Σάββατο 5 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συγκαλύπτει τις ευθύνες και προκαλεί

Η μηχανή που έλιωσε έξι εργάτες και η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ήταν στο μικροσκόπιο των ελέγχων
Η μηχανή που έλιωσε έξι εργάτες και η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ήταν στο μικροσκόπιο των ελέγχων
Αρνήθηκε να αναλάβει και την παραμικρή πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση για το έγκλημα με τους έξι νεκρούς εργάτες στα «Σωληνουργεία Κορίνθου». Σε χτεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, προκλητικά, εκθείασε το έργο της κυβέρνησης στον τομέα της υγιεινής και της ασφάλειας, ενώ απέφυγε να κάνει ακόμα και νύξη για τις ευθύνες της εργοδοσίας. Και, μάλιστα, όταν λίγες ώρες πριν το ΣΕΠΕ είχε καταθέσει μήνυση για έλλειψη μέτρων ασφαλείας που διαπίστωσαν - εκ των υστέρων - οι ελεγκτές του στο χώρο του εγκλήματος.

Πριν ακόμα οι έξι νεκροί εργάτες αναπαυτούν στη γη της Κορινθίας, ο πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου, που υποτίθεται έργο του είναι η περιφρούρηση και η προστασία της ζωής των εργαζομένων, εμφανίστηκε σαν Πόντιος Πιλάτος να ισχυρίζεται ότι «οι έλεγχοι (σ.σ. του ΣΕΠΕ) το 2002 φαίνεται ότι έχουν αποδώσει. Η συγκεκριμένη επιχείρηση έχει ελεγχθεί» και, ακόμα πιο προκλητικά, «η επιχείρηση ήταν στο μικροσκόπιο»!

Ιδιαίτερα ο υπουργός επέμεινε στο «σημαντικό έργο του ΣΕΠΕ», «στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, που έχει εισηγηθεί την αυστηροποίηση των προστίμων», ανέφερε αριθμούς για τους ελέγχους των επιθεωρητών και των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί... Ολα αυτά, για να μας πει ότι «δεν πρέπει χάριν εντυπώσεων (σ.σ. οι επιθεωρητές) να γίνονται στόχος κριτικής».

Ομως, κανένα προπαγανδιστικό τερτίπι δεν μπορεί να καλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης και του υπουργείου. Ούτε μια συγνώμη δε ζήτησε η κυβέρνηση από τις οικογένειες των νεκρών. Αντί γι' αυτό, στην ερώτηση του «Ριζοσπάστη» απάντησε με τον γνωστό πλέον κυνισμό των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, ότι «κάποιοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν και αυτό το τραγικό ατύχημα για να στραφούν εναντίον της κυβέρνησης».

Η δίκαιη κριτική που ασκείται δεν αφορά τους επιθεωρητές. Οι ευθύνες για το έγκλημα που διαπράχτηκε ανήκουν αποκλειστικά στην κυβέρνηση και στην εργοδοσία.

Ανήκουν στην κυβέρνηση, που αφήνει ασύδοτους τους εργοδότες να λειτουργούν τις επιχειρήσεις-γκέτο, ακόμα και όταν, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ, Π. Πολυχρονίου, στη συγκεκριμένη επιχείρηση την τελευταία τριετία είχαν γίνει 18 ατυχήματα, όταν επανειλημμένως οι επιθεωρητές είχαν επιβάλει πρόστιμα και μηνυτήριες αναφορές. Κι όμως, ποτέ δεν επιβλήθηκε καμία παύση εργασιών. Κι όμως, τα «Σωληνουργεία Κορίνθου» είχαν πιστοποιητικά ISO, ότι διασφαλίζουν την υγιεινή και την ασφάλεια.

Η διαπίστωση του διευθυντή του ΣΕΠΕ, Σ. Ξιάρχου, ότι «αυτό το ατύχημα μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή», η ομολογία του ότι κανένας δεν μπορεί να δώσει εγγυήσεις για τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, άμα τη αποχωρήσει των επιθεωρητών απ' αυτές, επιβεβαιώνουν περίτρανα ότι οι εργοδότες είναι ασύδοτοι. Και ακόμη περισσότερο, νιώθουν ότι είναι και ατιμώρητοι.

Οταν μετά το τραγικό γεγονός οι επιθεωρητές εργασίας ανακαλύπτουν ότι οι εργαζόμενοι που χειρίζονταν την οξυγονοκόλληση δεν ήταν ειδικευμένοι, όταν ανάλογη καταγγελία για τη λειτουργία της γερανογέφυρας δεν μπόρεσε να διασταυρωθεί, «γιατί την ημέρα του ελέγχου η γερανογέφυρα δε λειτουργούσε», τότε ένα συμπέρασμα βγαίνει. Αυτή η κυβέρνηση που χειροκροτεί την κερδοφορία και την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων (δηλαδή την εντατικοποίηση της εργασίας), δεν προστατεύει τη ζωή του εργάτη. Οσα συλλυπητήρια και αν εκφράσει η κυβέρνηση - όπως έκανε χτες ο υπουργός Εργασίας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - δεν μπορεί να βγάλει το στίγμα από πάνω της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ