Τρίτη 28 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μεγάλα λόγια μακριά απ' τις ανάγκες

Δυο διμοιρίες αστυνομικών σταματάνε τους ανάπηρους, διακόσια μέτρα απ' το Μέγαρο. Πανό όμως με τα ίδια συνθήματα υψώθηκε μέσα στο Μέγαρο
Δυο διμοιρίες αστυνομικών σταματάνε τους ανάπηρους, διακόσια μέτρα απ' το Μέγαρο. Πανό όμως με τα ίδια συνθήματα υψώθηκε μέσα στο Μέγαρο
Αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση που βιώνουν οι ανάπηροι στην Ευρωπαϊκή Ενωση περιείχε ο φάκελος που διανεμήθηκε στην εκδήλωση στους δημοσιογράφους, οι ομιλίες όμως όλων των εμπλεκομένων φορέων κινήθηκαν στα πλαίσια των διαβεβαιώσεων και της υποσχεσιολογίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της EUROSTAT, το 14,5% των κατοίκων των χωρών της ΕΕ (38 εκατομμύρια άτομα) έχει κάποια μορφή αναπηρίας. Ενας στους τέσσερις Ευρωπαίους έχει ένα μέλος της οικογένειάς του που έχει πληγεί από κάποια αναπηρία, αλλά λιγότερο από 2% γνωρίζει ένα μαθητή με ειδικές ανάγκες στο σχολείο και μόνο το 4% έχει ένα συνάδελφο με αναπηρία, αφού οι ανάπηροι είναι αποκλεισμένοι από τη μόρφωση και την απασχόληση.

Το χορό των υποσχέσεων άνοιξε ο πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, ο οποίος δήλωσε ότι «η Βουλή των Ελλήνων θα βρίσκεται πάντοτε στην πρώτη γραμμή της μάχης για την υπεράσπιση και κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ».

Τη σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας Κ. Στεφανής, ο οποίος... προσπερνώντας την ενόχληση που δημιούργησε η φωνή της πραγματικότητας από το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα, ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας και τα άλλα υπουργεία έχουν αναλάβει ήδη μια σειρά πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της θέσης των αναπήρων και ότι «το αναπηρικό κίνημα αναγνωρίζει αυτή την προσπάθεια»! Ως τέτοιο βήμα χαρακτήρισε και τον πρόσφατο Νόμο για την «Κοινωνική Φροντίδα» που οδηγεί στην παραπέρα διάλυση και εμπορευματοποίηση της Πρόνοιας και αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών αυτοβοήθειας και κοινωνικής αλληλεγγύης από τις τοπικές κοινωνίες.

«Πρέπει να συνεργαστούμε στενά με τους εργοδότες για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις με συναίσθηση της κοινωνικής ευθύνης τους στην Ευρώπη. Για να αναλάβουμε δράσεις που να προάγουν την ισότιμη απασχόληση. Πρέπει να οικοδομήσουμε μια ισχυρή συμμαχία με τις ΜΚΟ, τις δημόσιες διοικήσεις αλλά και τις επιχειρήσεις», είπε μεταξύ άλλων, αναφερόμενη στην απασχόληση η Α. Διαμαντοπούλου, Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σαν επιστέγασμα της όλης φιέστας ήρθε η ομιλία του προέδρου της ΕΣΑΕΑ, Γ. Βαρδακαστάνη, που ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Ετος αναπήρων αποτελεί ιστορική ευκαιρία για τη βελτίωση της θέσης των αναπήρων σε ολόκληρη την Ευρώπη και επικρότησε με τον ισχυρότερο τρόπο την πολιτική που οδηγεί τους ανάπηρους στην εξαθλίωση. Το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα είναι παρόν και σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο για να μην παίρνονται αποφάσεις για μας και χωρίς εμάς, είπε ο Γ. Βαρδακαστάνης, όταν τέσσερις μέρες πριν στελέχη της παράταξής τους κατήγγειλαν εγγράφως την ύπαρξη 23 σωματείων μαϊμούδων και την επιβολή μη νομίμως εκλεγμένων αντιπροσώπων, στο συνέδριο της ΕΣΑΕΑ που θα γίνει στις 13.2.2003.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ