Σάββατο 6 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Την Τρίτη η πρόταση του εισαγγελέα

Ολοκληρώθηκε η αποδεικτική διαδικασία

Ολοκληρώθηκε χθες το στάδιο της αποδεικτικής διαδικασίας στη δίκη της «17 Ν» και την Τρίτη το πρωί ο εισαγγελέας της έδρας Χρ. Λάμπρου θα καταθέσει την πρότασή του για την ενοχή ή μη καθενός εκ των κατηγορουμένων για κάθε κατηγορία που τους αποδίδεται από το κατηγορητήριο.

Το στάδιο της αποδεικτικής διαδικασίας ολοκληρώθηκε με την παρέμβαση του Δ. Κουφοντίνα, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι δικάζεται μια πολιτική οργάνωση, ότι η δίκη είναι πολιτική κι ότι διεξάχθηκε μ' έναν τρόπο, ώστε να ηττηθεί πολιτικά όχι μόνον η «17 Ν», αλλά και η επαναστατική αριστερά, η επαναστατική άποψη για μια άλλη κοινωνία. Πρόσθεσε επίσης ότι η «17 Ν» ήταν «μια Οργάνωση, η οποία λειτουργούσε δημοκρατικά, βασισμένη στην αλληλεγγύη και στον αλληλοσεβασμό των συντρόφων και σε μια τέτοια Οργάνωση σαφώς δε θα μπορούσαν να υπάρχουν ούτε αρχηγοί, ούτε καθοδηγητές, ούτε καπελώματα».

Ο κατηγορούμενος σχολίασε με σαρκαστικό χιούμορ το γεγονός ότι το δικαστήριο χαρακτήρισε μη πολιτικά τα αδικήματα τα οποία προκάλεσε η δράση της «17 Ν». «Σε μια διακοπή της δίκης - είπε - ζήτησα από τον κ. Λυκουρέζο να με αναλάβει σα δικηγόρος γιατί κατάφερε να κάνει τον κ. Γκουζίνσκι, έναν μεγαλο-απατεώνα, να έχει πολιτικά κίνητρα!». Επίσης, απευθυνόμενος στους δικαστές, επανέλαβε παλιότερη τοποθέτησή του ότι είναι ικανοί να δουν την αλήθεια, αλλά δρουν κάτω από ένα κλίμα πιέσεων και πολλαπλών εξαρτήσεων, κάτω από το οποίο θα είναι αδύνατο να βγάλουν αποφάσεις διαφορετικές από αυτές που είναι στο κατηγορητήριο.

Νέες ιατρικές γνωματεύσεις για τον Σ. Ξηρό

Πριν την τοποθέτηση του Δ. Κουφοντίνα, το δικαστήριο απέρριψε αίτημα του Σ. Ξηρού να κληθούν και να καταθέσουν ο Ιωάννης Νέστορος, ψυχίατρος Δρ. Νευροφυσιολογίας - ψυχοθεραπευτής καθηγητής Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Νιόνα Βαλιανάτου, νευροψυχολόγος Δρ. Νευρολογίας και Αισθητηρίων Οργάνων, λέκτορας Νευροψυχολογίας του ίδιου Πανεπιστημίου, οι οποίοι εξέτασαν τον ίδιο, καθώς και το φάκελο νοσηλείας του στον «Ευαγγελισμό» την περίοδο από 29/6/2002 έως 2/9/2002. Η εξέταση των εν λόγω γιατρών - ακόμη και κατ' αντιπαράσταση με τους γιατρούς του «Ευαγγελισμού» που επέτρεψαν την ανάκριση του Σ. Ξηρού - ζητήθηκε ώστε να διαπιστωθεί αν οι προανακριτικές και ανακριτικές του καταθέσεις είναι προϊόν βούλησης ή προϊόν της κατάστασης της υγείας του και ψυχοφαρμάκων. Το δικαστήριο αρκέστηκε μόνο στην ανάγνωση πορισμάτων των προαναφερόμενων πανεπιστημιακών γιατρών, αναφορικά με τις εξετάσεις στις οποίες προέβησαν, τόσο του κατηγορουμένου, όσο και του ιατρικού του φακέλου. Από τα πορίσματα αυτά, προκύπτει ότι ο Σ. Ξηρός, κατά τη διάρκεια νοσηλείας του στον «Ευαγγελισμό», παρουσίασε έντονη νοητική σύγχυση, είχε διαταραχή συνείδησης και είχε μετατραπεί σε ένα άτομο που μπορούσε κανείς να του υποβάλει λόγια, πράξεις και συμπεριφορές.

Λίγο πριν την απόρριψη του αιτήματός του, ο κατηγορούμενος απείλησε ότι στην περίπτωση που το δικαστήριο αποφάσιζε κάτι τέτοιο εκείνος θα κατέβαινε σε απεργία πείνας. Το αν θα πραγματοποιήσει τώρα ή κάποια άλλη στιγμή την απειλή του, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες.

Επεισοδιακό τέλος στην απολογία Γιωτόπουλου

Η χθεσινή ημέρα της δίκης άρχισε με τη συνέχιση της απολογίας του Αλ. Γιωτόπουλου, ο οποίος δεν απάντησε σε καμία ερώτηση των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής, ενώ αρνήθηκε και την κατ' αντιπαράσταση εξέταση με τον Πάτροκλο Τσελέντη, χαρακτηρίζοντάς τον «ένα θλιβερό και δόλιο ανθρωπάκι».

Στον κατηγορούμενο απάντησε ο εισαγγελέας της έδρας Χρ. Λάμπρου, εκφωνώντας στην ουσία καταδικαστική απόφαση: «Αυτή τη συζήτηση την κατ' αντιπαράσταση θέλει κάθε κατηγορούμενος - είπε -, ακόμη και ο ένοχος, για να διαπιστωθεί ποιο είναι το επίπεδο της ενοχής του. Αυτός που δεν τη θέλει, αυτός είναι εκείνος που είναι όχι μόνο βουτηγμένος εις το έγκλημα - και αναφέρομαι εις τον κατηγορούμενο Γιωτόπουλο - αλλά κι εκείνος ο οποίος προσπαθεί να εξαπατήσει το Δικαστήριο για να περάσει την ψεύτικη άποψή του».

Το λόγο πήρε και ο Π. Τσελέντης, λέγοντας για τον Αλ. Γιωτόπουλο ότι «κρύβεται πίσω από τον ίσκιο του και ισχυρίζεται ότι του αντιγράφουν τα γράμματα και ότι του κλέβουν τα αποτυπώματα και τα πάνε εδώ κι εκεί». Τέλος, ο Σ. Κονδύλης επαναεπιβεβαίωσε τα όσα έχει καταθέσει σε βάρος του Αλ. Γιωτόπουλου.

Ενοχοποίησε τον εξάδελφό του ο Α. Παπαναστασίου

Από τους κατηγορούμενους, τελευταίος απολογήθηκε ο Ανέστης Παπαναστασίου, ο οποίος ευθέως ενοχοποίησε τον εξάδελφό του Ν. Παπαναστασίου. Αναφερόμενος στα ενοχοποιητικά στοιχεία σε βάρος του που έχουν βρεθεί στις γιάφκες της «17 Ν», ο Αν. Παπαναστασίου έδειξε ως πιθανό υπεύθυνο τον εξάδελφό του Νίκο, ο οποίος όμως έχει κατηγορηματικά αρνηθεί σχέση με την οργάνωση. Συγκεκριμένα, για το σχεδιάγραμμα στρατοπέδου που ο ίδιος είχε σχεδιάσει και βρέθηκε σε κρησφύγετο της «17 Ν», ο Αν. Παπαναστασίου είπε πως η λογική τον οδηγεί στο συμπέρασμα πως μόνον ο εξάδελφος του μπορούσε να του το έχει πάρει, γιατί ο ίδιος δε γνώριζε κανέναν άλλο από τους κατηγορούμενους. Στο ίδιο πνεύμα απάντησε και για τα αποτυπώματά του που βρέθηκαν σε χαρτιά στις γιάφκες, λέγοντας ότι πιθανόν τα είχε πιάσει στο σπίτι του ξαδέλφου του ή το 1982 όταν τον βοήθησε να μετακομίσει από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ