Παρασκευή 16 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣ ΟΤΑ
Να καταδικάσουμε τους διαχειριστές

Κάλεσμα συσπείρωσης στον ταξικό πόλο του συνδικαλιστικού κινήματος, απηύθυναν τα μέλη της ΔΑΣ στο Συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ

Ο καπιταλισμός έχει περάσει πλέον σε μια ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαών, χωρίς να κάνει ούτε βήμα πίσω, σημείωσε ο Μπ. Βορτελίνος, μέλος της ΔΑΣ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συνέδριο της ΠΟΕ - ΟΤΑ. Είναι ανάγκη, επισήμανε, η εργατική τάξη να καταδικάσει τους διάφορους κεντροδεξιούς και κεντροαριστερούς διαχειριστές και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Και κάλεσε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ και να συγκρουστούν με το σύνολο της αντεργατικής πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης.

Αρχικά, ο Μπ. Βορτελίνος επισήμανε ότι η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας δε χρησιμοποιείται για το καλό της ανθρωπότητας, αλλά προς όφελος των καπιταλιστών. Ενώ σήμερα ο καπιταλισμός «δεν κάνει πίσω ούτε και σε επιμέρους παροχές». Και αυτό γιατί «έχει περάσει σε ένα στάδιο αδιεξόδων, που για το ξεπέρασμά τους δε διστάζει να καταστρέψει παραγωγικές δυνάμεις, υπηρεσίες, ανθρώπινο δυναμικό. Σε περίοδο "ειρήνης" παίρνει μέτρα, ώστε να διατηρεί σε τρομακτικά ποσοστά την ανεργία για φτηνό μεροκάματο, ρουσφέτι, αποστράτευση από το κίνημα». Ομως, αυτή η αντεργατική πολιτική «όλο και συχνότερα εκφράζεται και με τους θερμούς πολέμους του ιμπεριαλισμού».

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, τόνισε, η εργατική τάξη δεν μπορεί πια να αναζητά ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής. «Διαχειριστές μπλε, πράσινους, κεντροδεξιούς και κεντροαριστερούς τους είδαμε». Τελευταία, εμφανίστηκε «στο προσκήνιο και ένα μόρφωμα με την επωνυμία "Κοινωνικό Φόρουμ", που η όλη του πορεία δείχνει πως θέλει να γίνει εξωραϊστικός στυλοβάτης του συστήματος και να το περισώσει».

Καταλήγοντας, τόνισε: «Μαζικά να τους καταδικάσουμε και με την ψήφο μας και αύριο με τους δυναμικούς ταξικούς αγώνες μας. Να καταδικάσουμε και τις συνδικαλιστικές συναινετικές ηγεσίες σ' όλα τα επίπεδα που συμπράττουν άμεσα ή έμμεσα σε αυτές τις αντεργατικές πολιτικές». Είναι η ώρα να συσπειρωθούμε στον ταξικό πόλο, το ΠΑΜΕ, και να συγκρουστούμε με το σύνολο της πολιτικής του κεφαλαίου της ΕΕ και κυβέρνησης. Τώρα, υπογράμμισε «κάντε την ψήφο σας δύναμη αγώνων και προοπτικής ψηφίζοντας τη ΔΑΣ».

Το βασικό ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε, επισήμανε ο Α. Λεβεντέρης, μέλος της ΔΑΣ, είναι αν θα ενισχυθεί η ταξική αντίληψη της εργατικής τάξης. Αν θα αντιτάξουμε τη δική μας γραμμή άμυνας και - γιατί όχι; -, μετά και τα ελπιδοφόρα μηνύματα του ξεσηκωμού των λαϊκών κινημάτων, τη δική μας γραμμή αντεπίθεσης. Ακόμα, υπογράμμισε ότι πλέον ο χώρος της ΤΑ αποτελεί έναν από τους βασικούς μοχλούς εφαρμογής της αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής. Καταλήγοντας, σημείωσε: «Χρέος δικό μας είναι το ανάθεμα που ακούγεται όλο και πιο δυνατά, να το κάνουμε Αγωνιστικό Μέτωπο» για την κυριαρχία μιας άλλης πολιτικής «σε όφελος δικό μας».

Ο Β. Δελάτολας, μέλος και αυτός της ΔΑΣ, αναφερόμενος στις διακηρύξεις των άλλων παρατάξεων και κυρίως σ' αυτήν της ΠΑΣΚΕ, σημείωσε ότι το ζήτημα δεν είναι να διαπιστώνουμε κάποια πράγματα. Αλλά τι κάνουμε γι' αυτά και σε ποια κατεύθυνση. Εμείς, συνέχισε, ως ΔΑΣ, τα δύο προηγούμενα χρόνια είχαμε ως βασική προτεραιότητα να μπούμε μπροστά να οργανώσουμε τον αγώνα των εργαζομένων στην προοπτική ανατροπής αυτής της πολιτικής που ταλανίζει τον τόπο μας και τους εργαζόμενους. Εμείς, κατέληξε, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στα πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά, παράλληλα, θα αναπτύξουμε και την αγωνιστική μας δράση μέσα από τη Συντονιστική Επιτροπή των ΟΤΑ, τις Επιτροπές Αγώνα και μέσα από το ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ