Παρασκευή 27 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΠ
Χειρότερα δε γίνεται...

Ψηφίστηκαν: Να ενισχυθούν η φτώχεια και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών. Κουτσουρεμένες ψευτο-εισοδηματικές επιδοτήσεις-«προνοιακά επιδόματα». Η συρρίκνωση της παραγωγής και η υποβάθμιση της ποιότητας. Η ερήμωση της υπαίθρου και ο μαρασμός στο μεταποιητικό τομέα

Μόνο με την κλιμάκωση των αγώνων τους θα μπορέσουν οι αγρότες να ανατρέψουν την πολιτική που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα
Μόνο με την κλιμάκωση των αγώνων τους θα μπορέσουν οι αγρότες να ανατρέψουν την πολιτική που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).--

Η Ευρωπαϊκή Ενωση με χτεσινή τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας έκανε αποδεκτές τις φαρμακερές προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Με βάση τις νέες αυτές αντιαγροτικές αποφάσεις, από το 2005 «αποσυνδέονται» οι κοινοτικές ενισχύσεις από την παραγωγή, ανεξάρτητα από τη στρεμματική καλλιεργήσιμη έκταση, το είδος εκμετάλλευσης ή τον αριθμό των ζώων και αντικαθίστανται από μια ετήσια, κατ' αποκοπήν επιταγή πείνας για κάθε εκμετάλλευση, που μάλιστα θα εξαρτάται από «αυστηρές», δήθεν οικολογικές προϋποθέσεις και την ονομαζόμενη πολλαπλή συμμόρφωση.

Ορισμένες «προβληματικές» περιοχές μπορούν να διατηρήσουν το παλιό καθεστώς, που στον τομέα των σιτηρών δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 25% του συνόλου. Αποφασίστηκε μείωση των ενισχύσεων έως 5% από το 2007 και μέχρι το 2013 για ποσά άνω των 5.000 ευρώ, καθώς και «απελευθέρωση των τιμών». Η απόφαση αφορά αρχικά στα σιτηρά, στο βόειο κρέας και στα γαλακτοκομικά. Το φθινόπωρο του 2003, μετά από σχετική πρόταση της Κομισιόν, η καταστροφική «αναθεώρηση» θα επεκταθεί και στα μεσογειακά προϊόντα, αρχικά για το ελαιόλαδο, τον καπνό και το βαμβάκι.

Οπως δηλώνει περιχαρής ο αρμόδιος επίτροπος, Αυστριακός Φρανς Φίσλερ, «πρόκειται για ιστορική απόφαση, που σημαδεύει την αρχή μιας νέας εποχής. Η αγροτική μας πολιτική θ' αλλάξει ριζικά (...) Η πλειοψηφία των άμεσων ενισχύσεων δε θα συνδέεται πλέον με την παραγωγή (...) Αυτό θα επιτρέψει στους αγρότες να παράγουν ό,τι ζητά ο καταναλωτής και ο φορολογούμενος Ευρωπαίος πολίτης (...) Η νέα μας πολιτική ευνοεί το εμπόριο. Αποφασίσαμε να γυρίσουμε την πλάτη στο παλιό καθεστώς των ενισχύσεων, που παρακώλυε τις διεθνείς ανταλλαγές και δυσχέραινε τις υπό ανάπτυξη τρίτες χώρες (...). Η προσαρμογή αυτή θα επιτρέψει μια καλύτερη υπεράσπιση της νέας ΚΑΠ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ)».


Eurokinissi

Η χτεσινή απόφαση «δικαίωσε» την Κομισιόν που επιχαίρει σ' όλους τους τόνους, «ικανοποιεί» τη Γαλλία που κατοχύρωσε μονομερώς τα συμφέροντά της, έγινε αποδεκτή ακόμη και από τη (...) Βρετανία, παραδοσιακό πολέμιο της ΚΑΠ, και καταψηφίστηκε στο Συμβούλιο Υπουργών μόνον από την Πορτογαλία. Η ελληνική πλευρά, ως συνήθως, παραπληροφορεί. Κρύβεται πίσω από τη «μερική αποσύνδεση» που απαίτησε η Γαλλία για τη μεταβατική περίοδο μέχρι το 2013. Κάνει φθηνό λαϊκισμό με την «εξαίρεση» στην «προσαρμογή» των ενισχύσεων, που δε θίγει προς το παρόν εκμεταλλεύσεις με λιγότερα των 5.000 ευρώ ετησίως, αλλά αφορά, σύμφωνα με τη γραπτή ανακοίνωση του υπουργού Γεωργίας, Γ. Δρυ, «το 8% των μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που σημαίνει το 48% των κοινοτικών ενισχύσεων», λες και αν θα θιγούν οι πιο εύποροι δε θα τα πληρώσει η φτωχοαγροτιά.

Και κυρίως κοροϊδεύει τους Ελληνες αγρότες όταν «υπόσχεται» ότι με τις φαρμακερές αναθεωρήσεις του ερχόμενου φθινοπώρου για τα μεσογειακά δε θα θιγούν, δήθεν, τα «υφιστάμενα κονδύλια», όταν η Κομισιόν τονίζει ξεκάθαρα ότι η αναθεώρηση της ΚΑΠ για τα μεσογειακά «θα βασίζεται στους στόχους και στη μεθοδολογία του συμφωνημένου πακέτου αναθεώρησης». Ούτε βέβαια κανένας τολμά να πει ότι μ' αυτή την «ιστορική» απόφαση όχι μόνο διαλύεται η έτσι κι αλλιώς αντιαγροτική ΚΑΠ, αλλά εμποδίζεται και οποιαδήποτε άλλη αγροτική πολιτική. Οπως θα 'λεγε και ο Πρόεδρος Μπους, «τώρα ήρθε η ώρα να φάτε μεταλλαγμένα».

«Ιστορική» αντιαγροτική απόφαση


Το βασικό στοιχείο της χτεσινής «ιστορικής» απόφασης βρίσκεται στο γεγονός ότι η Κομισιόν απαίτησε - και εγκρίθηκε από τους 15 υπουργούς Γεωργίας - «προσαρμογές που επιτρέπουν ανώτατο βαθμό ευελιξίας (...) Οι αγρότες δε θα αναγκάζονται πλέον να παράγουν με οικονομική ζημία ώστε να λαμβάνουν στήριξη. Θα έχουν την ευκαιρία να μεγιστοποιούν το εισόδημά τους προσφεύγοντας στην αγορά» (επίτροπος Φρ. Φίσλερ). Η «αποσύνδεση» των ενισχύσεων από την παραγωγή και η ετήσια κατ' αποκοπή «επιταγή», ανεξάρτητα από το προϊόν και την ποσότητα, θίγουν καίρια την υφιστάμενη «ρύθμιση» προσφοράς και ζήτησης που εξυπηρετούσε η ΚΑΠ. Και αυτό γιατί σταδιακά εγκαθιδρύει μια γενική «απορύθμιση» της ΚΑΠ, μετατρέποντας τον μικρομεσαίο αγρότη σε μισθωτό και τον πιο εύπορο σε υποτελή των πολυεθνικών διατροφής, σύμφωνα με το αμερικανικό πρότυπο του «Farm Bill».

Σύμφωνα με τον Γ. Δρυ, «αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγός δε δεσμεύεται πλέον από μια συγκεκριμένη παραγωγή και μπορεί να ασχοληθεί με προϊόντα που έχουν ζήτηση στην αγορά». Το μέτρο αυτό, όμως, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα εγκατάλειψης κάποιων παραγωγικών δραστηριοτήτων κάποιων παραγωγών. Μετά από απαίτηση της Γαλλίας επήλθε ένας «συμβιβασμός» με τις αρχικές προτάσεις «ολικής αποσύνδεσης» της Κομισιόν. Ορισμένες «προβληματικές» περιοχές, που δεν καθορίζονται, μπορεί να διατηρήσουν το παλιό καθεστώς σύνδεσης, κατά 25% για τα σιτηρά, 50% στον αιγοπρόβειο τομέα και μέχρι 100% στις θηλάζουσες αγελάδες. Από το 2005 θα ισχύσει το νέο καθεστώς κατ' αποκοπήν «ενισχύσεων», με βάση την παραγωγή της περιόδου 2000-2002. Για τους αγρότες μέχρι 5.000 ευρώ ετησίως, δε θα υπάρξει μείωση στις «ενισχύσεις». Γι' αυτούς που θα εισπράττουν άνω των 5.000 ευρώ ετησίως θα υπάρξει σταδιακή μείωση των ενισχύσεων, 3% το 2005, 4% το 2006, 5% το 2007 έως το 2013.

Η μείωση των ενισχύσεων τελεί υπό τη δαμόκλεια σπάθη της λεγόμενης δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ολες οι ενισχύσεις τελούν υπό «πολλαπλή συμμόρφωση», δηλαδή εξαρτάται «από την τήρηση προτύπων για το περιβάλλον, την ασφάλεια των τροφίμων, τις συνθήκες διαβίωσης των ζώων, την υγεία και την ασφάλεια στο χώρο εργασίας, καθώς και την απαίτηση διατήρησης των γεωργικών εκτάσεων σε καλές συνθήκες»!!! Αποφασίστηκαν, σε πρώτη φάση, αναθεωρήσεις της ΚΑΠ ως προς τα μέτρα παρέμβασης στην αγορά. Για τα σιτηρά «παγώνει» η τιμή παρέμβασης, μειώνονται κατά 50% οι μηνιαίες προσαυξήσεις για τα αποθήκευτρα, καταργείται η παρέμβαση για τη σίκαλη, που είναι πλέον στο έλεος της «αγοράς», ενώ προβλέπεται συμπλήρωμα 40 ευρώ/τόνο για σκληρό σιτάρι «ποιότητας» μέσα στα όρια της ποσόστωσης. Για τα πρωτεϊνούχα διατηρείται η βοήθεια των 9,5 ευρώ/τόνο, αλλά θα υπολογίζεται πλέον με βάση την έκταση, με «μέγιστη εγγυημένη επιφάνεια» 1,4 εκατ. εκτάρια στο σύνολο της ΕΕ.

Μετά από απαίτηση της Ιταλίας για τα ζυμαρικά, το 40% των «παραδοσιακών εκτάσεων» σκληρού σίτου μπορεί να μείνει εκτός «αποσύνδεσης», ενώ η ειδική ενίσχυση θα μειωθεί σταδιακά την επόμενη τριετία. Για το ρύζι μειώνεται κατά 50% η τιμή παρέμβασης που κατρακυλά στα 150 ευρώ/τόνο για το paddy, ενώ η παρέμβαση περιορίζεται στους 50.000 τόνους ετησίως.

Οσον αφορά στα γαλακτοκομικά αποφασίστηκε μείωση κατά 25% της τιμής παρέμβασης στο βούτυρο, συγκεκριμένα 7% το 2004, 7% το 2005, 7% το 2006 και 4% το 2007. Επίσης, μειώνεται κατά 15% η τιμή του αποβουτυρωμένου γάλατος, 5% το 2004, 5% το 2005 και 5% το 2006. Παρατείνεται μέχρι το 2014-'15 το υφιστάμενο σύστημα «εθνικών» ποσοστώσεων και αυξάνεται κατά 120.000 τόνους η μέγιστη εγγυημένη ποσότητα για την Ελλάδα. Η φαρμακερή για λάδι, καπνό, βαμβάκι αναμένεται, σύμφωνα με επίσημη «δέσμευση» της Κομισιόν, «εντός του φθινοπώρου του 2003».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ