Κυριακή 6 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
«Χοντραίνει» το παιχνίδι

Ο ...πόλεμος των μάνατζερ συνεχίζεται στη «γηραιά ήπειρο». «Μπάσιμο» των Ρώσων στο πλευρό της ΦΙΜΠΑ για αντίπαλο δέος στους Ισπανούς

Ρώσοι και Ισπανοί δεν ...ερίζουν πλέον μόνον εντός αγωνιστικού χώρου

Sportidea

Ρώσοι και Ισπανοί δεν ...ερίζουν πλέον μόνον εντός αγωνιστικού χώρου
Μπορεί το ευρωπαϊκό μπάσκετ να παραπαίει μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, όμως αυτοί που θέλουν ακόμα και τώρα να εκμεταλλευτούν το άθλημα για τους δικούς τους λόγους δε φαίνεται να πτοούνται. Ετσι, λοιπόν, ένα ακόμη τρανό παράδειγμα της σύγκρουσης συμφερόντων, που επικρατεί αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη, είναι η είδηση που είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές της βδομάδας. Τα νέα, λοιπόν, αφορούν τα νέα αφεντικά, που, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα υπάρχουν στο άθλημα μετά τους Ισπανούς, που εδώ και μερικά χρόνια με τη δημιουργία της Ευρωλίγκα πήραν τα ηνία. Το αντίπαλο δέος, όμως, των Ιβήρων λέγεται Ρωσία, καθώς, όπως δείχνουν τα πράγματα, οι Ρώσοι δείχνουν διατεθειμένοι να δημιουργήσουν την αντίπερα όχθη. Και πώς θα γίνει αυτό; Παίρνοντας ανοιχτά το μέρος της ΦΙΜΠΑ και επενδύοντας στην καινούρια διοργάνωση της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας της FEL. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μπάσκετ, Βαλερί Κούζιν, τα πράγματα έχουν μπει στην τελική ευθεία, αφού η ΦΙΜΠΑ δεν έχει περιθώρια επιλογών, παρά να αποδεχτεί τις προτάσεις των Ρώσων.

Υπόθεση για ...δυο

Για την Ευρωλίγκα είναι γνωστό ότι οι Ισπανοί έχουν τον πρώτο λόγο στην οργανωτική δομή και κατ' επέκταση στο οικονομικό μέρος («Telefonica» ή «Caixa De Catalunya»). Μάλιστα, η συγκεκριμένη δομή έχει αποτελέσει σημείο τριβής για τους επικριτές του κορυφαίου, αυτή τη στιγμή, ευρωπαϊκού πρωταθλήματος σε επίπεδο συλλόγων. Πολλοί ήταν, άλλωστε, αυτοί που κατηγόρησαν τους Ισπανούς ότι πάνω απ' όλα λειτουργούν με γνώμονα το δικό τους συμφέρον. Αλλες φορές πάλι δεν ήταν λίγοι αυτοί που φώναζαν για την εύνοια των ισπανικών ομάδων κατά τη διάρκεια των αγώνων από τη διαιτησία (θυμίζουμε την περίπτωση επανάληψης του αγώνα της ΑΕΚ με την Ταουγκρές την πρώτη χρονιά της διοργάνωσης). Αυτά, απ' ό,τι φαίνεται, είδαν οι Ρώσοι και με βάση και το οικονομικό συμφέρον αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια το ρωσικό πρωτάθλημα αποτελεί τον παράδεισο των μάνατζερ και πολλών εταιριών που επενδύουν χρήματα, προκειμένου το ρωσικό πρωτάθλημα να γίνει πιο ελκυστικό. Και πλέον ήγγικεν η ώρα, ώστε τα ηνία να παρθούν και εκτός συνόρων.

ΤΣΣΚΑ και Μπαρτσελόνα αποτελούν τα ...βαριά χαρτιά σε FEL και Ευρωλίγκα

Sportidea

ΤΣΣΚΑ και Μπαρτσελόνα αποτελούν τα ...βαριά χαρτιά σε FEL και Ευρωλίγκα
Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βαλερί Κούζιν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Sport Express», αποκαλύπτει ότι ρωσική εταιρία είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνία με την ευρωπαϊκή ΦΙΜΠΑ και να γίνει κεντρικός σπόνσορας της FEL της ...αντίστοιχης Ευρωλίγκα, δηλαδή, που θέλει να διοργανώσει φέτος η ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Σύμφωνα, μάλιστα, με άλλο ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας, ρωσικό συνδρομητικό κανάλι ενδέχεται να εξαγοράσει τα δικαιώματα του φάιναλ φορ της FEL και, φυσικά, να τα εκμεταλλευτεί, πουλώντας τα στους ενδιαφερόμενους. «Η συμφωνία με ρωσική εταιρία έχει επέλθει. Νομίζω ότι η ΦΙΜΠΑ δεν έχει πολλές επιλογές και θα αποδεχτεί τους όρους μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίσει κάτι παραπάνω, όσον αφορά τους όρους που θέτουν. Σχετικά με αυτό, επιφυλάχτηκε για περισσότερες λεπτομέρειες μετά την υπογραφή του συμβολαίου που προβλέπεται να γίνει στο τέλος Ιουλίου. Ηταν, ωστόσο, πολύ ζεστός για τη συμφωνία, που, κατά τη γνώμη του, αναβαθμίζει το κύρος και την εξουσία του ρωσικού μπάσκετ.

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (φανατικός σύμμαχος του Γ. Βασιλακόπουλου) μίλησε και για τη διαμάχη με την ΟΥΛΕΜΠ, τονίζοντας ότι θα πρέπει να επέλθει συμφωνία. «Για το καλό του μπάσκετ πρέπει να επέλθει ενοποίηση και συμφωνία, αλλά με σαφή διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων. Η ULEB είναι εμπορική επιχείρηση, η FIBA ο διεθνής φορέας του μπάσκετ. Η μια πλευρά πρέπει να αναλάβει το οικονομικό μέρος και η άλλη το αγωνιστικό».

Εκείνο, βέβαια, που κάνει εντύπωση είναι οι απόψεις του Κούζιν, εάν συνεχιστεί η κόντρα των δυο πλευρών, που φαίνονται να είναι ιδιαίτερα απειλητικές, σε περίπτωση που εξακολουθήσει να υπάρχει το σχίσμα: «Αν μιλάμε για πόλεμο, η ΦΙΜΠΑ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την εξουσία και τη δύναμή της. Πώς θα φαινόταν, άραγε, σε Ισπανούς και Ιταλούς, που πρωτοστατούν στην ΟΥΛΕΜΠ, αν αποκλείονταν οι εθνικές τους ομάδες από τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα ή την Ολυμπιάδα;».

Ο Κούζιν, πάντως, παραδέχτηκε ότι στη FEL δεν πρόκειται να παίξουν ομάδες από Ιταλία και Ισπανία, αλλά έκανε λόγο για ισχυρά συγκροτήματα από τη Ρωσία, την Ελλάδα, την Τουρκία και, υπό προϋποθέσεις, τη Γαλλία. Η αλήθεια είναι λίγο διαφορετική, αφού, σε αντίθεση με τις ελπίδες της ΦΙΜΠΑ, οι περισσότερες ισχυρές ευρωπαϊκές ομάδες παίζουν είτε στην Ευρωλίγκα, είτε στο ΟΥΛΕΜΠ ΚΑΠ. Υποψήφιοι για την FEL, είναι οι ρωσικές Ούραλ Γκρέιτ, Ούνιξ Καζάν, Σαρατόφ, Κίμκι (ή Ντιμανό Μόσχας), οι ελληνικές Αρης, Περιστέρι, ΠΑΟΚ και Μαρούσι, οι τουρκικές Γαλατασαράϊ, Τουρκ Τελεκόμ, Φενερμπακτσέ, οι γαλλικές Ντιζόν, Νανσί, Ρασίγκ Παρί, Χάβρη, οι ισραηλινές Χάποελ Τελ Αβίβ - Γκαλίλ Ελιόν, η βουλγαρική Λέφσκι Σόφιας, οι γερμανικές Λεβερκούζεν - Μπραουνσβάιχ, η κυπριακή ΑΕΛ, η ρουμανική Ντιναμό Βουκουρεστίου και η σκοπιανή Ραμποντνίσκι. Αναζητούνται κι άλλοι υποψήφιοι, που θα πρέπει να συγκεντρώνουν το μίνιμουμ των προϋποθέσεων: Μπάτζετ 1,5 εκατομμυρίου ευρώ και γήπεδο χωρητικότητας 2.000 θεατών.

Οπως παραδέχτηκε η ίδια η «Sport Express», το επίπεδο της FEL θα είναι χειρότερο από το αντίστοιχο του ΟΥΛΕΜΠ (όπου αγωνίζονται μεγάλα ονόματα, όπως η Ρεάλ, το Μιλάνο, το Σπλιτ με ...20 σχεδόν Κύπελλα Πρωταθλητριών στην τροπαιοθήκη τους, ή ισχυρότατες ομάδες σαν τη Σιένα και την Εστουντιάντες), ενώ εκεί που ουδείς γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι είναι το ΦΙΜΠΑ ΚΑΠ. Η τέταρτη μπασκετική διοργάνωση στην Ευρώπη (και δεύτερη της FIBA) κυριολεκτικά βρίσκεται στον αέρα.

Πάντως, ενδεικτική της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στο ευρωπαϊκό μπάσκετ είναι η νέα απόφαση της ΦΙΜΠΑ, που πάρθηκε στη γενική συνέλευση, η οποία έγινε στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, λοιπόν, ανακοινώθηκε ότι, ύστερα από τη συμφωνία που έχουν υπογράψει οι χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού, με την Ευρωπαϊκή Ενωση, μπασκετμπολίστες από τα συγκεκριμένα κράτη δε θα λογίζονται ως ξένοι!


Μπ. Τσ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ