Τρίτη 7 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Βραβεία - γιορτή θεάτρου και μουσικής

Το βραβείο -στεφάνι της Ενωσης Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών
Το βραβείο -στεφάνι της Ενωσης Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών
Γιορτή των ανθρώπων του θεάτρου και της μουσικής ήταν η χτεσινή τελετή απονομής, στην κατάμεστη από καλλιτέχνες του θεάτρου και της μουσικής αίθουσα «Δ. Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής, των Βραβείων θεάτρου και Μουσικής, τα οποία καθιέρωσε πριν τέσσερα χρόνια η Ενωση Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών (ΕΘΜΚ), του διεθνούς βραβείου «Θέσπις» (το καθιέρωσε ο Δήμος Αθηναίων, με τη συνεργασία της ΕΘΜΚ) και των Βραβείων «Κάρολος Κουν» (τα οποία αναβίωσε ο δήμος, επίσης με τη συνεργασία της ΕΘΜΚ).

Με παρατεταμένα χειροκροτήματα και επευφημίες «απαντούσαν» οι παραβρισκόμενοι στην εκφώνηση των ονομάτων των βραβευομένων, στους οποίους τα βραβεία παρέδωσαν οι: Ελλη Ευαγγελίδου (πρόεδρος του ΠΚ του Δήμου της Αθήνας), Λήδα Πρωτοψάλτη, Γιώργος Λαζάνης (ο οποίος ευχαρίστησε για την αναβίωση των βραβείων «Κάρολος Κουν»), Αρης Γαρουφαλής, κ. ά. Συγκεκριμένα δόθηκαν:

  • Το βραβείο «Θέσπις 1998» για προσωπικότητα διεθνούς κύρους, η οποία με τη συγγραφή ή μελέτη ή σκηνική πράξη συμβάλλει στην προβολή του αρχαίου ελληνικού θεάτρου, απονεμήθηκε στη διάσημη Γαλλίδα ελληνίστρια, μέλος της Ακαδημίας της Γαλλίας και επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Ζακλίν Ντε Ρομιγί, για την εκπαιδευτική και συγγραφική εργασία για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και το αρχαίο ελληνικό δράμα.
  • Το Βραβείο Σκηνοθεσίας Ελληνικού Εργου «Κάρολος Κουν 1998» απονεμήθηκε στον Λευτέρη Βογιατζή για την εξαιρετική σκηνοθεσία της «Νύχτας της κουκουβάγιας» του Γιώργου Διαλεγμένου.
  • Το Βραβείο Ερμηνείας Ελληνικού Εργου «Κάρολος Κουν 1998» δόθηκε στον Περικλή Καρακωνσταντόγλου για τις επιτυχείς μεταμορφώσεις του σε μια σειρά ρόλων στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Μια συνάντηση κάπου αλλού».
  • Το Βραβείο Ελληνικού Εργου «Κάρολος Κουν 1998» δόθηκε στον Γιάννη Χρυσούλη για το έργο του «Η επιστροφή των Τσε».
  • Ως μοναδική υποψηφιότητα το 1998 για το νέο Βραβείο που καθιέρωσε η ΕΘΜΚ για Θεατρολογικό Σύγγραμμα, επικράτησε ο πρώτος καθηγητής θεατρολογίας σε ελληνικό πανεπιστήμιο, πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάλτερ Πούχνερ. Το βραβείο του απονεμήθηκε για το βιβλίο του «Κείμενα και Αντικείμενα», σαν ένδειξη τιμής για την παραγωγικότατη και πρωτότυπη συγγραφική εργασία του για το ελληνικό θέατρο.
  • Το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου 1999, της ΕΘΜΚ, απονεμήθηκε στον σκηνοθέτη και συγγραφέα θεατρολογικών βιβλίων Αλέξη Σολομό, για τη μεγάλη προσφορά του, με την ευκαιρία της επανέκδοσης του σπουδαίου μελετήματός του «Κρητικό Θέατρο».
  • Η Τιμητική Διάκριση της ΕΘΜΚ σε Νέο Ηθοποιό για το 1999 δόθηκε στον Γεράσιμο Γεννατά για την ερμηνεία του στον επώνυμο ρόλο του γκολντονικού « Υπηρέτη δυο αφεντάδων».
  • Τιμητική Διάκριση σε θεατρικό οργανισμό της περιφέρειας δεν απένειμε η κριτική επιτροπή της ΕΘΜΚ, θέλοντας έτσι να επισημάνει την απροσχημάτιστη πλέον παρέμβαση, αλλά και οικονομική εγκατάλειψη από την ΤΑ και το ΥΠΠΟ των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων.

Τα σύμβολα των Βραβείων «Κάρολος Κουν»
Τα σύμβολα των Βραβείων «Κάρολος Κουν»
Η επιτροπή ΕΘΜΚ για τα βραβεία Μουσικής 1999 απένειμε τα εξής βραβεία:

  • Το Μεγάλο Βραβείο Μουσικής απονεμήθηκε από κοινού για την πολύχρονη και τεράστια προσφορά στους διευθυντές ορχήστρας Οδυσσέα Δημητριάδη και Ανδρέα Παρίδη.
  • Η Τιμητική Διάκριση σε Νέο Μουσικό δόθηκε στον μαέστρο Βασίλη Χριστόπουλο για τη συναυλία του με την ΚΟΑ.
  • Η Τιμητική Διάκριση σε Μουσικολογικό Σύγγραμμα δόθηκε στην Αλέκα Συμεωνίδου για το βιβλίο της «Λεξικό Ελλήνων Συνθετών» (το πρώτο σχετικό στην ελληνική μουσικολογική βιβλιογραφία).
  • Η Τιμητική Διάκριση σε Δίσκο δόθηκε στο δίσκο «Νικόλαος Σκαλκώτας - Concerto για βιολί," Largo Simfonico" και "Επτά Ελληνικοί Χοροί"» της σουηδικής εταιρίας ΒΙS, συντελεστές του οποίου είναι ο βιολιστής Γιώργος Δεμερτζής και ο διευθυντής ορχήστρας Νίκος Χριστοδούλου.
  • Η Τιμητική Μουσική Διάκριση σε πολιτιστικό οργανισμό της περιφέρειας απονεμήθηκε στις «Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης» για τον εξαίρετο δίσκο «Λύχνος υπό τον Μόδιον», με τον οποίο προβάλλονται πιανιστικά έργα Επτανησίων συνθετών και την εν γένει συμβολή τους στη διάσωση και προβολή (βιβλιογραφική - δισκογραφική) της έντεχνης και λαϊκής παραδοσιακής ελληνικής μουσικής.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θεατρικά και μουσικά βραβεία (2013-02-22 00:00:00.0)
Κριτικών θεατρικά και μουσικά βραβεία (2009-12-08 00:00:00.0)
Βραβεία του 6ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ (2004-03-23 00:00:00.0)
Βραβεία μαθητικών καλλιτεχνικών αγώνων (2002-04-23 00:00:00.0)
Βραβεία Θεάτρου - Μουσικής (1998-11-20 00:00:00.0)
Βραβεία με κριτήριο την ποιότητα (1997-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ