Τετάρτη 11 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Μη προνομιούχοι» οι εκμεταλλευτές

Χρόνια τώρα παιδεύομαι. Με βασανίζει η κατανόηση του όρου «μη προνομιούχοι». Κάθε φορά που είπα «αυτό είναι», διαψεύστηκα. Να, ο αγρότης ρημάζεται, ο εργάτης απολύεται, ο πτυχιούχος ψάχνει. Δεν μπορεί να 'ναι μη προνομιούχοι και να μην προστατεύονται από την κυβέρνησή τους, των μη προνομιούχων. Τι συμβαίνει;

Πού θα πάει, είπα. Θα τον κατανοήσω τον όρο και θα περιγράψω τα πράγματα. Υπομονή. Να πετύχουμε τη σύγκλιση. Να ενταχθούμε στην ΟΝΕ. Να ολοκληρωθούν τα έργα, που αλλάζουν την Ελλάδα.

Συγκλίναμε, ενταχθήκαμε. Η Ελλάδα μόνο συνεχίζει να μην αλλάζει. Αλλά αυτό μπορεί να είναι, επειδή δεν τελείωσαν τα έργα. Πρέπει να περιμένω.

Στο μεταξύ τα πράγματα κινούνται. Μέχρι και για τη διασκέδαση των επισκεπτών της χώρας, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, διάβασα στον Τύπο ότι μεριμνούν. Είναι, φαίνεται, συμβολή στην ανάπτυξη της Ελλάδας που αλλάζει κι ο Ξένιος Ζευς δε θα συγχωρούσε σχετική παράλειψη.

Τα εργοστάσια κλείνουν και με μεταφορά τους σε άλλες χώρες. Εκεί στη Χαλκιδική οι λαγουμιτζήδες δεν ανησυχούν. Το χρυσοφόρο βουνό δε μεταφέρεται. Οι εκμεταλλευτές του είναι καταδικασμένοι να παραμείνουν και να στερούνται, έτσι, την ελευθερία κίνησης. Αυτή η καταδίκη σίγουρα, σκέφτηκα, τους καθιστά μη προνομιούχους.

Το σκέφτηκα και ντράπηκα. Ακούς, μη προνομιούχοι οι εκμεταλλευτές ανθρώπων...

Το ομολογώ. Ντράπηκα, που ντράπηκα. Τα πράγματα ξεκαθάρισαν. Μη προνομιούχοι είναι οι της «Πετρόλα». Δεν άφησαν να χρεοκοπήσει. Της μετάγγισαν τα «Ελληνικά Πετρέλαια». Η κυβέρνηση των μη προνομιούχων είναι συνεπής. Εφαρμόζει το πρόγραμμά της. Σπεύδει σε βοήθεια και διασώζει τους μη προνομιούχους από την καταστροφή. Το που δεν το είχα καταλάβει είναι δικό μου το λάθος. Το αναγνωρίζω.

Δεν ανακουφίστηκα, παρ' όλη την ανακάλυψή μου. Αναρωτιέμαι, τι κατάλαβαν οι εργάτες της «Πετρόλα» και των «Ελληνικών Πετρελαίων». Οι Ελληνες εργάτες και οι υπάλληλοι και οι αγρότες και οι πτυχιούχοι άνεργοι. Αν συνεχίσουν να θεωρούν τον εαυτό τους μη προνομιούχο και την κυβέρνηση των μη προνομιούχων; Αν, με άλλα λόγια, συνεχίσουν να αυτοπαγιδεύονται; Ε, τότε ο στίχος του Διονυσίου Σολωμού πρέπει να μελετηθεί και να κατανοηθεί. Τον θυμίζω, προτρέποντας να σκεφτείς, αναγνώστη: Δυστυχισμένε μου λαέ/ καλέ κι αγαπημένε/ πάντα ευκολόπιστε/ και πάντα προδομένε...


Ιορδάνης ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ