Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΑΝΑΠΗΡΟΙ - ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ
Φτηνή κοροϊδία οι εξαγγελίες

Ψίχουλα και απάνθρωπη κοροϊδία για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανάπηρους της χώρας, που ζουν σε δραματικές συνθήκες, λόγω της διόγκωσης των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν και της ανεργίας, η οποία λαμβάνει τα τελευταία χρόνια πρωτοφανείς διαστάσεις με ευθύνη της κυβέρνησης, αποτελούν οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την «ενίσχυση» των ΑμεΑ.

Τα 110 εκατομμύρια ευρώ που διακηρύττει πως θα διαθέσει η κυβέρνηση για την αύξηση των επιδομάτων των ΑμεΑ στο διάστημα 2004-2008 μεταφράζονται σε αυξήσεις της τάξης των 17 ευρώ (!) μηνιαίως κατά μέσο όρο και αφορούν τους σημερινούς 145.000 δικαιούχους, τη στιγμή που οι ανάπηροι στη χώρα μας είναι περίπου 1.000.000 άνθρωποι και οι βαριά ανάπηροι ξεπερνούν τους 500.000. Η κυβέρνηση συνειδητά απέφυγε τα τελευταία 20 χρόνια ακόμα και την επίσημη καταγραφή τους, γιατί θα αναδείκνυε το μέγεθος του προβλήματος και την αναντιστοιχία των αναγκών με όσα γίνονται για την πρόληψη της αναπηρίας, την αποκατάσταση, την εκπαίδευση, την παραγωγική ένταξη των ΑμεΑ.

Τα συγκεκριμένα επιδόματα, καθηλωμένα στην πλειοψηφία τους στα εξευτελιστικά ποσά των 150-200 ευρώ, στοχεύουν στο να κουκουλώσουν, όσο αυτό είναι δυνατόν, την αγανάκτηση που προκαλούν οι άθλιες πολιτικές που εφαρμόζονται σε όλους αυτούς τους τομείς οδηγώντας τους ανθρώπους με αναπηρίες και τις οικογένειές τους στο περιθώριο. Οτι στη χώρα μας υπάρχουν μόνο 200 δημόσια κρεβάτια σε κέντρα αποκατάστασης, όλα στην Αθήνα. Οτι απ' τα 200.000 περίπου παιδιά στη χώρα μας, που έχουν ανάγκη ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, μόνο τα 14.000 πηγαίνουν σε κάποιο δημόσιο ή ιδιωτικό ειδικό σχολείο ή ειδική τάξη. Οτι η ανεργία στους ανάπηρους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης, είναι της τάξης του 76%, αν και στην πραγματικότητα ξεπερνά το 90%. Οτι οι ανάπηροι και οι οικογένειές τους αναγκάζονται να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για υπηρεσίες που έπρεπε το κράτος να τους προσφέρει δωρεάν.

Ακόμη και από αυτή όμως την επιδοματική πολιτική εξαιρούνται κατηγορίες, όπως οι ανήμποροι ηλικιωμένοι, οι πάσχοντες από ημιπληγίες, οι κωφοί 18-65 ετών, οι άνθρωποι με μερική όραση. Οι εξαγγελίες άλλωστε κινούνται στην πεπατημένη των αυξήσεων στα επιδόματα που τα τελευταία χρόνια δεν ξεπερνούν το 5% και δίνονται με μεγάλες καθυστερήσεις. Το ποσοστό αύξησης ήταν 5% για το 2001 και δόθηκε στα τέλη του Οκτώβρη του 2001, και το ίδιο ακριβώς συνέβη και με τις αυξήσεις του 2002, ενώ οι ανάπηροι δεν έχουν πάρει ούτε φράγκο απ' τις αυξήσεις του 2003!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ