Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ραμμένο στα μέτρα των εφοπλιστών

Υποβαθμίζονται οι Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και η εκπαίδευση περνάει στα χέρια των ιδιωτών

Στην εποχή των σχολών - μπακάλικων τύπου... «Πυθαγόρα» επιστρέφει τη ναυτική εκπαίδευση και μετεκπαίδευση η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας το διαλυτικό έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και ικανοποιώντας την αξίωση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για τη δημιουργία «φτηνών και πειθήνιων» ναυτεργατών. Χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννης, στην τακτική συνέντευξη Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, παρουσίασε το σχετικό νομοσχέδιο - έκτρωμα του ΥΕΝ, που συντάχθηκε καθ' υπαγόρευση των εφοπλιστών, ραμμένο στις αποφάσεις της Μπολόνια περί αποφοίτων πολλών ταχυτήτων και αποτελεί ουσιαστικά ενεργοποίηση και διεύρυνση του νόμου 3153/2003 που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ παραδίδει σε εφοπλιστές και κάθε είδους αετονύχηδες επιχειρηματίες της Ακτής Μιαούλη τη ναυτική επαγγελματική κατάρτιση, που σημαίνει, εκτός όλων των άλλων, ότι θα πωλούνται και πτυχία με το κιλό! Υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, αλλά και το Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ). Ενώ «κερασάκι στην τούρτα» φέρνει η ισοτιμία του διπλώματος Α' τάξης πλοιάρχου και μηχανικού με το πτυχίο των ΤΕΙ, μετά την εκτέλεση θαλάσσιας υπηρεσίας 5 ετών από την απόκτηση του διπλώματος. Η διάταξη αυτή θα ισχύσει και για τους εισακτέους στις ΑΕΝ κατά το ακαδημαϊκό έτος 2005 - 2006. Επίσης για τις ΑΕΝ «προστίθεται η δυνατότητα διοργάνωσης από κοινού με τα Πανεπιστήμια» μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

Ειδικότερα, όπως προβλέπεται, οι ιδιωτικές σχολές που θα δημιουργηθούν και έχουν δυνατότητα να τις ιδρύσουν «φυσικά ή νομικά πρόσωπα», θα ονομαστούν Σχολές Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ). Η διάρκεια φοίτησης στις ΝΕΚΕ συνίσταται σε 4 εξάμηνα θεωρητικής φοίτησης και 2 εξάμηνα εκπαίδευσης στο πλοίο. Δικαίωμα εγγραφής έχουν οι απόφοιτοι ενιαίου Λυκείου ή «κάτοχοι άλλου ισότιμου τίτλου ή πτυχίου» και θα αποκτούν βαθμό μέχρι Β' τάξεως πλοιάρχου ή μηχανικού. Στις ΝΕΚΕ, θα «παρέχεται επιμόρφωση σε θεματικά αντικείμενα σε υποψήφιους για απόκτηση αποδεικτικών ναυτικής ικανότητας», ρόλο που έχει σήμερα αποκλειστικά και μόνο το ΚΕΣΕΝ.

Θέλουν πειθήνιους ναυτεργάτες

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΠΕΜΕΝ τονίζει ότι το νομοσχέδιο είναι στα πλαίσια «διάλυσης της Ενιαίας Δημόσιας και Δωρεάν εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης, επιχείρηση που είναι συντονισμένη με τις επιλογές του εφοπλιστικού κεφαλαίου». Επισημαίνει ότι τη βάση έβαλε ο νόμος του 3153/2003 του ΠΑΣΟΚ και υπογραμμίζει ότι η «κατηγοριοποίηση των αποφοίτων από ΑΕΝ, ιδιωτικές σχολές ΝΕΚΕ, μεταπτυχιακά προγράμματα στόχο έχει τη δημιουργία ναυτεργατών πειθήνιων στην εφοπλιστική ασυδοσία χωρίς συγκροτημένα εργασιακά μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα». Η ΠΕΜΕΝ απαιτεί Ενιαία Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση και Μετεκπαίδευση και καλούν την εκπαιδευτική κοινότητα της Ναυτικής Εκπαίδευσης να δώσουν συντονισμένη απάντηση αρχίζοντας με τη μαζική τους συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Δευτέρας 26 Σεπτέμβρη που διοργανώνουν ναυτεργατικά και άλλα σωματεία του Πειραιά στην Ακτή Μιαούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ