Σάββατο 5 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΦΑΓΗ ΣΤΑ «ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΕΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ»
Εργοδοσία και κυβέρνηση συνένοχοι στο έγκλημα

Στα μαύρα χτες η Κορινθία για τους έξι νεκρούς εργάτες

Από την απεργιακή συγκέντρωση στην Κόρινθο

Eurokinissi

Από την απεργιακή συγκέντρωση στην Κόρινθο
ΚΟΡΙΝΘΟΣ (του ανταποκριτή μας ΝΙΚΟΥ ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ).--

Ανείπωτη θλίψη αλλά και οργή κυριαρχεί στο λαό της Κορίνθου αλλά και σε ολόκληρη την εργατική τάξη της χώρας, δύο μέρες μετά το αποτρόπαιο έγκλημα στα «Σωληνουργεία Κορίνθου ΑΕ» με τραγικό απολογισμό έξι εργάτες νεκρούς και τρεις τραυματίες.

Χτες κηδεύτηκαν μέσα σε κλίμα οδύνης και οργής και οι έξι νεκροί σε διάφορες περιοχές του νομού. Αλήθεια, τι μπορεί να πει κανείς στις μάνες, στις συζύγους και στα παιδιά των αδικοσκοτωμένων, που είδαν τους δικούς τους ανθρώπους να γίνονται θυσία στα υπερκέρδη της εργοδοσίας; Ακόμα και οι όρκοι εκδίκησης για τον αδόκητο χαμό τους φαντάζουν ελάχιστοι μπροστά στο μέγεθος της απώλειας. Στο πλευρό των συγγενών των θυμάτων βρέθηκε χτες σύσσωμος ο λαός της Κορίνθου για να πει το τελευταίο «αντίο». Ανάμεσά τους ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Γιώργος Μαυρίκος.

Ο Τ. Τσιόγκας δήλωσε, συγκλονισμένος μετά την κηδεία του Κώστα Σπυρίδου, 32 χρόνων, πως «η εργατική τάξη βρίσκεται σε έναν ατελείωτο και ασίγαστο πόλεμο με την εργοδοσία και το μεγάλο κεφάλαιο και από αυτό τον πόλεμο θρηνούμε άλλους έξι συναδέλφους νεκρούς. Η εργατική τάξη δε σκοτώνεται μόνο στα χαρακώματα, όπως στο Ιράκ, αλλά και στις φάμπρικες, όπου οι εργοδότες για να έχουν μεγαλύτερα κέρδη δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων». Ο Γ. Μαυρίκος από την πλευρά του τόνισε: «Για το έγκλημα αυτό υπάρχουν και φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί. Δεν είναι άλλοι από την κυβέρνηση και την πολιτική της και τη μεγαλοεργοδοσία. Για εμάς είναι απαράδεκτο ότι κανείς μέχρι τώρα εργοδότης δεν πλήρωσε, δεν πήγε φυλακή. Αυτό σημαίνει ότι κυβέρνηση και εργοδοσία αλληλοκαλύπτονται και αλληλοεξυπηρετούνται. Το ΠΑΜΕ παλεύει ώστε κάθε εργάτης να γυρίζει σπίτι του σώος και αβλαβής όπως έφυγε το πρωί για τη δουλιά του, με καλό μεροκάματο και ασφαλείς συνθήκες εργασίας».

Το πένθος δε σίγασε την οργή για τον άδικο χαμό

Eurokinissi

Το πένθος δε σίγασε την οργή για τον άδικο χαμό
Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας το επόμενο Σάββατο 12 του Απρίλη στις 12 το μεσημέρι στα Περιβολάκια.

Ωστόσο, οι τυμβωρύχοι των έξι εργατών, εργοδοσία και κυβέρνηση, παρουσίασαν μετά το έγκλημα, ο καθένας το δικό του αποκρουστικό πρόσωπο.

Ο παχυδερμισμός της εργοδοσίας εκφράστηκε από τον υιό Μητρόπουλο - ενός εκ των ιδιοκτητών της επιχείρησης - ο οποίος πριν ακόμα στεγνώσει το αίμα των έξι νεκρών εργατών και με το βλέμμα στραμμένο στο χρηματιστήριο, θέλοντας να καθησυχάσει και να διαβεβαιώσει τους «επενδυτές» ότι όλα πάνε καλά και ότι το έγκλημα ήταν θέμα της «κακιάς στιγμής», προκάλεσε το κοινό αίσθημα όλων μοιράζοντας ένα πατσαβουρόχαρτο με το οποίο θέλησε, εγγράφως, κατά τα άλλα, να εκφράσει τη λύπη του «για την απώλεια των συναδέλφων μας»!!! Στο κατάπτυστο κείμενο, στο οποίο κάθε λέξη είναι και ένα μεγάλο ψέμα της εργοδοσίας, συμπληρώνεται: «Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι η εταιρία λειτουργεί σύμφωνα με τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και είναι πιστοποιημένη για θέματα υγιεινής και ασφάλειας σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα».

Η εγκληματική συνενοχή της κυβέρνησης εκφράστηκε από τον καθ' ύλην αρμόδιο-υπηρέτη των αστών, τον Δ. Ρέππα, ο οποίος με περισσή υποκρισία δήλωσε πως μέσω του ΣΕΠΕ πραγματοποιεί τακτικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις, με στόχο την ασφάλεια των εργαζομένων. Πράγματι, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής του ΣΕΠΕ, Χρόνης Πολυχρονίου, στη συγκεκριμένη επιχείρηση πραγματοποιήθηκαν δώδεκα έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας, από το 2001 μέχρι σήμερα, και επιβλήθηκαν τα ...υπέρογκα πρόστιμα των 2.000.000 δραχμών το 2001 και 4.000 ευρώ το 2003, όταν στο ίδιο διάστημα από την έλλειψη μέτρων ασφάλειας σημειώθηκαν 18 τραυματισμοί εργατών και προχτές είχαμε έξι νεκρούς και τρεις τραυματίες. Ετσι προπαγανδίζουν οι άθλιοι στο λαό ότι με τους ελέγχους που κάνουν ...γονατίζουν τις επιχειρήσεις προς όφελος της ασφάλειας των εργατών. Στις δολοφονίες των εργατών, για το φόβο των Ιουδαίων, δεν τολμούν να ψελλίσουν ούτε το κλασικό απόφθεγμα «το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο». Αλλωστε, οι φυσικοί αυτουργοί των νεκρών στη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ του Βαρδινογιάννη, στην ΠΕΤΡΟΛΑ του Λάτση, στη «Χαλυβουργική» του Αγγελόπουλου και στα κρεματόρια των λοιπών εθνικών ευεργετών δεν ενοχλήθηκαν στο παραμικρό και ποτέ από τους ταγούς του αστικού κράτους.

Θλιβερή παραφωνία αποτέλεσε και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, που χτες είχε προκηρύξει 24ωρη απεργία χωρίς ωστόσο καμιά προετοιμασία και λήψη εκείνων των οργανωτικών μέτρων που θα οδηγούσαν σε επιτυχία την κινητοποίηση. Απεργιακές κινητοποιήσεις σαν τη χτεσινή μόνον υπονόμευση και συγκάλυψη των ευθυνών των φυσικών και ηθικών αυτουργών προσφέρουν. Ντροπή και κρίμα!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμία συγκάλυψη, μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους! (2022-09-09 00:00:00.0)
Ηθικός αυτουργός τα κόμματα του κεφαλαίου (2007-07-17 00:00:00.0)
Η «ανταγωνιστικότητα» σκοτώνει! (2004-12-28 00:00:00.0)
Αυξάνονται τα εργατικά δυστυχήματα (2004-10-21 00:00:00.0)
«Οχι άλλο αίμα για την εργοδοσία»! (2003-04-15 00:00:00.0)
ΟΧΙ άλλοι νεκροί εργάτες (2003-04-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ