Τρίτη 28 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΦΙΕΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Δε «χωρούσαν» οι ανάπηροι που διεκδικούν

Πορεία, αψηφώντας το κρύο, και πανό μέσα στο Μέγαρο Μουσικής ύψωσαν τα στελέχη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων

«Μόρφωση δουλιά και όχι ανεργία, λέμε ΟΧΙ στη φιλανθρωπία», διαδήλωσαν οι ανάπηροι
«Μόρφωση δουλιά και όχι ανεργία, λέμε ΟΧΙ στη φιλανθρωπία», διαδήλωσαν οι ανάπηροι
Αγωνιστική απάντηση στη βάρβαρη, αντιαναπηρική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στις φιέστες τους, που έχουν ως στόχο να φτιασιδώσουν αυτή ακριβώς την ανάλγητη πολιτική, έδωσε προχτές το αναπηρικό κίνημα, συμμετέχοντας μαζικά στη συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) έξω από το Μέγαρο Μουσικής, όπου γινόταν εκδήλωση της ελληνικής προεδρίας για το 2003 - Ευρωπαϊκό Ετος Αναπήρων. Η παρουσία ήταν δυναμική με μια συγκλονιστική συγκέντρωση μέσα στο κρύο, έξω από το Μέγαρο αλλά και μέσα σ' αυτό, όπου για πρώτη φορά υψώθηκε πανό διαμαρτυρίας.

Την ώρα που οι υπεύθυνοι για την απαράδεκτη κατάσταση, που βιώνουν οι ανάπηροι στην Ελλάδα και την Ευρώπη, αλλά και η συνυπεύθυνη ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑΕΑ), «δεξιώνονταν» και διαγκωνίζονταν στο ποιος θα επιδείξει περισσότερη ευαισθησία για τα Ατομα με Αναπηρίες, οι πραγματικοί ανάπηροι αντιμετωπίζονταν έξω, αλλά και μέσα στο Μέγαρο από σεκιουριτάδες, ροπαλοφόρους αστυνομικούς και κλούβες! Η αστυνομοκρατία όμως και ο αυταρχισμός δεν κατάφερε να τους πτοήσει, η φωνή τους, τα συνθήματά τους ακούστηκαν μέσα και έξω από την αίθουσα της φιέστας.

Πορεία παρά το τσουχτερό κρύο

Ντροπή στην κυβέρνηση που έστειλε πολλαπλάσιους αστυνομικούς να αντιμετωπίσουν τους ανάπηρους, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας
Ντροπή στην κυβέρνηση που έστειλε πολλαπλάσιους αστυνομικούς να αντιμετωπίσουν τους ανάπηρους, κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας
Δεκάδες ανάπηροι και συγγενείς τους συγκεντρώθηκαν στις 5 μ.μ. στο σταθμό του Μετρό στον «Ευαγγελισμό» ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΣΕΑΑΝ. Από την πρώτη στιγμή προκλητική ήταν η παρουσία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων που ακολουθούσαν τους διαδηλωτές σε όλη τη διάρκεια της διαμαρτυρίας τους. Παρά το τσουχτερό κρύο και τη βροχή οι ανάπηροι πορεύτηκαν στο Μέγαρο Μουσικής και απαίτησαν δημόσια δωρεάν υγεία και πρόνοια, τα δικαιώματά τους στη δουλιά, διεκδίκησαν ειδικά σχολεία για όλους τους ανάπηρους. Είπαν ΟΧΙ στην ψευτοφιλανθρωπία και τους εράνους που θεσμοθετήθηκαν με τον απαράδεκτο νόμο για την Πρόνοια που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ εξέφρασε με την παρουσία και συμμετοχή του στη συγκέντρωση ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Στρατής Κόρακας. Ο ευρωβουλευτής κατήγγειλε την πολιτική της εμπορευματοποίησης, που στερεί πόρους από τα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) της χώρας για αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους και τόνισε: «Είναι αδιανόητος ο εξευτελισμός της κυβέρνησης. Εστειλαν πολλαπλάσιους αστυνομικούς για να αντιμετωπίσουν ποιον; Τον εχθρό λαό, για να αντιμετωπίσουν τους ανάπηρους μας. Ντροπή τους!».

Τη συμπαράσταση του ΠΑΜΕ στα προβλήματα των αναπήρων, που είναι προβλήματα όλου του ελληνικού λαού εξέφρασε και ο Γ. Σταυρόπουλος τονίζοντας ότι η επίλυση των προβλημάτων τους πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Στην κινητοποίηση βρέθηκε εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) και εκπρόσωποι των Αλβανών αναπήρων στη χώρα μας.

«ΟΧΙ στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ για τους ανάπηρους. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας» έγραφε το κεντρικό πανό της ΣΕΑΝ, ενώ τα συνθήματα έδειχναν το δρόμο του αγώνα και στρέφονταν ενάντια σ' αυτούς που ευθύνονται για την κατάσταση που βιώνουν οι ανάπηροι: «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή δεν παίρνει διορθώσεις αλλά ανατροπή», «Μόρφωση δουλιά και όχι ανεργία, λέμε όχι στη φιλανθρωπία».

Και την ίδια ώρα που η πολιτική ηγεσία της χώρας στο Μέγαρο Μουσικής διακήρυττε την... «ευαισθησία» της για τα δικαιώματα των ΑμεΑ η πορεία των αναπήρων και των οικογενειών τους πολύ πριν το Μέγαρο Μουσικής, στο ύψος του Πάρκου Ελευθερίας, αντιμετωπίζονταν από μπλόκο ροπαλοφόρων αστυνομικών με κράνη αλλά και δύο κλούβες!

Το πανό στο Μέγαρο

Ο αυταρχισμός όμως δε στάθηκε ικανός να τους σταματήσει. Ωρα πριν αντιπροσωπεία του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος κατάφερε να είναι μέσα στο Μέγαρο Μουσικής. Την ώρα που μιλούσε ο υπουργός Υγείας και Πρόνοιας Κ. Στεφανής, αιφνιδιάζοντάς τον φώναξαν συνθήματα και σήκωσαν δύο πανό που έγραφαν στα ελληνικά, αλλά και τα αγγλικά «STOP στην πολιτική της ΕΕ. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας. ΕΕ σημαίνει Ζωή χωρίς δικαιώματα» αλλά και δυναμικά συνθήματα: «Εσείς με τις Βρυξέλλες, εμείς με το λαό, να φτιάξουμε το μέτωπο, το αγωνιστικό». Χειροκροτήθηκαν από μέρος της αίθουσας, ενώ ο υπουργός φανερά αμήχανος επανέλαβε αρκετές φορές: «Το λάβαμε το μήνυμα»...

Η αντιπροσωπεία των αναπήρων στη συνέχεια αποχώρησε από τη φιέστα, ενώ κατά την έξοδό τους προπηλακίστηκαν από άντρες της ιδιωτικής ασφάλειας του κτιρίου, ώστε να μη φανεί το πανό σε τηλεοπτικές κάμερες που βρίσκονταν έξω από το Μέγαρο Μουσικής. Οι διαδηλωτές υποδέχτηκαν την αντιπροσωπεία τους με ενθουσιασμό και συνθήματα λίγη ώρα μετά.

Χαιρετισμός της ΣΕΑΑΝ

Τους αγωνιστές ανάπηρους, τους γονείς και κηδεμόνες των αναπήρων, τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες συμμετείχαν μαζικά, με δυναμισμό και αποφασιστικότητα στην πορεία διαμαρτυρίας χαιρετίζει με χτεσινή ανακοίνωσή της η ΣΕΑΑΝ.

Ταυτόχρονα, καταγγέλλει την επιστράτευση των μονάδων μέτρων τάξης με ρητή κυβερνητική εντολή, με στόχο την απαγόρευση της προσέγγισης της μαχητικής διαδήλωσης εκατοντάδων αναπήρων στο Μέγαρο Μουσικής. «Φαίνεται τελικά, επισημαίνει, ότι η δημοκρατία που υπηρετεί ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας κ. Στεφανής και η κυβέρνησή του τα χωράει όλα όπως τα ΜΑΤ, τους προπηλακισμούς από ασφαλίτες και πληρωμένους τραμπούκους του Μεγάρου Μουσικής, αλλά εκείνο που δε χωρά είναι όλους αυτούς που αγωνίζονται και διεκδικούν με αξιοπρέπεια τα δικαιώματά τους».

Η ΣΕΑΑΝ καταγγέλλει ακόμα «την τραμπούκικη ενέργεια των "φουσκωτών" ασφαλιτών που προσπάθησαν να πνίξουν τους αγωνιστές ανάπηρους, οι οποίοι έδωσαν ένα χαστούκι στην ακολουθούμενη αντιλαϊκή - αντιαναπηρική πολιτική, ενώ συνάμα έδωσαν κι ένα μάθημα αξιοπρέπειας και αγώνα».

Το οργανωμένο αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα συσπειρωμένο γύρω από τη ΣΕΑΑΝ, καταλήγει, όχι μόνο θα σπάσει τον τοίχο της σιωπής αλλά θα βρει τους τρόπους η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση που επικρατεί στους ανάπηρους και τις οικογένειές τους να εκφραστεί σε ανυποχώρητο αγώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ