Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων στο δραματικό οικονομικό πρόβλημα

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και στήριξη των τοπικών μαζικών φορέων και των δημοτών, κλείνουν αύριο όλες οι υπηρεσίες του δήμου, εκτός από τους παιδικούς σταθμούς

Κλείνουν αύριο Πέμπτη 27 Φλεβάρη όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Νίκαιας, με εξαίρεση τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ξεκινώντας, μ' αυτό τον τρόπο, ένα μεγάλο αγώνα, που - όπως τόνισε ο δήμαρχος Στέλιος Μπενετάτος - θα έχει πολλές φάσεις και θα φέρει στο προσκήνιο τα σοβαρά προβλήματα της πόλης και όλους όσοι είναι υπεύθυνοι γι' αυτά.

Η απόφαση πάρθηκε κατά την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, εξαιτίας των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο δήμος, με ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί ο δήμος να λειτουργήσει. Εκατοντάδες εκπρόσωποι μαζικών φορέων της πόλης και δημότες που είχαν κατακλύσει την αίθουσα συνεδριάσεων, μέχρι έξω το δρόμο, παρά το τσουχτερό κρύο, δέχτηκαν με ενθουσιασμό την απόφαση. Κι είναι αυτό απόδειξη ότι η νέα Δημοτική Αρχή στέκεται σταθερά στα πόδια της, έχοντας την επιδοκιμασία των δημοτών της Κοκκινιάς.

Ο πρώην δήμαρχος, Βασίλειος Τράπαλης, βασικός υπεύθυνος για τη δεινή κατάσταση του δήμου, μαζί με την κυβέρνηση που τον στήριζε, με μια ομιλία, εκτός τόπου και χρόνου και χωρίς να αναφερθεί επί της ουσίας των θεμάτων, προκάλεσε τους συγκεντρωμένους, που με αγανάκτηση τον διέκοπταν πολλές φορές. Επιχείρησε μάλιστα να αποποιηθεί των εγκληματικών του ευθυνών, ισχυριζόμενος πως, τάχα, άφησε στο ταμείο του δήμου πιστωτικό υπόλοιπο 1.131.000 ευρώ! Ποσό παντελώς φανταστικό, αφού τα μόνα χρήματα που βρήκε η νέα Δημοτική Αρχή ήταν μόλις 130.242 ευρώ...

Συμπαραστάτη του, ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ, βρήκε στο πρόσωπο του υποστηριζόμενου από τη ΝΔ επικεφαλής της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Γ. Κίτσου, ο οποίος έφτασε στο σημείο να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι το κάλεσμα στη συγκέντρωση της περασμένης Τρίτης το υπέγραφε το Δημοτικό Συμβούλιο, λέγοντας πως ο ίδιος και η παράταξή του είχαν διαφωνήσει!!!

Το οικονομικό αδιέξοδο

Η κατάσταση που υπάρχει στα οικονομικά του δήμου συμπυκνώνεται σε χρέη και δάνεια 12,3 δισ. δραχμές. Ενώ το τελειωτικό χτύπημα ήταν η προείσπραξη πριν τις εκλογές σχεδόν της μισής κρατικής επιχορήγησης για το 2003! Η προηγούμενη διοίκηση προεισέπραξε συγκεκριμένα σε τρεις δόσεις συνολικά 4.800.000 ευρώ. Ετσι, για ολόκληρο το 2003 και σχεδόν το μισό του 2004 ο δήμος εισπράττει κάθε μήνα μόνο τη μισή επιχορήγηση. Αν, δε, συνυπολογιστούν και οι δόσεις και τα τοκοχρεολύσια των δανείων, η κατάσταση είναι απελπιστική. Αποτέλεσμα των έργων και των ημερών της δημαρχίας Τράπαλη είναι ο δήμος να μην μπορεί να λειτουργήσει λόγω των τεράστιων χρεών που άφησε. Ετσι, ούτε οι μισθοί των εργαζόμενων, ούτε οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές μπορούν να καταβληθούν. Ακόμα και τα στοιχειώδη, όπως καύσιμα για τα απορριμματοφόρα, με δυσκολία εξασφαλίζονται.

«Η κατάσταση βέβαια θα ήταν διαφορετική, εάν δε μας πίεζαν ασφυκτικά οι δόσεις των προκαταβολών και τα υπέρογκα τοκοχρεολύσια δανείων που μειώνουν δραστικά την κρατική επιχορήγηση», τονίζει ο Στ. Μπενετάτος. Και προσθέτει: «Δε λύνουν τα προβλήματά μας οι κουβέντες συμπάθειας και η αναγνώριση της άσχημης κατάστασης. Ο δήμος πρέπει να λειτουργήσει σωστά, τα προβλήματα που καθημερινά παρουσιάζονται ζητάνε λύσεις. Τα παιδιά στα σχολεία ζητάνε ζεστασιά και ό,τι άλλο βοηθά το εκπαιδευτικό έργο. Τα συνεργεία του δήμου χρειάζονται αναλώσιμα και τα φορτηγά καύσιμα. Οι δόσεις δανείων και οι κρατήσεις από τις προκαταβολές ροκανίζουν την κρατική επιχορήγηση και μένουν ψίχουλα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Εμείς δηλώνουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να διαχειριστούμε τη μιζέρια για την οποία βέβαια δεν ευθυνόμαστε», υπογραμμίζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ