Σάββατο 1 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Εκαναν ώριμα την ταξική επιλογή τους

Ρεσιτάλ αξιοπρέπειας, ωριμότητας και αγώνα συνεχίζουν να δίνουν οι σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Εδώ και τρεις βδομάδες, με συνεχείς και πολύμορφες κινητοποιήσεις, σφυροκοπούν την αντιναυτεργατική πολιτική κυβέρνησης και εφοπλιστών, επιστρέφοντας «στα μούτρα - όπως οι ίδιοι λένε - του υπουργού» Εμπορικής Ναυτιλίας το αισχρό νομοσχέδιο, που συνέταξε με βάση τις εφοπλιστικές αξιώσεις, για τη ναυτική εκπαίδευση. Χτες, με μια μαχητική και μαζική Γενική Συνέλευση, οι σπουδαστές της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, της μεγαλύτερης Ακαδημίας της χώρας, οι οποίοι από τις 14 Γενάρη απέχουν από τα μαθήματα, αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, κλείνοντας τις πύλες της Σχολής και κηρύσσοντας κατάληψη.

Πρόκειται για μια απόφαση ιδιαίτερης σημασίας, καθώς η Ακαδημία του Ασπροπύργου είναι ο στυλοβάτης του αγώνα. Από τη Γενική Συνέλευση, θα κρινόταν η παραπέρα στάση ολόκληρου του κλάδου. Απόδειξη της κρισιμότητας της χτεσινής Συνέλευσης αποτέλεσε το γεγονός ότι εκεί, μαζί με τους συναδέλφους τους του Ασπρόπυργου, βρέθηκαν τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων των Ακαδημιών από τη Θεσσαλονίκη, τις Οινούσσες και τη Χίο.

Η Γενική Συνέλευση ξεκίνησε στις 10.30 το πρωί και αποτέλεσε μια διαδικασία άξια θαυμασμού. Εδειξε ότι αυτά τα παιδιά μπορούν να συνεχίσουν στο δρόμο, που χάραξαν οι μεγάλοι ναυτεργατικοί αγώνες, όπως αυτοί του περασμένου διαστήματος, στις 29 Μάη και στα μέσα Ιούνη, που η κυβέρνηση μέσα σε ένα παραλήρημα πανικού και αυταρχισμού, κατέφυγε στην εφαρμογή του έσχατου μέτρου της επιστράτευσης, για να τους ανακόψει.

Το λόγο πήρε αρχικά ο πρόεδρος του Συλλόγου των σπουδαστών της Ακαδημίας Θεσσαλονίκης Β. Γρίβας, ο οποίος μετέφερε την πείρα από τον αγώνα, που δίνει η δική τους Σχολή με 7 μέρες κατάληψη και δυναμικές κινητοποιήσεις στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και αποκλεισμούς του λιμανιού. Απέδειξε με συγκεκριμένα επιχειρήματα πόσο επικίνδυνο είναι αυτό το νομοσχέδιο τόσο για τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών, αλλά και για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Εκανε σαφές: «Δεν το συζητάμε αυτό το νομοσχέδιο. Ζητάμε την απόσυρσή του», και κάλεσε τους σπουδαστές να συνεχίσουν ακόμα πιο αποφασιστικά.

Τον Β. Γρίβα διαδέχτηκε ο γραμματέας του Συλλόγου της ΑΕΝ Ασπροπύργου Χρ. Λαμπρόπουλος, του οποίου οι κουβέντες ήταν μετρημένες, όμως η καθεμιά ήταν και μια σφυριά: «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε πίσω. Είμαστε λεβέντες, πάμε στα βαπόρια, φτύνουμε αίμα εκεί μέσα. Αν τώρα σκύψουμε το κεφάλι, πώς θα ξαναμπαρκάρουμε; Θα μας λιώσουν. Εχουμε στα χέρια μας μεγάλη δύναμη». Λιγοστές, αλλά δυνατές ήταν και οι φράσεις του προέδρου του Συλλόγου Γ. Γραμμάτικα. «Είμαστε πιο δυνατοί από αυτούς. Εμείς στερούμαστε, μανάδες, οικογένεια, τους ανθρώπους μας και δεν το βάζουμε κάτω, τώρα θα κάνουμε πίσω;» και μπαίνοντας στο διά ταύτα κατέθεσε την πρόταση του Συλλόγου για κατάληψη λέγοντας: «Οποιος δε συμφωνεί να βγει έξω από την αίθουσα». Τότε, οι σπουδαστές σηκώθηκαν όρθιοι και έμειναν εκεί ακούνητοι, ενώ στη συνέχεια ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

Ηταν μια εξαιρετική γενική συνέλευση, μια σπουδαία απόδειξη του πόσο σημαντική είναι η σύνδεση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, με το κίνημα των παιδιών που αποτελούν την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ