Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΤΗΣ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ »
Απαράδεκτοι φραγμοί στην ενημέρωση

Η ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα. Σε πρώτο πλάνο οι θέσεις των δημοσιογράφων που θα μπορούν να κρατούν μόνο μολύβι και χαρτί. Μέσα στο γυάλινο κλουβί, θα βρίσκονται οι 19 κατηγορούμενοι

Eurokinissi

Η ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα. Σε πρώτο πλάνο οι θέσεις των δημοσιογράφων που θα μπορούν να κρατούν μόνο μολύβι και χαρτί. Μέσα στο γυάλινο κλουβί, θα βρίσκονται οι 19 κατηγορούμενοι
Με πολλούς και απαράδεκτους περιορισμούς σε δημοσιογράφους και συνηγόρους, αλεξίσφαιρα τζάμια και δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, η κυβέρνηση επιχειρεί να «εγκλωβίσει» την ουσιαστική και πλήρη ενημέρωση του ελληνικού λαού για την πολύκροτη δίκη των κατηγορούμενων για συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη».

Αν μέχρι τώρα η κυβέρνηση περιόριζε το πρόβλημα στην παρουσία των τηλεοπτικών συνεργείων και στο δήθεν κίνδυνο να μετατραπεί η δίκη σε σόου, όπως ισχυριζόταν το υπουργείο Δικαιοσύνης, που προώθησε και σχετικό απαγορευτικό νόμο, τώρα απαγορεύει τη χρήση ακόμη και των δημοσιογραφικών κασετόφωνων και των τηλεφώνων! Ενώ αδύνατη θα είναι και η παραμικρή επαφή των δημοσιογράφων με τους κατηγορούμενους.

Το σκηνικό που θα στηθεί την προσεχή Δευτέρα στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού, θα είναι πολύ πιο «αποτελεσματικό» από τις σκηνοθετημένες επιχειρήσεις που είδαμε το περασμένο καλοκαίρι.

Το γυάλινο «κλουβί» σε σχήμα Π, μέσα από το οποίο θα παρακολουθήσουν τη δίκη οι «19» κατηγορούμενοι και οι 18 αστυνομικοί που θα βρίσκονται ανάμεσά τους, τρία διαφορετικά σημεία ελέγχου, δύο ξεχωριστές είσοδοι, 40 κάμερες και 200 αστυνομικοί θα αποτελούν το σκηνικό της δίκης.

Στην αίθουσα Τύπου που στήθηκε ειδικά για τη δίκη και από την οποία μέχρι 210 δημοσιογράφοι θα μπορούν μέσω κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης να έχουν μια σταθερή εικόνα και ήχο από την ακροαματική διαδικασία, δε θα υπάρχουν σταθερά τηλέφωνα και θα απαγορεύεται η χρήση κινητών (θα υπάρχει και σύστημα αυτόματης απενεργοποίησής τους). Για να τηλεφωνήσουν θα πρέπει να πηγαίνουν σε άλλο χώρο, όπου θα υπάρχουν μόνο 40 καρτοτηλέφωνα. Ομως, για τις ανάγκες των 210 δημοσιογράφων στην αίθουσα Τύπου και άλλων 120 που θα βρίσκονται μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, θα υπάρχουν μόνο 100 ηλεκτρονικοί υπολογιστές.

Αριστερά και δεξιά από το γυάλινο «κλουβί», θα υπάρχουν 65 θέσεις για τους δικηγόρους υπεράσπισης και άλλες τόσες για τους δικηγόρους πολιτικής αγωγής. Ωστόσο, τα έδρανα είναι πολύ μικρά και δεν αρκούν για τις δικογραφίες των δικηγόρων. Τις πρώτες 120 θέσεις πίσω από τους κατηγορούμενους, θα καταλάβουν οι δημοσιογράφοι, ακολουθούν οι 30 θέσεις των παρατηρητών και έπονται 120 θέσεις για το κοινό και τους συγγενείς των θυμάτων και των κατηγορουμένων. Επίσης, η αίθουσα εργασίας των δικηγόρων θα περιλαμβάνει 200 θέσεις.

Στις... καινοτομίες για τα δικαστικά χρονικά της χώρας μας, θα είναι και το «πατάρι», όπου θα βρίσκονται οι «αόρατοι» μάρτυρες, οι οποίοι δε θα είναι ορατοί από την αίθουσα του ακροατηρίου και θα καταθέσουν με κωδικούς, καθώς περιλαμβάνονται στα νέα μέτρα του τρομονόμου περί προστασίας των μαρτύρων. Η κατάθεσή τους θα ακούγεται μέσα στην αίθουσα από τα μικρόφωνα που έχουν τοποθετηθεί στην οροφή.

Γολγοθάς θα είναι και η είσοδος των ενδιαφερόμενων στην αίθουσα του δικαστηρίου. Θα γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος από τρία διαφορετικά μηχανήματα (για μέταλλα, για ναρκωτικά, και για εκρηκτικά) που θα διαρκεί τουλάχιστον 27 δευτερόλεπτα, στην καλύτερη περίπτωση που δεν αρχίζει να «διαμαρτύρεται» κάποιος από τους ανιχνευτές. Βέβαια, τα κασετόφωνα, οι φωτογραφικές μηχανές, οι κάμερες και τα κινητά τηλέφωνα, δε θα επιτρέπονται στα πλαίσια αυτής της δίκης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ