Τρίτη 7 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΟΛΜΕ
Τακτικός προεκλογικός ελιγμός

Με την άρνηση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να συζητήσει τα μεγάλα ζητήματα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που έχει επιτείνει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, έληξε η χτεσινή συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με τον υπουργό Παιδείας Γερ. Αρσένη. Ως «τακτικό προεκλογικό ελιγμό» χαρακτηρίζει την κίνηση του υπουργείου Παιδείας η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, ενώ με ανακοίνωση το ΔΣ της ΟΛΜΕ τονίζει πως «είναι φανερό ότι με την αδιάλλακτη στάση και πρακτική της σημερινής ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ δεν μπορούν να δοθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα του σχολείου και των καθηγητών».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι η συνάντηση έγινε «σε θετικό κλίμα», ενώ αναφέρθηκε στο αίτημα για μείωση των μαθητών ανά τμήμα, λέγοντας ότι «στόχος μας είναι να έχουμε κατά μέγιστο αριθμό 25 μαθητές ανά τμήμα, έναν κανόνα τον οποίο θα τηρήσουμε από την επόμενη σχολική χρονιά, εκτός αν υπάρχουν ανυπέρβλητα προβλήματα κτιριακών εγκαταστάσεων κλπ.» (!). Οπως δήλωσε ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας, για τα οικονομικά αιτήματα, παρέπεμψε τους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ στον υπουργό Οικονομικών και σημείωσε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα της «επιτροπής Μπλέσιου».

Κατά τη συνάντηση, ανακοινώθηκε στο ΔΣ της ΟΛΜΕ ότι φέτος κατ' εξαίρεση δε θα γίνουν εξετάσεις σε νομαρχιακό και πανελλαδικό επίπεδο για τους αποφοίτους του Α` και του Β` κύκλου των ΤΕΕ αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, οι μαθητές του Α` κύκλου θα δώσουν εσωτερικές εξετάσεις και του Β` κύκλου θα εξεταστούν πανελλαδικά μόνο στα Μαθηματικά και την Εκθεση.

Η ΕΣΑΚ ΔΕΕ

Ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ ΔΕΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ Σ. Σάββας σε γραπτή δήλωσή του μετά τη συνάντηση τονίζει ότι «η πρόσκληση του υπουργού Παιδείας για διάλογο με την ΟΛΜΕ, όπως άλλωστε είχε επισημάνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ από την πρώτη στιγμή, αποδείχτηκε ένας τακτικός προεκλογικός ελιγμός του υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης».

Και η δήλωση συνεχίζει: «Τα θέματα που επέλεξε ο κ. Αρσένης να τεθούν στο "διάλογο" είναι ζητήματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον αποπροσανατολισμό της συζήτησης από τα ουσιαστικά προβλήματα της εκπαίδευσης και του εκπαιδευτικού, αλλά και να χρησιμεύσουν για την αναζήτηση συνενόχων (π.χ. την ανάθεση σε ιδιώτες της "ενισχυτικής διδασκαλίας" και τις καταργήσεις σχολείων) στην εφαρμογή της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης των νόμων 2525 και 2640 που τυγχάνουν συνολικής απόρριψης από τη συντριπτική πλειοψηφία εκπαιδευτικών, μαθητών, γονέων».

Οσον αφορά στην ουσία της συζήτησης, ο υπουργός σημειώνεται «δεν έδωσε καμία απάντηση στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του κλάδου, ενώ για ζητήματα που έχει επανειλημμένως δεσμευτεί να λύσει (π.χ. αριθμό μαθητών ανά τμήμα) έρχεται σήμερα και προτείνει τη συγκρότηση "Επιτροπών" για τη μελέτη τους, επιδιώκοντας να κερδίσει χρόνο, αφού οι εκλογές είναι κοντά. Για το οικονομικό παραπέμπει για άλλη μια φορά στην Επιτροπή Μπλέσιου χωρίς πολιτική δέσμευση για τίποτα. Ακολουθώντας δε την τακτική "από τον Αννα στον Καϊάφα", παρέπεμψε το ΔΣ της ΟΛΜΕ να συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Παπαντωνίου. Συνάντηση με ψήφους της ΠΑΣΚ - Συνεργασίας στο διοικητικό συμβούλιο, έγινε αποδεκτή».

Και η ανακοίνωση της ΕΣΑΚ ΔΕΕ καταλήγει: «Η συγκεκριμένη προεκλογική πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης έρχεται να επιβεβαιώσει τη θέση που διατύπωσε η ΕΣΑΚ ΔΕΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, απαιτώντας τον καθορισμό ουσιαστικών προϋποθέσεων για την πραγματοποίηση της συνάντησης, ώστε να μη συρθεί η ΟΛΜΕ σε καμία προεκλογική φιέστα, καταγγέλλοντας μια ανάλογη στάση από τη μεριά του ΥΠΕΠΘ ακόμη και με αποχώρηση. Δυστυχώς, η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή.

Η "στρατηγική" της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ να επικεντρώσει και να αναδείξει, το προηγούμενο διάστημα, ως μείζον ζήτημα την πραγματοποίηση συνάντησης με τον υπουργό Παιδείας και όχι την αντιεκπαιδευτική πολιτική και την ανάπτυξη αγώνων, καλλιέργησε αυταπάτες και ψευδαισθήσεις στον κλάδο.

Η κατάληξη της "συνάντησης" Αρσένη - ΟΛΜΕ έρχεται για άλλη μια φορά να επιβεβαιώσει μια μεγάλη αλήθεια.

Ποτέ, κανένα αίτημα δεν υιοθετήθηκε μέσα από "εν ψυχρώ διάλογο" και "Επιτροπές" κοινωνικής συναίνεσης. Κατακτήθηκε "εν θερμώ" εν μέσω μαζικών και δυναμικών αγώνων. Ακριβώς αυτό το συμπέρασμα είναι το μοναδικό χρήσιμο σημείο από τη σημερινή (σ. σ. χτεσινή) συνάντηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ