Παρασκευή 11 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ενώνουμε τους εργαζόμενους σε ταξική βάση

Εκτενή αποσπάσματα από την εισήγηση στη σύσκεψη για την οργάνωση της πρωτομαγιάτικης απεργίας που οργανώνει το ΠΑΜΕ

Την απόφαση των συνδικάτων και των επιτροπών αγώνα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, για μια πλατιά εξόρμηση στην εργατική τάξη ώστε ακόμα περισσότεροι εργάτες να πλαισιώσουν τον ταξικό πόλο στο συνδικαλιστικό κίνημα, ακόμα περισσότεροι να οργανωθούν στα σωματεία τους, από καλύτερες θέσεις να προετοιμάσουν και φέτος τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, να δώσουν δυναμικό «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ για την Πρωτομαγιά, έκαναν καθαρή χτες το βράδυ δεκάδες συνδικαλιστές και συνδικαλίστριες που πήραν μέρος στη σύσκεψη του ΠΑΜΕ με αντικείμενο την οργάνωση της πρωτομαγιάτικης απεργίας.

Στην εισήγηση που παρουσίασε στη σύσκεψη ο Γ. Μαυρίκος ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Πορευόμαστε για την Εργατική Πρωτομαγιά σε συνθήκες κορύφωσης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας.

Ταυτόχρονα με τον πόλεμο κλιμακώνεται και η επίθεση μέσα από το άρμα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και τις βαριές συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα.

Παρατεταμένη λιτότητα, γενίκευση της μερικής απασχόλησης, χτύπημα του 8ωρου, διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, ιδιωτικοποιήσεις, εμπορευματοποίησης της Υγείας, ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια στην Παιδεία. Πολλοί χώροι δουλιάς απ' την εντατικοποίηση, την εργοδοτική αυθαιρεσία και την κρατική αδιαφορία έχουν γίνει κρεματόρια, όπως προχτές η "Σωληνουργεία Κορίνθου".

Για τη νεολαία επιφυλάσσουν ένα μαστουρωμένο και άνεργο αύριο.

Αυτός είναι ο όμορφος, ηθικός τους κόσμος! Αυτή είναι η ισχυρή τους Ελλάδα, η ενωμένη τους Ευρώπη! Ετσι γεμίζουν τα πορτοφόλια τους!

Αυτόν τους τον κόσμο εμείς τον αντιπαλεύουμε με νύχια και με δόντια. Καθημερινά μέσα στα εργοστάσια, στις εργατογειτονιές και σε κάθε νομό της χώρας. Παντού!

Απορρίπτουμε τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και προβάλλουμε τα αιτήματα που συνθέτουν τις σύγχρονες ανάγκες για κάθε λαϊκή οικογένεια.


Συνάδελφοι,

Στη χρονιά που πέρασε η εργατική τάξη σ' ολόκληρο τον κόσμο, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, έδωσε ένα βροντερό "παρών" σ' όλες τις διαδηλώσεις.

Η συμμετοχή και η μαχητικότητα στις διαδηλώσεις αυτές αποτελούν σοβαρή επένδυση, σοβαρή προοπτική για το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Πρωτοπόρα τμήματα της εργατικής τάξης δείχνουν ότι μπορούν να συμμαχούν με τη φτωχή αγροτιά, με τους αυτοαπασχολούμενους, με την προοδευτική διανόηση και τη ριζοσπαστική νεολαία σε μια κατεύθυνση σύγκρουσης και ρήξης με την εκμετάλλευση και τους μηχανισμούς της. Η διακριτή παρουσία του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος σ' όλες αυτές τις διαδηλώσεις δίνει ορμή και ενθουσιασμό στις δυνάμεις μας.

Η αυξανόμενη συμμετοχή πλατιών λαϊκών τμημάτων στους αγώνες για εμάς δεν είναι "κεραυνός εν αιθρία", δεν είναι ξαφνικό. Δε μας ξάφνιασε. Χρόνια τώρα η συνεπής, επίμονη, βασανιστική προσπάθεια των ζωντανών δυνάμεων μέσα στο κίνημα κρατούσε τη σπίθα αναμμένη, που έτσι κι αλλιώς θα γίνει φωτιά.

Οι εξελίξεις, η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και η καπιταλιστική βαρβαρότητα επιτάχυναν την ανάγκη να κλείσει ο κόσμος τις τηλεοράσεις, να αφήσει τη ζεστασιά του καναπέ του και να βγει στους δρόμους του αγώνα.

Εχουμε υποχρέωση, ως ταξική αντίληψη μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, να συνεχίσουμε να είμαστε παρόντες στο κίνημα αυτό που φουντώνει. Να είμαστε παρόντες όχι ως θεατές, αλλά ως πρωταγωνιστές που επηρεάζουν και καθορίζουν τις εξελίξεις. Να ενώνουμε τον κόσμο της δουλιάς σε ταξική βάση.


Για να το πετύχουμε αυτό, εκτός της μαζικής και μαχητικής παρουσίας, είναι ανάγκη να προβάλλουμε τους πραγματικούς στόχους της πάλης. Να προβάλλουμε την πλατφόρμα που προωθεί τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα. Να αποκαλύπτουμε τους στόχους της σοσιαλδημοκρατίας, τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τους στόχους των οπορτουνιστών και των γραφειοκρατών. Αν κάνουμε υποχωρήσεις χωρίς αρχές, το ταξικό κίνημα θα βγει χαμένο και θα κερδίζει πόντους η γραμμή της υποταγής του κινήματος.

Αντιλαμβανόμαστε ότι μέσα σ' αυτό το πλατύ κίνημα θα αναπτύσσονται έντονες συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις, αφού συμμετέχουν ταυτόχρονα δυνάμεις που μάχονται τον καπιταλισμό, δυνάμεις που αντιπαλεύουν τον ιμπεριαλισμό, που καλούν σε αντίσταση και ανυπακοή απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και, ταυτόχρονα, υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν "ανθρώπινο καπιταλισμό" και "έναν άλλο κόσμο εφικτό"!!!

Ορισμένοι, μάλιστα, επιχειρούν να παραποιήσουν την πραγματικότητα. Υποστηρίζουν ότι τάχα η μεγάλη συμμετοχή διαδηλωτών στην Ευρώπη και στον κόσμο γίνεται έξω και πέρα από τα εργατικά συνδικάτα, γίνεται έξω και πέρα από πολιτικά κόμματα, γίνεται έξω και πέρα από ιδεολογίες. Θέλουν να μας πείσουν ότι το κίνημα αυτό γεννήθηκε από ...το Ιντερνετ!!!

Οσοι βιαστικά και φοβισμένα τρέχουν κατά κει που φυσά ο άνεμος κάθε φορά, για μια ακόμα φορά θα διαψευστούν!

Δουλιά λοιπόν. Δουλιά με τους εργάτες και τους υπάλληλους. Με τη νεολαία, τις γυναίκες και τη διανόηση.

Εμπρός να οργανώσουμε με φορέα το ΠΑΜΕ σε κάθε πόλη της χώρας ταξικά ενωτικά και διεκδικητικά το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς του 2003».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ