Σάββατο 5 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δε θέλουν τον κόσμο στο δρόμο

Πόνο που έχουν ορισμένοι με το ΚΚΕ. Ο ένας, στην «Ημερησία», θυμήθηκε χτες ότι κάποτε συναντήθηκε με παλιούς κομμουνιστές, που του έμαθαν να διαδηλώνει ενωτικά ενάντια στον πόλεμο, σε αντίθεση με το ΚΚΕ, που - κατά τη γνώμη του - διαδηλώνει διασπαστικά. Ο άλλος, στην «Ελευθεροτυπία», αφού θεωρεί δεδομένο ότι το ΚΚΕ διασπά το αντιπολεμικό κίνημα, πετάει τη βλακεία ότι οι Αμερικάνοι θα ανάψουν κεριά στο ΚΚΕ για την υπηρεσία που τους προσφέρει!

Εντελώς τυχαία, αυτοί που νοιάστηκαν χτες για το ξεστράτισμα του ΚΚΕ είναι οι ίδιοι που με κάθε ευκαιρία κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να μην εμφανίζεται δραστηριότητα του ΚΚΕ στα έντυπα όπου δουλεύουν. Ετσι δεν είναι, κύριε Πολυμίλη;

Ποιος, όμως, είναι αυτός που διασπά το κίνημα; Αυτός που δυο μήνες τώρα οργανώνει καθημερινά δεκάδες κινητοποιήσεις, έχει κάνει χιλιάδες εξορμήσεις ενημέρωσης του κόσμου, προτείνει ξανά και ξανά στα συνδικαλιστικά όργανα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κινητοποιήσεων και δείχνει τον ένοχο; Είναι το ΚΚΕ που διασπά, το εννοούν όταν το γράφουν;

Πώς ερμηνεύουν τη διαρκή άρνηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, να δεχτούν έστω και μία πρόταση για απεργιακή κινητοποίηση; Πώς ερμηνεύουν τη θέση των Πολυζωγόπουλου - Φελώνη ότι δεν κηρύσσουν απεργία, για να μη χτυπήσουν την ελληνική οικονομία; Πώς την αντίστοιχη του Παπασπύρου, που αρνήθηκε να κηρύξει απεργία, έστω και στις 21 Μάρτη, όταν ήδη ο κόσμος καιγόταν;

Για να μην τα πολυλογούμε: Στις 20 Γενάρη, η πρόταση στη ΓΣΕΕ για απεργία στις 21 Μάρτη απορρίφθηκε. Στις 4 Μάρτη, η ανάλογη πρόταση στην ΑΔΕΔΥ, επίσης, απορρίφθηκε. Το ΕΚΑ, ήδη, απέρριπτε τη μία μετά την άλλη τις προτάσεις. Και στις 21 Μάρτη, ενώ το ΠΑΜΕ είχε ήδη κηρύξει απεργία, αυτοί επέλεξαν να κάνουν 15λεπτη στάση, γιατί έτσι αποφάσισε η ΣΕΣ των ευρωβιομηχάνων. Κουβέντα δε λένε μέχρι εκείνη την ώρα για στάση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στις 3 Απρίλη.

Από τις 20 Μάρτη, με το ξέσπασμα του πολέμου, έχουμε καθημερινή κινητοποίηση των δυνάμεων του ΚΚΕ μέχρι και τις 25 Μάρτη. Στις 26 Μάρτη, το ΚΚΕ ανακοινώνει ότι εκτός από τον αποκλεισμό της Σούδας που θα κάνουν οι δυνάμεις του στις 30 Μάρτη θα γίνει και συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 3 Απρίλη.

Αυτό ήταν. Το γεγονός πως το ΚΚΕ, όχι μόνο δε σύρθηκε πίσω από κινητοποιήσεις - μαϊμού που αποφάσιζε ο Λαλιώτης, αλλά έπαιρνε την πρωτοβουλία να είναι διαρκώς στο δρόμο οι δυνάμεις του και καλούσε το λαό να αντιπαλέψει τον πόλεμο, με τρόπο που πράγματι να βάζει εμπόδια στη διεξαγωγή του, ενόχλησε πολλούς.

Ετσι, στις 27 Μάρτη, αφού, δηλαδή, ήδη το ΚΚΕ έχει ανακοινώσει τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ο Πολυζωγόπουλος ανακοινώνει ότι το ΕΚΑ «ΘΑ» αποφασίσει 4ωρη στάση για τις 3 Απρίλη, την οποία η ΓΣΕΕ «ΘΑ» στηρίξει. Η ίδια η ΓΣΕΕ δεν πήρε ποτέ καμία απόφαση για τις 3 Απρίλη. Οποιος την έχει, ας την εμφανίσει.

Η διοίκηση του ΕΚΑ δε συνεδρίασε ποτέ για να πάρει την απόφαση που είχε προαναγγείλει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Στις 28 Μάρτη όμως, με δελτίο Τύπου, ο Φελώνης ανακοινώνει 4ωρη στάση. Η ΔΑΣ τούς προτείνει 24ωρη απεργία και αρνούνται!

Μεσολαβεί στις 30 Μάρτη ο πραγματικός αποκλεισμός της Σούδας από το ΚΚΕ, που θορύβησε πολλούς. Οπως και η αποκάλυψη πως η Ελλάδα, που «δε συμμετέχει» στον πόλεμο, παρέχει τη Σούδα για να εφοδιάζονται με πυραύλους «Τόμαχοκ» τα αμερικάνικα υποβρύχια.

Στο σύνολο σχεδόν των ΜΜΕ, θάβονται οι πρωτοβουλίες του ΚΚΕ. Ωσπου φτάνει η 3 Απρίλη, μέρα κατά την οποία υποτίθεται πως απεργούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, με αφορμή τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών. Στην πράξη, διαπιστώνεται πως ούτε αυτοί που την εξάγγειλαν δεν κατέβηκαν στην πρωινή διαδήλωση. Την εικόνα σώζουν γύρω στα 20 σχολεία και οι καθηγητές. Πανό, όπως των λιμενεργατών και των ναυπηγείων, δίνονται σε άλλους να κρατηθούν, ελλείψει εργατών.

Το βράδυ της ίδιας μέρας, γίνεται σεισμός στη διαδήλωση που οργάνωσε το ΚΚΕ.

Ε, αυτό πήγαινε πολύ. Ο Πρετεντέρης ανακάλυψε τον κίνδυνο, όσοι πηγαίνουν με το ΚΚΕ να είναι διαδηλωτές υπέρ του Στάλιν, ο Πολυμίλης ότι το ΚΚΕ κάνει επαναστατική γυμναστική και κάποιος Γ. Σ. Π., που υποψιαζόμαστε ότι είναι ο ίδιος ο Πολυμίλης, ζητά από Αμερικάνους και Εγγλέζους να πουν «ευχαριστώ» στο ΚΚΕ που διασπά το κίνημα.

Κατανοούμε το πρόβλημα όσων πασχίζουν να πείσουν το κόσμο ότι αντίπαλο δέος στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ είναι ο ιμπεριαλισμός της ΕΕ. Θα επιμένουμε πως μόνο αντίπαλο δέος μπορεί να είναι η εργατική εξουσία, ο σοσιαλισμός. Γι' αυτό και θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε. Θα ήταν ευχής έργο, αν και οι διάφοροι Πολυμίληδες αποφάσιζαν να πουν στο κόσμο ότι πρέπει να διαδηλώνει κάθε μέρα κι ας διαδηλώνει ξεχωριστά από το ΚΚΕ. Εμείς έχουμε τρόπο να συναντιόμαστε στο δρόμο με όσους αγωνίζονται. Κι αυτό δεν μπορούν να μας το πάρουν...


Του
Θανάση ΛΕΚΑΤΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ