Τετάρτη 12 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΤΕ
Ψηφίζουν από σήμερα

Μέχρι τις 19 Μάρτη οι εκλογές για νέα διοίκηση, με την ΕΝΙΑΙΑ σ.α.κ. να παλεύει για την αλλαγή των συσχετισμών

Τη μάχη της αλλαγής των συσχετισμών δίνουν οι ταξικές δυνάμεις στο Σύλλογο Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ), καθώς από σήμερα μέχρι και τις 19 Μάρτη θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες για την αλλαγή διοίκησης στο Σύλλογο. Η ΕΝΙΑΙΑ σ.α.κ., που παλεύει μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, επιδιώκει την ενίσχυσή της, προκειμένου από ισχυρότερη θέση να συνεχίσει τις προσπάθειες αγωνιστικής αφύπνισης των εργαζομένων και αλλαγής της ρότας του συνδικάτου.

Η πλειοψηφία στο απερχόμενο ΔΣ, που αποτελείται από τις παρατάξεις ΔΗΣΥΕ, ΔΑΚΕ και ΔΑΣ, έχει την ευθύνη για σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων η μισθολογική τους κατάσταση, το χτύπημα των εργασιακών σχέσεων, η εξάπλωση της «ενοικίασης» εργαζομένων στην τράπεζα, η συρρίκνωση τμημάτων της. Σχετικά πρόσφατη είναι και η εμπλοκή του συλλόγου στα παιχνίδια συγχώνευσης που τελικά ακυρώθηκαν, όπου η υπόθεση της προστασίας των δικαιωμάτων του προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας υποτάχθηκε στα ζητήματα ανταγωνισμού.

Αλλά και σε συνολικότερες επιθέσεις που δέχτηκαν τα εργασιακά δικαιώματα, με την πολιτική της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, οι παρατάξεις αυτές έκαναν αποδεκτές επιλογές που αποτελούν σημαντικό πλήγμα για τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Τα στελέχη της ΕΝΙΑΙΑΣ σ.α.κ. επισημαίνουν ότι η πλειοψηφία της διοίκησης του συλλόγου λειτούργησε πάντοτε ως συγκοινωνούν δοχείο με την εργοδοσία και την κυβέρνηση για το πέρασμα αντεργατικών πολιτικών.

Οι ταξικές δυνάμεις κατέρχονται στις εκλογές με συγκεκριμένους στόχους, γενικούς και ειδικούς. Ενας από αυτούς έχει να κάνει με ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για τους εργαζόμενους στην Εθνική. Ιδίως μετά την επιτάχυνση των σχεδίων της κυβέρνησης για τη δημιουργία επαγγελματικών Ταμείων και τη σχεδιαζόμενη δημιουργία ενιαίου επικουρικού ταμείου τραπεζοϋπαλλήλων.

Επίσης, στόχοι πάλης της παράταξης είναι η αντίσταση στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και η διεύρυνση των κατακτήσεων των εργαζομένων. Το 35ωρο - 7ωρο - 5ήμερο με αύξηση αποδοχών και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα. Η προστασία της μόνιμης και σταθερής απασχόλησης. Η αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων. Η αντιπαράθεση με τα σενάρια ιδιωτικοποίησης της τράπεζας, στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ