Πέμπτη 22 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΚΤΥΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΥΡΩΠΗΣ
Καταθέτες... απλήρωτης δουλιάς

Να γίνουν καταθέτες ...απλήρωτης δουλιάς και μάλιστα εθελοντικά, καλεί τις γυναίκες η οργάνωση «Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης», με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Τράπεζα χρόνου». Το πρόγραμμα μπαίνει σε εφαρμογή μέσα στον Οκτώβρη με τη χρηματοδότηση - ύψους 6.000 ευρώ - της Γενικής Γραμματείας Ισότητας. Ανάμεσα στα άλλα, προβλέπει: Μια γυναίκα θα αναλαμβάνει π.χ. τη φύλαξη ενός παιδιού για μια ώρα. Την αμοιβή της θα δίνουν άλλοι «καταθέτες», σε υπηρεσίες ίσης χρονικής διάρκειας, όπως π.χ. η μεταφορά άρρωστων συγγενών της σε νοσοκομείο ή η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας.

Πρόκειται για μια - όχι καινούρια - πρόκληση της κυβέρνησης που, με τη συνεργασία διαφόρων «κοινωνικών» οργανώσεων, βάζει τους εργαζόμενους να επωμίζονται τις συνέπειες της πλήρους κατάρρευσης του δημοσίου συστήματος Υγείας - Πρόνοιας - Παιδείας. Οταν μάλιστα τα ιδιωτικά ιδρύματα που παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες ξεπηδούν σαν μανιτάρια, το κεφάλαιο πλουτίζει κι η ανεργία καλπάζει. Προκειμένου μάλιστα να απορροφηθούν αντιδράσεις απέναντι στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, δεν είναι τυχαίο ότι το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε γυναίκες άνεργες, μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμΕΑ, συνταξιούχους, ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα κλπ.

Σε δελτίο Τύπου του «Δικτύου» αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών, που υποστηρίζεται από το δικό του εσωτερικό "νόμισμα-χρόνο" ή "νόμισμα-εργασία". Είναι η κεντρική μονάδα που χρεώνει και πιστώνει το λογαριασμό χρόνου κάθε μέλους, όπως μια τράπεζα κρατάει λογαριασμό αναλήψεων και καταθέσεων». Μάλιστα, οι εμπνευστές του προγράμματος ισχυρίζονται ότι θα συμβάλει στην επαγγελματική αποκατάσταση όσων συμμετάσχουν καθώς, παρέχοντας υπηρεσίες, θα αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ