Κυριακή 19 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Ο,τι αξίζει σήμερα

Είναι ο Λόγος μακριά από τους δημοσιογράφους που ξεσκίζονται μεταξύ τους για τις οικογένειες που εκπροσωπούν. Σε αντίθεση με την είδηση που δε γνωρίζει βάθος, ο πυκνός λόγος αυτές τις δύσκολες μέρες ακούγεται μόνο στο λαϊκό τραγούδι. Αυτό, και μόνο αυτό, καταφέρνει με μαγικό τρόπο και ξεφεύγει από τον καθημερινό θάνατο που μας επιβάλλουν. Τώρα ο Τσιτσάνης μάς φωτίζει.

Είναι οι βόλτες μας στην παιδική ηλικία. Κάποτε ζούσαμε μέσα της. Τώρα την επισκεπτόμαστε σαν τουρίστες. Παρ' όλα αυτά, τα καμπανάκια της χτυπάνε χαρμόσυνα προς όλους, ακόμα και σ' αυτούς που για πάντα έφυγαν. Ακόμη και για μας που νομίζουμε πως ζούμε.

Είναι τα άρθρα του νόμου που θέσπισε για να ξεκαρδιζόμαστε από τα γέλια ο «ποιητής» Νίτσε: «Αρθρο 1ο. Κάθε είδος που αντιβαίνει προς τη φύση είναι ελαττωματικό. Το πιο ελαττωματικό είδος ανθρώπου είναι ο παπάς, γιατί διδάσκει πράγματα που αντιβαίνουν προς τη φύση. Τον παπά δεν μπορείς να τον καταπολεμήσεις με τα λόγια, παρά μόνο με τη φυλακή. Αρθρο 2ο. Κάθε συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετές αποτελεί προσβολή της δημόσιας αιδούς. Θα είμαστε πιο σκληροί απέναντι στον προτεστάντη απ' ό,τι απέναντι στον πουριτανό. Οσο πιο κοντά είναι κανείς στην επιστήμη, τόσο πιο μεγάλο και το έγκλημά του να είναι χριστιανός. Αρθρο 3ο. Ο καταραμένος τόπος όπου ο χριστιανισμός επώασε τ' αυγά του, από τα οποία βγήκαν έχιδνες, θα κατασκαφτεί. Οσο υπάρχει πάνω στη γη τούτος ο βέβηλος τόπος, θα αποτελεί τον τρόμο των επερχόμενων γενεών. Εκεί θα εκτρέφουμε φαρμακερά ερπετά. Αρθρο 4ο. Το κήρυγμα της αγνότητας είναι προτροπή στους ανθρώπους να ζήσουν παρά φύση. Η καταφρόνηση της σεξουαλικής ζωής, το βρώμισμά της με το χαρακτηρισμό "ρυπαρή" είναι το αληθινό αμάρτημα ενώπιον του υγιούς πνεύματος της ζωής».

Είναι τα όνειρα όταν μας καθηλώνουν. Χάρη σ' αυτά επιστρέφουν τα αγαπημένα πρόσωπα. Κι όταν δεν έρχονται, είναι γιατί αποφασίζουν να μας ελέγξουν. Λοιπόν, τι λάθος έχω κάνει τον τελευταίο καιρό και δε μ' έχει επισκεφτεί ο δάσκαλός μου ποιητής Νίκος Καρούζος; Παρ' όλα αυτά, σκύβω από πάνω του και τον ακούω: «Μη με διαβάζετε όταν δεν έχετε / παρακολουθήσει κηδείες αγνώστων / ή έστω μνημόσυνα. / Οταν δεν έχετε μαντέψει τη δύναμη / που κάνει την αγάπη / εφάμιλλη του θανάτου. / Οταν δεν αμολήσατε αϊτό την Καθαρή Δευτέρα / χωρίς να τον βασανίσετε / τραβώντας ολοένα το σπάγκο. / Οταν δεν ξέρετε πότε μύριζε τα λουλούδια / ο Νοστράδαμος. /Οταν δεν πήγατε τουλάχιστο μια φορά / στην Αποκαθήλωση. / Οταν δεν ξέρετε κανέναν υπερσυντέλικο. /

Αν δεν αγαπάτε τα ζώα / και μάλιστα τις νυφίτσες. / Αν δεν ακούτε τους κεραυνούς ευχάριστα / οπουδήποτε./ Οταν δεν ξέρετε πως ο ωραίος Μοντιλιάνι / τρεις η ώρα τη νύχτα μεθυσμένος / χτυπούσε την πόρτα ενός φίλου του / γυρεύοντας τα ποιήματα του Βιγιόν / κι άρχισε να διαβάζει ώρες δυνατά / ενοχλώντας το σύμπαν. / Οταν λέτε τη φύση μητέρα μας και όχι θεία μας. / Οταν δεν πίνετε χαρούμενα το αθώο νεράκι. / Αν δεν καταλάβατε πως η Ανθούσα / είναι μάλλον η εποχή μας. / ΠΡΟΣΟΧΗ ΧΡΩΜΑΤΑ. / Μη με διαβάζετε / όταν / έχετε / δίκιο. / Μη με διαβάζετε όταν / δεν ήρθατε σε ρήξη με το σώμα.../ Ωρα να πηγαίνω / δεν έχω άλλο στήθος».

Είναι το γέλιο μας που καταστρέφει τον ιστορικό χρόνο, τον τυπικό κύριο που λέει ότι ένα και ένα κάνουν δύο, το γέλιο που καταστρέφει την ελπίδα για ένα χριστιανικό αύριο, το γέλιο που ψέματα δε γνώρισε, το γέλιο που δεν καταδέχεται νίκη, το γέλιο που υποδέχεται τον καθέναν μας όπως ακριβώς του αξίζει, το γέλιο δίχως λόγο που ακούγεται στον προθάλαμο της απελπισίας, το γέλιο το ελεύθερο που μας ανάστησε και που ακάθεκτο συνεχίζει.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ