Τρίτη 7 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

«Να γίνει, επιτέλους, Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση», ζητά η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ, με κείμενο όπου καταγράφει τις προτάσεις της για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα ΤΕΙ και το αποστέλλει σε όλα τα ΤΕΙ, στους συλλόγους σπουδαστών και τους συλλόγους εκπαιδευτικών των ιδρυμάτων.

«θα πρέπει να σταματήσει επιτέλους η διαφοροποίηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Να υπάρξουν ενιαίες σχολές ανώτατου επιπέδου, που θα διαμορφώνουν επιστήμονες με σφαιρική και στέρεα γνώση της επιστήμης τους και ικανότητα επιστημονικής ειδίκευσης» τονίζει η Ομοσπονδία, σημειώνοντας ότι η αύξηση ενός εξαμήνου δε φέρνει από μόνη της την αναβάθμιση.

Η Ομοσπονδία απαιτεί «να σταματήσει η παιδεία πολλών ταχυτήτων και η μετατροπή των ΤΕΙ σε "αναβαθμισμένα ΙΕΚ"», να αναβαθμιστούν τα προγράμματα σπουδών, τα εργαστήρια και τα βιβλία στα ιδρύματα και «να σταματήσει το απαράδεκτο φαινόμενο της ύπαρξης των μονίμως εκτάκτων εκπαιδευτικών στα ΤΕΙ».

H Σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ

Ως θετικό βήμα, που, όμως, δεν επιλύει το πρόβλημα, έκρινε τη ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας, από την πλευρά της, η Σύνοδος των προέδρων των ΤΕΙ, η οποία συνήλθε χτες. Οι πρόεδροι των ΤΕΙ δηλώνουν πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς, για να δοθεί οριστική λύση, η οποία, σύμφωνα με τη θέση που επανειλημμένα έχουν εκφράσει, είναι η τοποθέτηση των ΤΕΙ στο ίδιο επίπεδο με τα ΑΕΙ, ενώ θετικά βλέπουν και την αξιολόγηση των ιδρυμάτων μαζί με τα ΑΕΙ. Την απόφαση για το πώς θα διεκδικήσουν τα παραπάνω, οι πρόεδροι των ΤΕΙ την παραπέμπουν στις γενικές συνελεύσεις των τμημάτων που θα γίνουν τις επόμενες μέρες.

Στο μεταξύ, στο ΚΣ της ΕΣΕΕ, στη συνεδρίασή του, την Κυριακή 5 Μάρτη, το αποπροσανατολιστικό πλαίσιο για «ενιαία τριτοβάθμια εκπαίδευση», που είχαν προβάλει όλο το προηγούμενο διάστημα, ξαναψηφίστηκε από την πλειοψηφία ΔΑΠ και ΠΑΣΠ. Το ΚΣ της ΕΣΕΕ αποφάσισε, επίσης, συλλαλητήριο στην Αθήνα αύριο Τετάρτη 8 Μάρτη στην Αθήνα και κατά τόπους κινητοποιήσεις των ΤΕΙ.

Στη Βόρεια Ελλάδα

Συνεχίζουν να απέχουν από τα μαθήματά τους με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων των τμημάτων τους οι σπουδαστές των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και Κοζάνης, ενώ άνοιξαν χτες τα ΤΕΙ της Καβάλας, της Φλώρινας και της Δράμας.

Από τα μαθήματά τους θα απέχουν έως και την Πέμπτη οι σπουδαστές των ΣΤΕΦ, ΣΤΕΤΔ, ΣΔΟ, ΣΕΥΠ και ΣΤΕΓ του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Στη Φλώρινα οι σπουδαστές χτες, κατά τη Γενική τους Συνέλευση, αποφάσισαν να συνεχίσουν τα μαθήματά τους, πλην όμως να πραγματοποιούν πολύμορφες κινητοποιήσεις ανά δύο ημέρες. Και στην Καβάλα, όμως, οι σπουδαστές με Γενικές Συνελεύσεις τους αποφάσισαν να ανοίξουν οι σχολές τους. Στην Κοζάνη, οι σπουδαστές συνεχίζουν την αποχή από τα μαθήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ