρας για το 2003 και φιλόδοξος είναι και ξεχωρίζει για «τις πολλές και καλές συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς φορείς», στοχεύοντας και φέτος σε μια «πολύπλευρη και πολύμορφη παρουσία», που θα αφορά «τα νέα κυρίως δημιουργικά ρεύματα».

Κι ενώ, όπως ανέφερε ο Γ. Κουρουπός, «στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου το μεγάλο βάρος πέφτει στις σημαντικότατες παραγωγές που έχουμε αναλάβει για λογαριασμό της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και του ΑΘΗΝΑ 2004», η τελική φάση του Διεθνούς Διαγωνισμού «Δημήτρης Μητρόπουλος» για την «Οπερα της Γης» (θα παρουσιαστεί το 2004 στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας), ολοκληρώνεται με ακροάσεις τραγουδιστών το 2003 σε Τόκιο, Βοστώνη, Μόναχο και Αθήνα. Οι ερμηνευτές, που θα διακριθούν, θα συμμετάσχουν στην όπερα του Βασίλ Τόλε «Ευμενίδες».

Η Ορχήστρα των Χρωμάτων στις 21 του Γενάρη ξεκινά τον καθιερωμένο πλέον κύκλο «Μουσική και Κινηματογράφος», σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Με τίτλο «Nota Italia» θα πραγματοποιηθούν δεκατρείς εκδηλώσεις (κάθε Τρίτη) αφιερωμένες στον ιταλικό κινηματογράφο και την ιταλική μουσική. Πρόκειται για ένα πανόραμα ιταλικής μουσικής, από το μπαρόκ μέχρι τις μέρες μας, σε συνδυασμό με προβολές γνωστών ιταλικών ταινιών. Οι εκδηλώσεις, σε επιμέλεια και παρουσίαση του Γιώργου Μονεμβασίτη, θα ξεκινήσουν με την προβολή της ταινίας του Βισκόντι «Senso», ενώ η Ορχήστρα των Χρωμάτων θα ερμηνεύσει Vivaldi-Albinoni.. Στο πλαίσιο του ίδιου κύκλου εντάσσεται και η συνεργασία της Ορχήστρας των Χρωμάτων με την Οπερα Δωματίου Αθηνών για το ανέβασμα της μικρής όπερα του Μενότι «Το τηλέφωνο» (15/4), τη βραδιά προβολής του «8 1/2» του Φελίνι.

Μια άλλη σύγχρονη όπερα δωματίου, ελληνική αυτή τη φορά, τον «Πούσκιν» του Φίλιππου Τσαλαχτούρη, θα παρουσιάσει η Ορχήστρα των Χρωμάτων στον Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (25, 26, 27, 29 και 31/1). Ο επίσης καθιερωμένος κύκλος «Μουσική και Λογοτεχνία» στο Ιδρυμα «Μελίνα Μερκούρη» (σε επιμέλεια της Ιουλίτας Ηλιοπούλου), ξεκινά στις 3 Φεβρουαρίου. Δέκα εκδηλώσεις, κάθε Δευτέρα βράδυ, με τίτλο «Παραμύθια στη νύχτα». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συναυλίες που θα πραγματοποιήσει η ορχήστρα στο Μέγαρο Μουσικής. Ανάμεσά τους τα αφιερώματα στον Χάιντν (6/2) και στον Ιάπωνα συνθέτη Τόρι Τακεμίτσου (12/3), γνωστό από τη συνεργασία του με τον σκηνοθέτη Ακίρα Κουροσάβα. Στη συναυλία θα ακουστεί, μεταξύ άλλων, η «Σουίτα Νο 2» από την ταινία «Ραν». Τον Ιούνιο, εξάλλου, η Ορχήστρα των Χρωμάτων θα τιμήσει, όπως κάθε χρόνο, τη μνήμη του ιδρυτή της Μάνου Χατζιδάκι (18/6). Την ίδια περίοδο η Ορχήστρα θα ηχογραφήσει ένα cd με έργα Γ. Παπαϊωάννου και Ι. Ξενάκη, στο πλαίσιο της έκδοσης σειράς cd Ελληνικής Μουσικής, που επιμελείται η Ενωση Ελλήνων Μουσουργών για λογαριασμό της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.

Παράλληλα, μια νέα συνεργασία, θεατρική αυτή τη φορά, θα ξεκινήσει το Μάηο. Πέντε παραστάσεις της «Ιστορίας του Στρατιώτη» του Στραβίνσκι, σε συμπαραγωγή με την ομάδα «Θέαμα» και σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και Φρόσως Λύτρα, στον «Τεχνοχώρο». Επίσης, η ορχήστρα τιμώντας το χρέος της απέναντι στη νεότερη ελληνική μουσική δημιουργία έχει δώσει δυο παραγγελίες σύνθεσης για το 2003 στον Μιχάλη Λαπιδάκη και τον Μάρκο Μωυσίδη, ενώ σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ενωση προγραμματίζει και πάλι τον κύκλο «Εβδομάδα Ελληνικής Μουσικής» (20-24/10).


Ρουμπίνη ΣΟΥΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ