Παρασκευή 11 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κυβερνητικές « πλάτες» στους εργοδότες

Καταγγελία του βουλευτή του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκα, κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησής του στη Βουλή

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να καταλάβει ότι εγκλήματα και δολοφονίες δε γίνονται μόνο στο Ιράκ, αλλά γίνονται καθημερινά και σε βάρος των εργαζομένων, όπως έγινε στην Κόρινθο», τόνισε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας.

Στην απάντησή του ο υφυπουργός Εργασίας Λ. Τζιόλας ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση στη συγκεκριμένη περίπτωση «δεν έχει να συγκαλύψει τίποτα», αλλά αντίθετα «επιθυμεί να ρίξει άπλετο φως και να οδηγήσει τις υποθέσεις αυτές στην πλήρη διαλεύκανση με την τιμωρία των υπευθύνων». Είπε δε ότι είναι «άδικη και εκτός πραγμάτων η άποψη περί αδιαφορίας της κυβέρνησης» και ως επιχείρημα ανέφερε τη μήνυση που έγινε από το Σώμα Επιθεωρητών για να διαλευκανθεί η υπόθεση. Ο Λ. Τζιόλας ζήτησε να επισπευστεί η διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης και είπε ότι πάρθηκαν μέτρα υποστήριξης των οικογενειών που «επλήγησαν» και ανάμεσα σ' αυτά είναι ότι θα γίνουν δικαιούχοι του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Για το συγκεκριμένο εργοστάσιο είπε ότι θα γίνει έλεγχος πριν επαναλειτουργήσει, ενώ αναφερόμενος στο παρελθόν είπε ότι είχαν γίνει το 2003 δύο έλεγχοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα 4.000 ευρώ (!), το 2002 υποβλήθηκαν δύο μηνύσεις και το 2001 έγιναν επτά έλεγχοι και υποβλήθηκαν πρόστιμα 6.000 ευρώ (!).

Ο Δ. Τσιόγκας καταγγέλλοντας την κυβερνητική αδιαφορία είπε ότι με στοιχεία του ίδιου του υπουργείου για 18 ατυχήματα, που είχαν προηγηθεί αυτού του εγκλήματος, έγιναν 12 μόλις έλεγχοι κάτι που δείχνει ότι ούτε όταν σακατεύονται εργάτες γίνονται έλεγχοι.

«Είναι έγκλημα, είπε, μέσα στον ίδιο χώρο να εκτελούνται διαφορετικές φάσεις εργασίας όπως συγκόλληση, βαφή και πισσάρισμα σωλήνων, οι οποίες αναπόφευκτα θα οδηγούσαν σε αυτό το τραγικό αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι εκεί που σκοτώθηκαν οι έξι εργάτες και τραυματίστηκαν άλλοι τρεις, δεν υπήρχε ούτε διάδρομος διαφυγής, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Κανένας από τους νεκρούς δεν είχε ειδικότητα οξυγονοκολλητή ή φλογοχειριστή και είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο και τον όμιλο γενικότερα δεν τολμούν να αναπτύξουν συνδικαλιστική δράση γιατί διώκονται, ενώ με την τρομοκρατία και την απειλή της απόλυσης δουλεύουν παραπάνω από δύο και τρεις ειδικότητες».

Αυτή η εργοδοτική ασυδοσία, είπε, έχει σχέση με τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης η οποία επιτρέπει και κάνει πλάτες στους εργοδότες για να εφαρμόζουν αυτήν την πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ