Σάββατο 1 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ
«Full Ahead» για τις 6 Φλεβάρη

Στη μάχη για την προετοιμασία της 24ωρης απεργίας στα πορθμεία στις 6 Φλεβάρη, έχουν ριχτεί ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Την απεργία κήρυξαν τα δύο ναυτεργατικά σωματεία, σε συνεργασία με τις τοπικές Ενώσεις των ναυτεργατών, που είναι ναυτολογημένοι στις πορθμειακές γραμμές Ρίου - Αντιρρίου, Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας και Θάσου - Καβάλας. Η απεργία αυτή χαρακτηρίζεται από τα σωματεία προειδοποιητική και αποτελεί μέρος των νέων ναυτεργατικών αγώνων που έχουν προγραμματιστεί για να αποκρουστεί το νέο κύμα των αντιναυτεργατικών μέτρων που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσα από την Προεδρία της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η απεργία των ναυτεργατών στα πορθμεία αφορά στην υπεράσπιση των κοινωνικοασφαλιστικών και εργασιακών τους δικαιωμάτων, που πλήττονται βάναυσα από ΥΕΝ και εφοπλιστές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με την τροπολογία του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, που ψηφίστηκε στη Βουλή για τη δήθεν αύξηση των συντάξεων του ΝΑΤ, οι ναυτεργάτες τόσο αυτής της κατηγορίας πλοίων, όσο και αυτών κάτω των 4.000 κοχ, είδαν να πλήττονται βάναυσα. Αυτό οφείλεται στους απαράδεκτα χαμηλούς μισθούς που προβλέπουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τους, με βάση τις οποίες γίνεται πλέον και ο υπολογισμός της σύνταξης (πριν ο υπολογισμός γινόταν με βάση τη ΣΣΕ της ακτοπλοΐας). Επιπλέον, στις ΣΣΕ των ναυτεργατών αυτής της κατηγορίας πλοίων, δε συμπεριλαμβάνεται το επίδομα Κυριακών ύψους 22%, το οποίο στις άλλες ΣΣΕ έχει ενσωματωθεί και υπολογίζεται στο ποσόν της σύνταξης.

Οσον αφορά στα εργασιακά τους δικαιώματα, οι εφοπλιστές ανενόχλητοι τα έχουν μετατρέψει σε «λάστιχο». Η παραβίαση των Συλλογικών Συμβάσεων, του ωραρίου, συνολικά της νομοθεσίας, είναι στην ημερήσια διάταξη, με ό,τι αυτό σημαίνει για την ανθρώπινη ασφάλεια.

ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με ανακοίνωσή τους, επισημαίνουν ότι αυτά είναι η αρχή. «Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της Προεδρίας της, συνεχώς και συστηματικά προωθεί μέτρα ενάντια στους ναυτεργάτες και το σύνολο των εργαζομένων. Με την επέκταση της μερικής απασχόλησης, την εκ νέου ανατροπή του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος και την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, την υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης και νέα μέτρα υπέρ των εφοπλιστών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας». Απέναντι σε όλα αυτά, σύμφωνα με τα σωματεία, οι ναυτεργάτες, όλοι οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο παρά να οργανώσουν την πάλη τους και καλούν τους ναυτεργάτες να συμμετέχουν ενεργά για την προετοιμασία της απεργίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ