Κυριακή 6 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Αρχίζουν τα στρατοδικεία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Πρεμιέρα για τα στρατοδικεία στις ΗΠΑ, αφού οι πρώτοι έξι ύποπτοι για διασυνδέσεις με το δίκτυο της «Αλ Κάιντα», πιθανώς ορισμένοι εξ αυτών αιχμάλωτοι στο Γκουαντανάμο, θα προσαχθούν λίαν συντόμως ενώπιον των αμερικανικών ειδικών στρατοδικείων, που συστάθηκαν μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 11ης Σεπτέμβρη.

Η απόφαση ανήκει «εξ ολοκλήρου» στον Τζορτζ Ουόκερ Μπους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πενταγώνου, η οποία, όμως, δε διευκρινίζει ποιοι είναι αυτοί που θα προσαχθούν και εάν οι έξι που επιλέχτηκαν από τον Αμερικανό Πρόεδρο «με βάση ανακριτικές καταθέσεις» συμπεριλαμβάνονται στους περίπου 680 αιχμαλώτους στο Γκουαντανάμο.

Υπενθυμίζεται ότι τα ειδικά στρατοδικεία, στρατιωτικές επιτροπές όπως ονομάζονται, συστήθηκαν κατόπιν διατάγματος που εξέδωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος την 14η Νοέμβρη του 2001, έχουν, δε, τη δυνατότητα επιβολής ακόμη και της εσχάτης των ποινών. Ενώπιόν τους μπορούν να οδηγούνται πολίτες από κάθε χώρα του πλανήτη, γεγονός που προκαλεί και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις.

Πάντως, βάσει δηλώσεων Αμερικανού αξιωματούχου στο Associated Press που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, η οριστική απόφαση για το εάν τα έξι αυτά άτομα θα οδηγηθούν τελικώς σε δίκη ενώπιον των αμερικανικών στρατοδικείων δεν έχει ληφθεί ακόμη και θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις των υπόπτων και των συνηγόρων τους.

Οπως επισημαίνει το BBC, Αμερικανοί αξιωματούχοι επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη σημασία της απόφασης που ελήφθη από τον Μπους, δεδομένου ότι ενδέχεται να οδηγήσει στις πρώτες δίκες αλλοδαπών πολιτών υπό το νέο καθεστώς που διαμορφώθηκε μετά την 11η Σεπτέμβρη.

Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν πολλάκις εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για τις συνθήκες κράτησης, καθώς οι ΗΠΑ δεν τους αναγνωρίζουν το καθεστώς αιχμαλώτων πολέμου. Πραγματοποιώντας απεργίες πείνας και απόπειρες αυτοκτονίας, οι κρατούμενοι κατόρθωσαν κατά καιρούς να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινής γνώμης για τις απάνθρωπες, όπως τις χαρακτηρίζουν, συνθήκες κράτησής τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ