Πέμπτη 3 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Διπλώματα από το ... μπακάλικο!

Κάθε αετονύχης θα εκδίδει διπλώματα ναυτικής εκπαίδευσης

Ο εμπαιγμός και η κοροϊδία σε βάρος των σπουδαστών των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), των εκπαιδευτικών, αλλά και ολόκληρης της ναυτεργατικής οικογένειας, από την πλευρά του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας και συνολικά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αυτή τη φορά ξεπέρασε κάθε όριο. Χτες ο Γ. Ανωμερίτης, στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, παρουσίασε το δήθεν ...αναμορφωμένο νομοσχέδιο για τη Ναυτική Εκπαίδευση. Υποτίθεται, όπως είχε δεσμευτεί απέναντι στους σπουδαστές στη διάρκεια των μεγαλειωδών κινητοποιήσεών τους, ότι θα έπαιρνε υπόψη του τις περισσότερες από τις προτάσεις τους. Και όμως, δεν άλλαξε ούτε ένα κόμμα από το εκτρωματικό κείμενο, που είχε παρουσιάσει στις 15 Δεκέμβρη, το οποίο είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων!

Το κατέθεσε χτες αυτούσιο στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής για να πάρει το δρόμο της ...ψήφισης και να επιστρέψει ολόκληρη τη ναυτική εκπαίδευση στην εποχή των μπακάλικων σχολών τύπου ...«Πυθαγόρα»! Το προώθησε στη Βουλή, για να καταδείξει, ακόμα μια φορά, πόσο εφοπλιστόδουλοι είναι αυτός και η κυβέρνησή του. Αδίστακτα υποβαθμίζει ραγδαία ολόκληρο το κεφάλαιο της ναυτικής εκπαίδευσης, προκειμένου να δημιουργήσει τους ...«πειθήνιους» ναυτεργάτες που αξίωσε η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών!

Ετσι, παραδίδει σε εφοπλιστές και κάθε είδους αετονύχηδες επιχειρηματίες της Ακτής Μιαούλη τη ναυτική επαγγελματική κατάρτιση, που σημαίνει, εκτός όλων των άλλων, ότι θα πωλούνται και πτυχία με το κιλό! Οι ιδιωτικές σχολές που θα δημιουργηθούν θα ονομαστούν Σχολές Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ). Μέσω της καθιέρωσης ενός συστήματος τακτικών εξετάσεων για την ...πιστοποίηση της ναυτικής ικανότητας, εντείνει την ομηρία των ναυτεργατών από τους εφοπλιστές, ενώ μειώνει κατά περίπου 12 μήνες την υποχρεωτική θαλάσσια υπηρεσία για την απόκτηση των διπλωμάτων πλοιάρχων και μηχανικών α` τάξης.

Ειδικότερα, το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Ναυτική επαγγελματική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις». Στο άρθρο 1 προβλέπεται η δημιουργία των ...ΝΕΚΕ, εξαιρεί από το άρθρο αυτό τις ΑΕΝ, «οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν αποκλειστικά ως περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΕΝ».

Σύμφωνα με το άρθρο 2, οι ΝΕΚΕ υπάγονται στην αρμοδιότητα του ΥΕΝ, ενώ το περιεχόμενο, η διαδικασία και ο τρόπος άσκησης της εποπτείας θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα. Οπως προβλέπεται στο άρθρο 3, άδεια για την ίδρυση ιδιωτικής σχολής θα χορηγείται και «σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που έχουν συσταθεί σύμφωνα με τον αστικό κώδικα, τον εμπορικό νόμο ή το δημοτικό και κοινοτικό κώδικα», αλλά και «σε πολίτες χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Θεσμοθετείται, όπως προβλέπεται στο άρθρο 7, η «παροχή ναυτικής επαγγελματικής κατάρτισης και επιμόρφωσης εξ αποστάσεως (τηλε-εκπαίδευση)». Θα παρέχεται είτε «από δημόσιους φορείς που έχουν ως σκοπό το αντικείμενο αυτό ή και από τις ΝΕΚΕ» (σ.σ. δηλαδή και για τα διπλώματα την κατάρτιση θα την παρέχουν ιδιώτες). Στο άρθρο 8 προβλέπεται η αναγνώριση και αλλοδαπών αποδεικτικών σπουδών και αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας. Σε απλή μετάφραση, θα αναγνωρίζονται και τα διπλώματα τύπου ...Ταγκανίκας! Το άρθρο 9 προβλέπει ότι αποδεικτικό ναυτικής ικανότητας θα δίνεται μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας, δηλαδή να πεθαίνουν οι ναυτεργάτες μέσα στο μηχανοστάσιο!

Στο άρθρο 10 προβλέπεται «η πιστοποίηση συνδρομής των προϋποθέσεων για τη χορήγηση των αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας». Πρόκειται για ένα «σύστημα πιστοποίησης, στο οποίο θα διενεργούνται σε εθνικό επίπεδο ενιαίες εξετάσεις» σε τακτά χρονικά διαστήματα, χωρίς να διευκρινίζεται ποιοι είναι αυτοί που θα ...πιστοποιούν.

Ουσιαστικά, πρόκειται για πολυνομοσχέδιο, καθώς στο «άλλες διατάξεις» συμπεριλαμβάνονται θέματα προσωπικού του ΥΕΝ, λιμενικής πολιτικής, όπου ρυθμίζονται κυρίως τα ζητήματα απομάκρυνσης ναυαγίων από τα λιμάνια. Περιλαμβάνεται ακόμα άρθρο και συγκεκριμένα το 37, όπου προβλέπεται η μετατροπή των αδικημάτων του δουλεμπορίου σε βάρος μεταναστών σε κακουργηματικά, ενώ με το άρθρο 40 θεσπίζεται ένα Συμβούλιο Εθνικής Ναυτιλιακής Πολιτικής γνωμοδοτικού χαρακτήρα, όμως θα συμβολίζει τον ...«κοινωνικό εταιρισμό» και τον ...«κοινωνικό διάλογο», αφού προβλέπεται ότι θα συμμετέχουν σ' αυτό εκπρόσωποι των εφοπλιστικών Ενώσεων, της ΠΝΟ, του Ναυτικού Επιμελητηρίου και δύο εκπρόσωποι του ΥΕΝ. Ο διορισμός των μελών θα γίνεται με υπουργική απόφαση, θα συνεδριάζει μία φορά το χρόνο και θα συμβάλει «στη διαμόρφωση πλαισίου θέσεων, κατευθύνσεων και στρατηγικής ανάπτυξης της ελληνικής ναυτιλίας»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεθοδεύσεις για να συνεχιστεί ο εκφυλισμός στο Σύλλογο Σπουδαστών (2015-05-06 00:00:00.0)
Απόλυτη παράδοση στους εφοπλιστές (2013-07-19 00:00:00.0)
Ιδιώτες - σχολάρχες (2006-02-05 00:00:00.0)
Ρίχνονται στη μάχη της απεργίας (2006-02-03 00:00:00.0)
Ραμμένο στα μέτρα των εφοπλιστών (2005-09-22 00:00:00.0)
Σκοπός της η διάλυση του σωματείου (2000-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ