Πέμπτη 16 Μάρτη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
Βιβλίο
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΕΥΑΓΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
«Μαρτυρίες - Εύβοια»

Με συγκίνηση αγγίζει κανείς τις μαρτυρίες για την οργάνωση, λειτουργία και δράση των κομμουνιστών στην Εύβοια την περίοδο 1941-1945, στα βιβλία «Μαρτυρίες - Εύβοια 5-8», τα οποία συνοδεύονται με φωτογραφίες.

Ποιος είναι συγγραφέας τους; «Τότε που το μπόι μας οι νεαροί αγωνιστές κομμουνιστές ΕΠΟΝίτες το μετράγαμε με τα φτερωτά - λυτρωτικά βήματα του ΕΑΜικού οράματος, του κόμματός μας της πρωτοπορίας», γεμάτος δέος αναθυμιέται για τα ύψη που ανέβηκε η γενναιότητα, η λατρεία στην πατρίδα, τη λευτεριά και τη λαοκρατία, ο Απόστολος Ευαγγ. Αποστολόπουλος, αγωνιστής από την Εύβοια, που τώρα συλλέγει μαρτυρίες και ντοκουμέντα...

Δεν αφήνει το παραμικρό λιθαράκι να διαφύγει, κάνοντας διαβήματα και εκκλήσεις παντού, σε αρμόδιους και μη, αντιμετωπίζοντας όπως τους πρέπει όσα προπαγανδιστικά κι αρνητικά συγγράμματα προσπάθησαν να αμαυρώσουν αγωνιστές ή να παραποιήσουν γεγονότα (Εύβοια 8).

Συνολικά ο συγγραφέας έχει εκδώσει 24 βιβλία (διηγήματα, αφηγήματα, ποιήματα), με θέμα την αντίσταση του λαού ενάντια στους κατακτητές και σήμερα σφετεριστές της προόδου του. Ολα τα βιβλία αφιερώνονται «σε όλους που πάλεψαν από τις γραμμές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης για τη Λευτεριά και τη Λαοκρατία», και σε εκείνους που πρέπει να γνωρίσουν για να ριζώσει μέσα τους βαθιά εκείνο το μεγάλο Οραμα, που λαμπάδιασε και καθοδήγησε τους ΕΑΜικούς αγωνιστές. Γιατί «ποιος μπορεί να φανταστεί αγώνες ενός λαού ή ενός έθνους, Εθνικούς είτε κοινωνικούς, χωρίς να φανταστεί στην πρώτη γραμμή την άνοιξη του ανθρώπου, τη νεολαία;. Γιατί για να αντλήσει θάρρος και νέες δυνάμεις μόνο στη νεολαία μπορεί ν' απευθυνθεί είτε άτομο, είτε πολιτικός, είτε κοινωνικός οργανισμός».

(Απόστολος Ευαγγ. Αποστολόπουλος, 8671.404)


Ευγενία ΖΩΓΡΑΦΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ