Παρασκευή 29 Αυγούστου 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ
Στηρίζει την κυβερνητική πολιτική η πλειοψηφία

Αποφάσεις που όχι μόνο δε δίνουν λύσεις στα οξύτατα οικονομικά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά εξυπηρετούν την πολιτική μετατροπής των δήμων σε επιχειρήσεις και φορομπήχτες

Eurokinissi

Με την απόλυτη σύγκλιση της πλειοψηφίας της ΚΕΔΚΕ με την κυβερνητική πολιτική που μετατρέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε έναν ακόμη φορομπηχτικό μηχανισμό σε βάρος των εργαζομένων και γρανάζι της κεντρικής εξουσίας, ολοκληρώθηκε χτες το διήμερο έκτακτο συνέδριο της Ενωσης σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Οι παρατάξεις που στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, σε αντίθεση με τα πραγματικά συμφέροντα των δημοτών, λειτούργησαν με απόλυτη συναίνεση. Αποδέχτηκαν ως λύση για τα εκρηκτικά οικονομικά προβλήματα των δήμων τις προχτεσινές εξαγγελίες - ψίχουλα του υπουργού Εσωτερικών Κ. Σκανδαλίδη, και συμφώνησαν στην τοπική φορολογία. Για στάχτη στα μάτια, στο ψήφισμα που υιοθέτησαν αναφέρουν ότι οι κυβερνητικές δεσμεύσεις «αφήνουν ανοιχτές και αναπάντητες σοβαρές διεκδικήσεις της Αυτοδιοίκησης». Και περιμένοντας να γίνουν πράξη τα όσα δεσμεύτηκε η κυβέρνηση, αποφάσισαν να καλέσουν σε... αγωνιστική ετοιμότητα τους αιρετούς και αν στον προϋπολογισμό του 2004 δεν περιλαμβάνονται όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών, θα κάνουν συγκέντρωση έξω από τη Βουλή, την ημέρα κατάθεσης του προϋπολογισμού...

Με μόνη εξαίρεση την «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) οι υπόλοιπες παρατάξεις υπερψήφισαν το ψήφισμα στο οποίο είχε καταλήξει ομόφωνα το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ. Σε αυτό υποστηρίζεται ότι «οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης απαντούν καθαρά σε συγκεκριμένα ζητήματα, χρήζουν διευκρινίσεων σε αρκετά άλλα και αφήνουν ανοιχτές και αναπάντητες σοβαρές διεκδικήσεις της ΤΑ». Ως αδιευκρίνιστα ζητήματα αναφέρονται αυτά της Δημοτικής Αστυνομίας, των Σχολικών φυλάκων κλπ., δηλαδή των νέων αρμοδιοτήτων για τις οποίες ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι από την έναρξη της λειτουργίας - μετά το πέρας του πρώτου τετραμήνου του 2004 - παύει η κρατική επιχορήγηση! Από την άλλη, παρουσιάζουν ως «νίκη της ΤΑ» - όπως είπαν στις ομιλίες τους κεντρικά στελέχη της ΚΕΔΚΕ - τα ψίχουλα που παραχώρησε ο υπουργός.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Π. Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) και η δήμαρχος Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη (ΝΔ) στο προεδρείο του συνεδρίου όπου επικράτησε το συναινετικό κλίμα. Λίγες θέσεις πιο πέρα καθόταν ο γραμματέας της ΚΕΔΚΕ Χρ. Παλαιολόγος (ΣΥΝ)

Eurokinissi

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Π. Κουκουλόπουλος (ΠΑΣΟΚ) και η δήμαρχος Αθηναίων Ντ. Μπακογιάννη (ΝΔ) στο προεδρείο του συνεδρίου όπου επικράτησε το συναινετικό κλίμα. Λίγες θέσεις πιο πέρα καθόταν ο γραμματέας της ΚΕΔΚΕ Χρ. Παλαιολόγος (ΣΥΝ)
Το ψήφισμα, διαπνέεται από το αίτημα της «τοπικής φορολογίας» το οποίο αν και υποστηρίχτηκε ανοιχτά από πλειάδα συνέδρων, στο ψήφισμα δεν καταγράφεται με σαφήνεια. Αναφέρεται, ωστόσο, χαρακτηριστικά ότι απαιτείται «η ανάληψη νέων αρμοδιοτήτων και ρόλων με την εκχώρηση των αναγκαίων, για την ουσιαστική άσκησή τους πόρων», αλλά «παράλληλα με αυτό, απαιτείται να διαμορφωθεί ο νέος Κώδικας με τρόπο που να κατοχυρώνει τη διοικητική αυτοτέλεια και να βελτιώνει ουσιαστικά τη λειτουργική και οργανωτική αποτελεσματικότητα των ΟΤΑ ως των κατεξοχήν φορέων άσκησης τοπικής εξουσίας εγγύτερα στους πολίτες».

Επίσης, η πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ ζητά «άμεσες ενέργειες καθώς και διαρθρωτικές πρωτοβουλίες θεσμικού και νομοθετικού χαρακτήρα» για την επίλυση του οικονομικού προβλήματος. Με αυτή την πρόταση αφήνει ανοιχτά όλα ενδεχόμενα και δε ζητά τίποτα από την κυβέρνηση, ούτε για την αύξηση της επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε για την απόδοση των παρακρατηθέντων. Ειδικά μάλιστα το τελευταίο είναι ένα θεσμοθετημένο δικαίωμα της ΤΑ, που η ΚΕΔΚΕ το έχει - επί της ουσίας - απεμπολήσει.

Οσο για τις δικομματικές δήθεν κόντρες (οι μαύρες σημαίες του δημάρχου Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλου ήταν το επίκεντρο), δε στάθηκαν βέβαια εμπόδιο στη συναίνεση. Η δήμαρχος Αθήνας Ντ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε «ατυχή παρέμβαση» τα όσα είπε για τις μαύρες σημαίες ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και έτσι «έφερε στο προσκήνιο μια αδυναμία αντί να παρουσιάσει το συναινετικό κλίμα που υπήρξε από όλους τους συνέδρους».....

Αυτοδιοίκηση δίπλα και όχι απέναντι στο λαό

Και σε αυτό το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, έγινε φανερή - και μάλιστα περισσότερο από κάθε άλλη φορά - η σύγκρουση των δύο πολιτικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Από τη μια η ΤΑ φορομπήχτης του λαού και από την άλλη, αυτή που θα διεκδικεί στο πλάι του λαού και των εργαζομένων για την αναβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου.

Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του Χρ. Τέγου, δημάρχου Καρδίτσας: «Οι απαντήσεις στα αιτήματά μας από τον υπουργό Εσωτερικών, που ικανοποιούν το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, βρίσκονται στο πλαίσιο της πολιτικής που η κυβέρνηση χάραξε για την ΤΑ και την οποία θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει. Ενα είναι σίγουρο: Πρόκειται για μέτρα πρόσκαιρου χαρακτήρα που δεν απαντούν στην ουσία των προβλημάτων και σύντομα θα βρεθούμε στην ίδια θέση που είμαστε σήμερα. Η ΤΑ μπορεί και πρέπει να αντισταθεί και να αντιδράσει αγωνιστικά στην επίθεση που δέχεται. Χρειάζεται όμως να έχει την ενεργό υποστήριξη των σωστά ενημερωμένων δημοτών γιατί από αυτούς αφαιρούνται υπηρεσίες και έργα όσο συνεχίζεται η αφαίρεση πόρων από την ΤΑ. Και σε τελική ανάλυση το όποιο ελάχιστο πλαίσιο αιτημάτων θα παραμείνει κενό γράμμα αν δεν υπάρξει προγραμματισμός δράσης για την υλοποίησή του»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ