Παρασκευή 27 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ανακατεύουν την τράπουλα

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο διαγκωνισμός διαφόρων μερίδων του τραπεζικού κεφαλαίου στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν μεγαλύτερα μερίδια στην ντόπια τραπεζική αγορά. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να «ανακατεύει την τράπουλα» καλλιεργώντας με τη στάση της κάθε είδους φημολογία που βρίσκει έδαφος και στο καθημερινό τζογάρισμα στη Σοφοκλέους. Στο επίκεντρο τέτοιων σεναρίων βρίσκεται τις τελευταίες μέρες και η Εμπορική Τράπεζα, ο διοικητής της οποίας Γ. Στουρνάρας συναντήθηκε χτες με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη. Το δημόσιο (μέσω της ΔΕΚΑ) κατέχει σήμερα το 9,46% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας. Η χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου - σχεδόν πανομοιότυπη με αυτή που αφορούσε και την Εθνική Τράπεζα - αναφέρει ότι «η κατοχή των μετοχών διευκολύνει τις στρατηγικές επιλογές του Δημοσίου, σε συνεργασία με τη διοίκηση της Εμπορικής, για την περαιτέρω ισχυροποίηση της τράπεζας». Προκύπτει επομένως ότι για την κυβέρνηση «ένα το κρατούμενο» είναι το ξεπούλημα και του ποσοστού αυτού σε κάποιο τραπεζικό όμιλο. Τον πρώτο λόγο με βάση τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης έχει η γαλλική «Credit Agricole» που κατέχει ήδη περίπου το 11% της Εμπορικής. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η σχετική κρούση στους Γάλλους θα γίνει στο επόμενο διάστημα και σε περίπτωση άρνησης θα ψάξουν για άλλο επίδοξο μνηστήρα.

Ανάλογες μεθοδεύσεις γίνονται και για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Για τη συγκεκριμένη περίπτωση ανέθεσαν την... εκπόνηση ειδικής μελέτης στη δήθεν «ανεξάρτητη» Bank of America. Το ερώτημα που τους έθεσαν αφορά το κατά πόσο η συγχώνευση ανάμεσα στο ΤΤ και την Τράπεζα Αττικής θα δημιουργήσει «επιχειρηματικές συνέργειες». Η απάντηση βέβαια, η οποία κατά πάσα πιθανότητα θα δημοσιοποιηθεί σήμερα, είναι εκ των προτέρων δεδομένη...

  • Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Alpha Bank (όμιλος Κωστόπουλου) ενέκρινε χτες το νέο Οργανισμό Προσωπικού. Στο πλαίσιο αυτό ενοποιούνται οι Οργανισμοί Προσωπικού της Alpha και της πρώην Ιονικής Τράπεζας που συγχωνεύτηκε στον όμιλο Κωστόπουλου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ