Τετάρτη 14 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΟΕ - ΟΤΑ
Κάλεσμα ενίσχυσης των ταξικών δυνάμεων

Σε ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων για τη δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης των λαϊκών αγώνων για μια Αυτοδιοίκηση με εργαζόμενους που θα υπηρετούν το λαό, καλεί τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ), με διακήρυξή της, στα πλαίσια του 32ου Συνεδρίου Αντιπροσώπων της ΠΟΕ - ΟΤΑ, που ξεκίνησε χθες.

Οπως σημειώνει η ΔΑΣ, η υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων επιβάλλει την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων. Την ανάγκη αυτή κάνουν ακόμα πιο επιτακτική οι αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές, που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στους ΟΤΑ, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΣΥΝ. Αλλά και το γεγονός ότι σε συνδικαλιστικό επίπεδο οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΣΚ, με όπλο τον «κοινωνικό διάλογο», στήριξαν και στηρίζουν αυτές τις πολιτικές.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στους ΟΤΑ ορίζεται τόσο από τις γενικότερες εξελίξεις, όσο και από τις προωθούμενες αναδιαρθρώσεις στο Δημόσιο. Η ΔΑΣ, αναφερόμενη στην εντεινόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, σημειώνει ότι χρησιμοποιείται ως αντίδοτο στην καπιταλιστική κρίση, επιβεβαιώνοντας ότι ο καπιταλισμός δεν εξανθρωπίζεται και είναι ταυτισμένος με τη φτώχεια και το στραγγαλισμό των λαϊκών δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι βιώνουν έναν εξίσου βάρβαρο ταξικό κοινωνικό πόλεμο ενάντια στις κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους.

Η ΔΑΣ επισημαίνει ότι στο Δημόσιο το εισόδημα των εργαζομένων έχει μειωθεί από το 1990 κατά 35%, ενώ το ύψος της αύξησης των μισθών τους (2,5%), που ακόμα δεν έχουν πάρει, είναι κάτω από τις πραγματικές ανάγκες τους. Στο χώρο των ΟΤΑ, σημειώνει η ΔΑΣ, και με το νέο κώδικα για τους Δήμους, ολοκληρώνεται η μεταφορά μιας σειράς αρμοδιοτήτων χωρίς τους αντίστοιχους πόρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ετσι, αναγκάζεται να λειτουργεί ως μια ιδιωτική «επιχείρηση», που θα στηρίζεται στην αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος (η λεγόμενη ανταποδοτικότητα) και θα έχει εργαζόμενους - «λάστιχο» με 4ωρα και για μερικές ημέρες του μήνα. Αυτές οι ανατροπές έγιναν με τις ευλογίες των συμβιβασμένων ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αλλά και της πλειοψηφίας της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, υπογραμμίζει η ΔΑΣ, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, κατέβαλαν προσπάθειες για την οργάνωση του αγώνα. Οι συντονιστικές επιτροπές κατά τόπο, με σωματεία και επιτροπές αγώνες, αποτέλεσαν για τη ΔΑΣ προτεραιότητα, έχοντας ήδη θετικά αποτελέσματα. Για να μη σημαδευτεί η επόμενη τριετία από το παραπέρα βάθεμα των αντιλαϊκών και αντεργατικών ανατροπών, η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να ενισχύσουν το ψηφοδέλτιό της, για να μπει τέρμα στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να σταματήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, μόνιμη σταθερή δουλιά και σταμάτημα της εργασιακής ομηρίας των συμβασιούχων, αυτοτελή Ταμεία κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ