Τετάρτη 14 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ
Γυρίζει την πλάτη στους απολυμένους

Μετά την κυβέρνηση, και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ γυρίζει την πλάτη στις απολυμένες εργάτριες της «Σίσσερ-Παλλάς», αποστρέφει το πρόσωπό της από το κύμα απολύσεων και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τους εργαζόμενους η πολιτική της κυβέρνησης και η δεδηλωμένη επιδίωξη της μεγαλοεργοδοσίας για αύξηση των κερδών της. Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου για την απασχόληση και τις εργασιακές σχέσεις, και ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση με το Σωματείο της «Σίσσερ», η πλειοψηφία, αντί για ένα αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης και έμπρακτη αλληλεγγύη προς τις δοκιμαζόμενες εργάτριες, αρκέστηκε στην παρουσίαση ενός δισέλιδου κειμένου με «10 θέσεις για την ανάπτυξη, την απασχόληση και τις εργασιακές σχέσεις»!

Δέκα θέσεις που στο διά ταύτα ζητούν από τους εργάτες να στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα των επιχειρήσεων, δηλαδή την αύξηση των κερδών τους. Μοιραία και άβουλη η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, μπροστά στον καταιγισμό των απολύσεων αρκείται σε ανέξοδους λεονταρισμούς κατά των δηλώσεων του προέδρου του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλου, για διπλασιασμό του ποσοστού της ανεργίας, ενώ την ίδια στιγμή δηλώνει έτοιμη να πάρει μέρος σε έναν νέο «κοινωνικό διάλογο» μέσα από την Επιτροπή Απασχόλησης. Μάλιστα, εξαγγέλλει ότι θα διαπραγματευτεί με τους εργοδότες τη μείωση του κόστους των υπερωριών, όπως απαιτεί ο ΣΕΒ, σε συνάρτηση με τη μείωση του χρόνου εργασίας.

«Θέλουμε να υποστηρίζεται η επιχειρηματικότητα αλλά όχι με μείωση του εργατικού κόστους», υποστήριξε ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, αν και τα στοιχεία που παρουσίασε αποδεικνύουν ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ετσι, ενώ στην ΕΕ το μοναδιαίο κόστος εργασίας το 2001 αυξήθηκε κατά 0,4%, στην Ελλάδα την ίδια περίοδο μειώθηκε κατά 1,2%. Την ίδια περίοδο η παραγωγικότητα της εργασίας αυξήθηκε στη χώρα μας κατά 4,2% έναντι μόλις 0,5% κατά μέσο όρο στην ΕΕ. Και, βέβαια, σε αυτή τη μείωση του εργατικού κόστους η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όχι μόνο δεν είναι αμέτοχη, αλλά πρωταγωνιστεί, πριν απ' όλα με την υπογραφή των Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που είναι ο πιλότος στην καθήλωση και πολλές φορές στη μείωση των εργατικών εισοδημάτων.

Ταυτισμένος με την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ και ο εκπρόσωπος της «Αυτόνομης Παρέμβασης», Αλέκος Καλύβης, ο οποίος πήρε το λόγο για να μας πει ότι «ο τρόπος που επιτεύχτηκε η ΟΝΕ ήταν διαφορετικός απ' αυτόν που ήθελε το συνδικαλιστικό κίνημα», θέλοντας προφανώς να δικαιολογηθεί απέναντι σε εκείνους τους εργάτες που τώρα καταλαβαίνουν ότι με την ΟΝΕ, που στήριξε και η παράταξή του, αντί για νέες θέσεις εργασίας, οι επιχειρήσεις μεταναστεύουν σε άλλες χώρες. Τώρα, βέβαια, η «Αυτόνομη Παρέμβαση» ανακάλυψε νέο «φάρμακο» και αυτό είναι «ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο, σε Ευρώπη και Ελλάδα, λειτουργίας των πολυεθνικών επιχειρήσεων»..! Σε απλά ελληνικά: «Αρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ