Τετάρτη 11 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν το «μάρμαρο»

Σε πλήρη ανατροπή των εργασιακών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών και οικονομικών δικαιωμάτων όσων εργαζομένων κληθούν να εργαστούν στη «Νέα Ολυμπιακή Αεροπορία» (ΝΟΑ), προχωρά η κυβέρνηση, δηλώνοντας προκλητικά διά του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελή ότι «δε θα σταματήσουμε μπροστά στην άρνηση οποιουδήποτε»!

Τα παραπάνω προκύπτουν από τη συνάντηση που είχε αργά προχτές το βράδυ ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ). Από όσα είπε ο υπουργός, γίνεται ξεκάθαρο ότι το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την ίδρυση μιας μικρής εταιρίας, αποκλειστικά αεροπορικού έργου, οικονομικά «καθαρής», με λίγα αεροσκάφη, μικρό δίκτυο και λίγους εργαζόμενους οι οποίοι θα κληθούν να υπογράψουν νέες συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Η εταιρία αυτή θα ξεπουληθεί σε ιδιώτες, ενώ στα χέρια ιδιωτών θα περάσουν ξεχωριστά και οι κερδοφόρες δραστηριότητες του ομίλου (επίγεια εξυπηρέτηση αεροσκαφών, τεχνική βάση κλπ.).

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της ΟΣΠΑ, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι σύντομα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία της ΝΟΑ, ανεξάρτητα από τις συζητήσεις με τους κλάδους των ιπταμένων. Τα κεφάλαια της ΝΟΑ κατ' αρχήν θα είναι τραπεζικά με προοπτική να αντικατασταθούν από ιδιωτικά. Η ΟΑ θα υπογράψει συμβάσεις έργου με τη ΝΟΑ, ενώ τα ιδιόκτητα αεροσκάφη της ΟΑ θα μεταφερθούν στη νέα εταιρία, κάποια θα δοθούν με μορφή ενοικίασης επίσης στη ΝΟΑ και τα υπόλοιπα θα επιστραφούν στις κατασκευάστριες εταιρίες. Απαντώντας σε ερωτήσεις εκπροσώπων της ΟΣΠΑ για τα ασφαλιστικά και τα άλλα δικαιώματα των εργαζομένων στην ΟΑ, ο υπουργός αρκέστηκε να πει: «Πρόθεσή μας είναι να μη δημιουργηθούν προβλήματα στους εργαζόμενους», ενώ η απάντησή του στο ερώτημα ποιο θα είναι το ασφαλιστικό και εργασιακό καθεστώς στη ΝΟΑ, είπε: «Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τη δική σας ανταπόκριση στο διάλογο αν θα έρθετε να τα ρυθμίσουμε. Αλλιώς θα νομοθετήσουμε».

Με δεδομένη την κυβερνητική αδιαλλαξία στην εφαρμογή του καταστροφικού της σχεδίου για την ΟΑ, αλλά και την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, αξιοσημείωτη είναι η στάση της πλειοψηφίας της ΟΣΠΑ, η οποία διά του προέδρου της Ομοσπονδίας χαρακτηρίζει «καλό το κλίμα των συζητήσεων» με την ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών και εμφανίζεται αισιόδοξη για τη «διαμόρφωση κοινής πορείας προς την εξυγίανση της ΟΑ»!

Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι οι εργαζόμενοι στην ΟΑ δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΣΠΑ. Το μόνο που τους απομένει είναι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και με τον ενωτικό τους αγώνα να βάλουν φρένο στα κυβερνητικά σχέδια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ