Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αγωνιστική παρέμβαση για την αργία

Φρένο στην αυθαιρεσία των εργοδοτών έβαλαν οι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης περιφρουρώντας την αργία της Καθαράς Δευτέρας. Με την αγωνιστική τους παρέμβαση, με συμβολικούς αποκλεισμούς των εισόδων κλπ., συνδικαλιστές της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων και απλοί εργαζόμενοι, έκλεισαν την πλειοψηφία των σούπερ μάρκετ («Μαρινόπουλος», «Μασούτης», κλπ.) που κατά παράβαση των σχετικών αποφάσεων της Νομαρχίας, επιχείρησαν να λειτουργήσουν.

Η αυθαιρεσία των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, διευρύνεται κάτω από την ανοχή της κυβέρνησης και των μηχανισμών της. Οι διευθυντές με ειδικές εγκυκλίους ενημέρωσαν τους εργαζόμενους πως την Καθαρά Δευτέρα θα εργαστεί το μισό προσωπικό και το υπόλοιπο θα θεωρηθεί ότι πήρε 1 ημέρα άδεια.

Αποκαλυπτικό είναι το υπηρεσιακό σημείωμα που έστειλε ο διευθυντής πωλήσεων του Ομίλου Μασούτη προς τα καταστήματα του Ομίλου στη Θεσσαλονίκη. Με αυτό, γνωστοποιούσε από τις 7 του Μάρτη, πως «τα καταστήματα την Καθαρά Δευτέρα θα δουλέψουν με το μισό προσωπικό από τις 8 το πρωί έως και τη 1.30μμ». Επίσης, ανέφερε ότι «στους υπαλλήλους που δε θα εργαστούν τη συγκεκριμένη μέρα, θα αφαιρεθεί 1 μέρα από την άδειά τους». Εδωσε οδηγίες για τυχόν αστυνομικό έλεγχο, σημειώνοντας: «Στις επισκέψεις των αστυνομικών οργάνων δηλώνετε ότι ανοίγουμε για το τμήμα παντοπωλείου και την εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού λόγω της ημέρας». Και κατατάσσοντας την τήρηση του νόμου στις εξαιρέσεις, ενημέρωσε πως «κλειστά θα μείνουν μόνο τα καταστήματα που στην πόλη τους δε θα ανοίξει κάποιος ανταγωνιστής τους και εφόσον προηγηθεί ενημέρωση από τον περιφερειακό τους διευθυντή».

Μπροστά λοιπόν στη νέα γενικευμένη αυθαιρεσία που επιχειρήθηκε στο πλαίσιο των συντονισμένων προσπαθειών να καταργηθούν οι αργίες για τους εργαζόμενους του κλάδου, τα μέλη της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων αντέδρασαν αγωνιστικά. Γιόρτασαν τα κούλουμα με αποκλεισμούς των καταστημάτων και απέδειξαν για άλλη μια φορά πως νόμος είναι το δίκιο του εργάτη.

ψηφίζουν από σήμερα

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και οι εργαζόμενοι στο εμπόριο συνεχίζουν τον αγώνα τους για την υπεράσπιση των αργιών, για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, για να μην απελευθερωθεί το ωράριο.

Και ετοιμάζονται να δυναμώσουν ακόμη περισσότερο το σωματείο τους, συμμετέχοντας μαζικά στις εκλογές του συνδικάτου που ξεκινούν σήμερα Τετάρτη και θα ολοκληρωθούν την επόμενη Τρίτη 18 Μάρτη. Οι εργαζόμενοι μπορούν να προσέρχονται για να ψηφίσουν στον 5ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, καθημερινά από τις 2.30 το μεσημέρι μέχρι και τις 9.30 το βράδυ. Την Κυριακή από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Απαραίτητα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητα και το βιβλιάριο ασθενείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ