Παρασκευή 27 Ιούνη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Μεταξύ σφύρας και άκμονος οι κοινωνικές δαπάνες

Με... επιτροπές και με την καθιέρωση κριτηρίων «νομιμότητας» και «κανονικότητας» επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση να μειώσει τις κρατικές δαπάνες και να αντιμετωπίσει τη διαφθορά των ελεγκτικών μηχανισμών

Στην περικοπή των λεγόμενων πρωτογενών δαπανών - πρόκειται κυρίως για μισθολογικές και δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα - προσβλέπει το σχέδιο νόμου με τον τίτλο «συστήματα ελέγχου των δημόσιων δαπανών, οργάνωση εσωτερικού ελέγχου των υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών και άλλες διατάξεις», που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών. Βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, είναι η μετατροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε ελεγκτικό κέντρο των δαπανών που αφορούν τα υπουργεία, τις περιφέρειες τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, τις ανεξάρτητες αρχές και τους ειδικούς λογαριασμούς. Στα πλαίσια του Γενικού Λογιστηρίου, δημιουργείται ένας πολύπλοκος και πολυσύνθετος μηχανισμός ελέγχων. Ετσι, δημιουργείται η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων, στην οποία, μεταξύ άλλων, υπάγονται:

  • Η Διεύθυνση Αξιολόγησης Δημοσιονομικών Ελέγχων
  • Πέντε (5) Κέντρα Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΚΕΔΕ) με αρμοδιότητες σε εθνικό επίπεδο
  • Εβδομήντα πέντε (75) Δημοσιονομικές Υπηρεσίες Προϋπολογισμού και Ελέγχων (ΔΥΠΕ).

Σε ρόλο ελεγκτή των ελεγκτών δημιουργείται Επιτροπή Αξιολόγησης Δημοσιονομικών Ελέγχων (ΕΑΔΕ).

Στο δημοσιονομικό κώδικα εισάγονται νέοι όροι με στόχο τον ασφυκτικό έλεγχο των δαπανών. Στα πλαίσια του αγγλοσαξονικού (θατσερικού) δημοσιονομικού συστήματος, εισάγονται οι όροι της «νομιμότητας», της «κανονικότητας» των δημόσιων δαπανών, οι έννοιες «της εξέτασης της ορθής πραγματοποίησης των έργων του φορέα», η «αξιολόγηση της επίδοσης του ελεγχόμενου φορέα με βάση τις αρχές της οικονομίας, της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας». Πρόκειται για έννοιες, με θετικό φορτίο, οι οποίες συνοδεύουν τις διακηρύξεις της κυβέρνησης «να βάλλει τάξη στο χάος των δημόσιων οικονομικών». Αν όμως αναλογιστούμε ότι οι... αρχές της οικονομίας, της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας (οι οποίες έχουν εφαρμογή στις ιδιωτικές επιχειρήσεις) θα εφαρμοστούν στις δαπάνες των υπουργείων παιδείας και υγείας, τότε ίσως μπορούμε να αντιληφθούμε τον κατασταλτικό χαρακτήρα των μηχανισμών που προωθεί η κυβέρνηση.

Βάσει του νομοσχεδίου οι ελεγκτικές αρχές θα είναι σε θέση να συντάσσουν εκθέσεις και να προτείνουν περικοπές δαπανών, αν κατά τη γνώμη τους, στο υπό εξέταση έργο έχουν σημειωθεί παρεκκλίσεις από τα νέα δημοσιονομικά ήθη...

Στο άρθρο 34 εξάλλου του νομοσχεδίου με τίτλο «κανόνες δημοσιονομικής πολιτικής» επιχειρούν, με άλλο τρόπο, να θέσουν τις κρατικές δαπάνες «μεταξύ σφύρας και άκμονος»... Εκτός των άλλων προβλέπεται:

  • Από την οικονομική χρήση 2004 και εφεξής, οι τρέχουσες δαπάνες δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τα τρέχοντα έσοδα από κάθε πηγή, εκτός των πιστωτικών εσόδων. Από τον κανόνα αυτό εξαιρούνται οι στρατιωτικές δαπάνες και οι δαπάνες του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων. Αντίθετα έχουν εφαρμογή και στους Προϋπολογισμούς των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ α' και β' βαθμού και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
  • Οι Δημόσιες Επιχειρήσεις (του Ν. 2414/96) που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και παρουσιάζουν ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, οι ετήσιοι προϋπολογισμοί τους για να εγκριθούν από τον υπουργό Οικονομίας θα πρέπει να παρουσιάζουν συνεχή μείωση των ελλειμμάτων τους, με στόχο να ισοσκελιστούν τα αποτελέσματα χρήσης μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Φραγμός τίθεται και στα επενδυτικά προγράμματα των επιχειρήσεων αυτών, αλλά και στη δυνατότητα να δανειστούν με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Οπως αναφέρεται, μέρος μόνο των επενδυτικών δαπανών θα μπορούν να χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ενώ η εγγύηση του ελληνικού δημοσίου θα μπορεί να δίνεται μόνο έως το 25% του επενδυτικού τους προγράμματος.
Ομολογούν τη διαφθορά...

Λίγα χρόνια μετά τη σύσταση των νέων φορολογικών ελεγκτικών μηχανισμών, των Ελεγκτικών Κέντρων και του ΣΔΟΕ, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, μέσω του νομοσχεδίου, ανακοινώνει τη σύσταση Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου, η οποία, έκτος των άλλων θα διενεργεί ελέγχους στο προσωπικό των Υπηρεσιών του υπουργείου και ειδικότερα α) στην περιουσιακή τους κατάσταση (πόθεν έσχες) και β) στην εξέταση και αξιολόγηση υποθέσεων που έχουν ελεγχθεί από ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών. Θα υπάρξει δηλαδή επανέλεγχος παλαιών υποθέσεων. Πρόκειται για πολιτικό ελιγμό στην κατεύθυνση εκτόνωσης της κριτικής που ασκείται για την εξάπλωση των προκλητικών φαινόμενων διαφθοράς των ελεγκτικών μηχανισμών, κατάσταση την οποία, η κυβέρνηση φυσικά και γνώριζε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ