Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ
Στις 9 Σεπτέμβρη η συγκέντρωση φορέων και προσωπικοτήτων

Στις 6.30 το απόγευμα, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αίθουσα Σάκη Καράγιωργα)

Την πρόσκληση για συμμετοχή σε συγκέντρωση - σύσκεψη με θέμα: «Η καθιέρωση της απλής αναλογικής - το αναγκαίο εκλογικό σύστημα», έδωσαν χτες στη δημοσιότητα οι Αντώνης Σκυλλάκος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Φώτης Κουβέλης κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ και Μανώλης Μπακόπουλος ευρωβουλευτής του ΔΗΚΚΙ. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 9 Σεπτέμβρη, στις 6.30μ.μ., στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αίθουσα Σάκη Καράγιωργα).

Συσκέψεις φορέων
σε Αλεξανδρούπολη - Καβάλα

Η ανάγκη ανάπτυξης ενός ισχυρού κινήματος μέσα στο λαό και τους μαζικούς φορείς, για την καθιέρωση της απλής ανόθευτης αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος, αναδείχτηκε στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης τόσο στην Αλεξανδρούπολη όσο και στην Καβάλα, με πρωτοβουλία εργατικών σωματείων και φορέων. Μέσα από τις συσκέψεις ορίστηκαν επιτροπές, οι οποίες ανέλαβαν να οργανώσουν τη δράση των φορέων (συγκεντρώσεις, ενημερωτικές περιοδείες σε χώρους δουλιάς, κλπ.), με στόχο οι πρωτοβουλίες που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα να αγκαλιαστούν από όσο το δυνατό περισσότερους φορείς και σωματεία, πλατύτερα από όλο το λαό.

Στη διάρκεια της συζήτησης στην Αλεξανδρούπολη, υιοθετήθηκε η άποψη πως η ανακίνηση του θέματος του εκλογικού νόμου από την κυβέρνηση εντάσσεται στην προεκλογική τακτική της, για να αποπροσανατολίσει και να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, να εξωραΐσει τη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική της, που έφερε σε απόγνωση χιλιάδες νοικοκυριά. Πως η κυβέρνηση δεν έχει στόχο να κάνει πιο δίκαιο το εκλογικό σύστημα. Αυτό αποδεικνύεται, άλλωστε, από την πρότασή της που αφορά σε ένα ακόμη καλπονοθευτικό σύστημα, το οποίο κλέβει έδρες από τα μικρότερα κόμματα και μ' αυτές πριμοδοτεί κύρια το πρώτο κόμμα, ώστε να μπορεί αν και μειοψηφία στο λαό να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Σημειώθηκε πως το επιχείρημα, που υιοθετείται και από τη ΝΔ ότι η χώρα χρειάζεται σταθερές άρα και αυτοδύναμες κυβερνήσεις, για να μην εφαρμοστεί η απλή αναλογική, έχει καταρρεύσει στη συνείδηση των εργαζομένων που τα τελευταία χρόνια από τις «σταθερές κυβερνήσεις» του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ δέχτηκαν τεράστια επίθεση στα εργασιακά - ασφαλιστικά και κοινωνικά τους δικαιώματα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν: Σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων περιοχής Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου, Τουριστικών Επαγγελμάτων, καθώς και μέλη των διοικήσεων των σωματείων Οικοδόμων, ΑΝΚΕΡ, εργαζομένων στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φερών και του ΤΟΕΒ Φερών. Επίσης, το Περιφερειακό Τμήμα Φυσικοθεραπευτών Θράκης, η Δημοτική Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΗΔΑΣ) για την Αλεξανδρούπολη, η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) Ν. Εβρου, η Αγωνιστική Δημοτική Ενότητα Φερών, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου, ο Αγροτικός Σύλλογος Φερών, η ΠΑΣΥ Εβρου, ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης, η ΠΕΑΕΑ, η ΠΕΕΠΠ, η Επιτροπή Ειρήνης.

Στη σύσκεψη της Καβάλας συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, του σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων, του ΠΑΜΕ, της ΔΗΚΕΒΕ, και δεκάδες παράγοντες της πόλης και του νομού, μεταξύ των οποίων, ο Νίκος Τσουμπάκης πρώην Νομαρχιακός Σύμβουλος του ΠΑΣΟΚ και ο Ηλίας Μπαχάρης Δικηγόρος. Η 7μελής επιτροπή που ορίστηκε - είναι ανοιχτή προς διεύρυνση - θα πραγματοποιήσει νέα ανοιχτή σύσκεψη την επόμενη Δευτέρα στις 6μ.μ. στο Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών.

Πρωτοβουλίες του ΕΚ Φωκίδας

Πρωτοβουλίες για να αναπτυχθεί στο λαό της περιοχής και στους φορείς, κίνημα για την επιβολή της απλής αναλογικής, αποφάσισε να αναλάβει το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας και την πρόθεσή του αυτή κάνει γνωστή με ανάλογη επιστολή - υπόμνημα που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Βουλής, τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων και το ΔΗΚΚΙ. «Το θέμα του εκλογικού νόμου ανασύρει για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση, ενόψει των βουλευτικών εκλογών», επισημαίνει το ΕΚ Φωκίδας.

«Η ανακίνηση του θέματος από την κυβέρνηση εντάσσεται στην προεκλογική τακτική, για να αποπροσανατολίσει και να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, να εξωραΐσει τη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική της που έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες νοικοκυριά. Στο επιχείρημα της κυβέρνησης, της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΣΕΒ ότι η χώρα χρειάζεται σταθερές και αυτοδύναμες κυβερνήσεις, για να μην εφαρμοστεί η απλή αναλογική, η εργατική τάξη, σύσσωμος ο λαός έχει πλήρη συνείδηση ότι τα τελευταία 20 χρόνια, ακριβώς αυτές οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εξαπόλυσαν - εκ του ασφαλούς - από τη μια τις επιθέσεις τους στα ασφαλιστικά, κοινωνικά, οικονομικά και δημοκρατικά δικαιώματα και από την άλλη ξεπούλησαν τον εθνικό πλούτο, γέμισαν με προνόμια το μεγάλο κεφάλαιο, ενώ ακόμα και τώρα, την προεκλογική περίοδο, συνεχίζουν τις προσφορές στο μεγάλο κεφάλαιο.

Για το συνδικαλιστικό - εργατικό - λαϊκό κίνημα είναι πάγια η απαίτησή του για απλή - ανόθευτη αναλογική, ως πάγιο εκλογικό σύστημα και, όπως με την πάλη του κατάργησε τους καλπονοθευτικούς νόμους στο συνδικαλισικό κίνημα, έτσι θα σταματήσουμε και τη νόθευση της ψήφου των εργαζομένων και στις βουλευτικές εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ