Παρασκευή 11 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Υποβαθμίζονται οι έλεγχοι ασφάλειας και υγιεινής

Τις σχετικές ρυθμίσεις «πολυνομοσχεδίου» του υπουργείου Εργασίας κατήγγειλε στη Βουλή ο Δ. Τσιόγκας

Τη στιγμή που την ανεργία τη γεννά το ίδιο το σύστημα, που πιστά υπηρετούν τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ, το υπουργείο Εργασίας πέρασε χτες στη Βουλή νομοσχέδιο με το οποίο φτιάχνονται «επιτροπάτα» και με στόχο την προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής, την αύξηση των κερδών των καπιταλιστών, το μοίρασμα της ανεργίας και την αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις.

Οπως κατήγγειλε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Δ. Τσιόγκας, με το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, αποδυναμώνονται περαιτέρω οι Επιθεωρήσεις Εργασίας ακριβώς επειδή η κυβέρνηση δε θέλει τους πραγματικούς ελέγχους. Ρύθμιση που αποκτά τραγική επικαιρότητα μετά το πρόσφατο εργοδοτικό έγκλημα στην Κόρινθο, όπου, όπως είπε ο Δ. Τσιόγκας, «οι εργοδότες για το θάνατο έξι εργατών από το 2000 μέχρι σήμερα πλήρωσαν τρεισήμισι εκατομμύρια πρόστιμο».

Ο Δ. Τσιόγκας κατήγγειλε ότι επεκτείνεται το μέτρο σύμφωνα με το οποίο τεχνικός ασφαλείας είναι ο εργοδότης και σε μεγάλες επιχειρήσεις (έως 50 άτομα), κάτι που θα έχει αποτέλεσμα την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

Ο βουλευτής πρότεινε το επίδομα ανεργίας να αυξηθεί και να φτάσει στο 80% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και να είναι επίδομα μέχρι να βρει δουλιά. Ειδικά δε για το Πάσχα πρότεινε οι άνεργοι που δεν παίρνουν επίδομα ανεργίας να επιδοτηθούν με έκτακτο βοήθημα ύψους 630 ευρώ.

Αναφερόμενος στις υπόλοιπες διατάξεις κατήγγειλε ότι καταργείται η κυριακάτικη αργία για τους εργαζόμενους στα πλυντήρια και στα λιπαντήρια, κάτι που σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, όπως ζητάνε οι εργοδότες. Επίσης, τόνισε ότι καταργείται ο υφιστάμενος νόμος για την εργασία των ανηλίκων (δεν εφαρμόστηκε και ποτέ) προκειμένου πλέον να μην υπάρχει καμία προστασία για την εργασία των ανηλίκων. Ο Δ. Τσιόγκας ζήτησε να αναδιοργανωθεί ο ΟΑΕΔ και να αναβαθμιστεί προκειμένου να εξυπηρετεί τους ανέργους και όχι τους εργοδότες, τους οποίους και επιδοτεί με αρκετά δισεκατομμύρια.

Ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, είπε ότι το Ασφαλιστικό των μισθωτών έχει «κλείσει» με την αντιασφαλιστική του μεταρρύθμιση και ανακοίνωσε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο για την ασφάλιση των αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών. Εκεί, είπε, θα υπάρχει ρύθμιση για τη χορήγηση σύνταξης μετά από 37 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας. Σχετικά με το θέμα της διαδοχικής ασφάλισης είπε ότι την κυβέρνηση δεν την απασχολεί αυτή τη στιγμή το θέμα γιατί είναι σύνθετο και χρειάζεται περαιτέρω μελέτη.

Απεργία των επιθεωρητών

Με ποσοστά συμμετοχής πανελλαδικά πάνω από 80% οι τεχνικοί και υγειονομικοί επιθεωρητές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας έκαναν χτες 24ωρη απεργία αντιδρώντας στις τροποποιήσεις, που προβλέπονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στην κείμενη νομοθεσία για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας. Οι επιθεωρητές αντιδρούν στις τροποποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση, δηλώνοντας ότι όχι απλά δε θα βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας, αλλά, αντίθετα, θα τις κάνουν ακόμα χειρότερες.

Οι επιθεωρητές απαιτούν την άμεση απόσυρση των διατάξεων οι οποίες προβλέπουν μεταφορά θέσεων επιθεωρητών με απλές υπουργικές αποφάσεις, που θα καθιστούν τους επιθεωρητές πολιτικούς ομήρους της εκάστοτε κυβέρνησης. Επίσης, την απόσυρση των διατάξεων που επεκτείνουν τη δυνατότητα άσκησης καθηκόντων του τεχνικού ασφαλείας από τον εργοδότη και στις επιχειρήσεις μέσης επικινδυνότητας (βιομηχανίες και βιοτεχνίες), στις οποίες γίνεται μεγάλος αριθμός σοβαρών εργατικών ατυχημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ