Κυριακή 7 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οι διαδηλώσεις ανέδειξαν το αντεργατικό πρόσωπο αυτής της πολιτικής

Το πραγματικό, αντιλαϊκό πρόσωπο της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ αποκάλυψαν μέσα από τις διήμερες αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία της Θεσσαλονίκης. Οι διαδηλωτές μέσα από τις διεκδικήσεις τους απαντούσαν στη νέα πρόκληση, την ώρα που, με στημένα γκάλοπ, κινηματογραφικά φιλμάκια και μαγειρεμένους αριθμούς, ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ προσπαθούσε να πείσει ότι αυτό που βιώνει ο ελληνικός λαός είναι μια παραίσθηση και να υπερασπίσει την πολιτική του με τη συνδρομή χιλιάδων ανδρών των δυνάμεων καταστολής σε αέρα, στεριά και θάλασσα.

Εργάτες, αγρότες και άνεργοι, οι «ευεργετηθέντες» του νέου «πακέτου» της απάτης, επέλεξαν να σταθούν μαζί, κοντά στο ΠΑΜΕ και στην ΠΑΣΥ. Να μπουν στο δρόμο της προοπτικής, της λαϊκής συσπείρωσης και του αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Παρασκευή και Σάββατο με ορμητήριο την πλατεία στο άγαλμα Βενιζέλου βγήκαν και πάλι στην αντεπίθεση. Οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ, της ΒΑΛΚΑΝ, της «Φλώρινα Χωναίος», που ζουν με τον κίνδυνο της απόλυσης, οι καπνεργάτες που παλεύουν να εξασφαλίσουν 100 ένσημα το χρόνο, οι αγρότες που «θάβονται» στη χωματερή της ΚΑΠ, οι αυτοαπασχολούμενοι που παλεύουν να κρατήσουν ανοιχτά τα μαγαζιά τους.


Μαζί τους στους δρόμους του αγώνα, να περικυκλώνουν το χώρο της ΔΕΘ, και οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ, οι συμβασιούχοι της «Ολυμπιακής» -ξυλοφορτώθηκαν την Παρασκευή από τα ΜΑΤ - που ενώ για πάνω από 15 χρόνια καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης, παραμένουν όμηροι με το καθεστώς των συμβάσεων έργου. Οι εκπαιδευτικοί που ζητούν μαζικούς διορισμούς, οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό) που παλεύουν να αναγνωριστεί το επάγγελμά τους ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό.

Από την άλλη, συμπρωταγωνιστές στις φιέστες της κυβέρνησης ο νομάρχης, δήμαρχοι, συνδικαλιστές της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ, μαζί με τους βιομηχάνους και τους μεγαλοεξαγωγείς, όλοι δηλαδή οι εκπρόσωποι των «παραγωγικών» φορέων. Χειροκροτούσαν τον πρωθυπουργό της ακρίβειας, της ανεργίας και της φτώχειας, τον πρωθυπουργό των πολέμων, του κράτους βίας και καταστολής. Ορισμένοι από αυτούς πήγαν και να διαδηλώσουν δήθεν για τα δίκια του εργαζόμενου λαού. Το πρωί χειροκροτητές, το βράδυ «αγωνιστές».

Ο λαός δεν παγιδεύεται

Οι διήμερες κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ, που ξεκίνησαν το απόγευμα της Παρασκευής, κορυφώθηκαν χτες με το συλλαλητήριο που ξεκίνησε από το άγαλμα Βενιζέλου και με πορεία κατευθύνθηκε προς το χώρο της ΔΕΘ και τα προξενεία των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Ο χώρος της πλατείας ντύθηκε στα χρώματα του αγώνα. Κόντρα στο μαύρο της «νέας εθνικής αυτοπεποίθησης», που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι πολιτικοί της συνοδοιπόροι (ΝΔ, ΣΥΝ).


Υπερασπιστές της ειρήνης και της φιλίας των λαών, απαίτησαν «Θεσσαλονίκη της ειρήνης και όχι των ιμπεριαλιστικών στρατών και οργανισμών». Με τα πανό, τις σημαίες και τα συνθήματά τους, με δρώμενα και με τραγούδια κατήγγειλαν τις επιπτώσεις της πολιτικής της ΕΕ των πλουτοκρατών. Μίλησαν με κάθε τρόπο και διακήρυξαν την απόφασή τους να συνεχίσουν ακούραστα τον αγώνα. Να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους και να διευρύνουν τα δικαιώματά τους.

«Είναι καθρεφτάκια και πράσινες χάντρες για τους ιθαγενείς με περίβλημα "κοινωνικού πακέτου". Προσβάλλουν βάναυσα την τιμή και αξιοπρέπεια του εργάτη», δήλωσε ο Θ. Κυριακίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ και γραμματέας του ΕΚΘ σχολιάζοντας τα «κοινωνικά μέτρα». «Δεν παγιδευόμαστε. Η πραγματική ανεργία στη Θεσσαλονίκη μαζί με την ετεροαπασχόληση και υποαπασχόληση ξεπερνά το 18% και το 30% στους νέους και στις γυναίκες. Τα τελευταία 10 χρόνια 10.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει ή μεταναστεύσει. 15.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν μόνο από την κλωστοϋφαντουργία. Η περιοχή μας μετατρέπεται σε κέντρο παροχής υπηρεσιών, σε πέρασμα κεφαλαίων, εμπορευμάτων και στρατών για την εξυπηρέτηση των οικονομικών, πολιτικών και στρατιωτικών επιδιώξεων του μεγάλου κεφαλαίου στην περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Ευρώπης», πρόσθεσε. Και ο Θ. Κυριακίδης κατέληξε: «Γι' αυτό επιβάλλεται να ηττηθούν στη συνείδηση των εργαζομένων οι δυνάμεις που υπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, του μεγάλου κεφαλαίου. Γι' αυτό επιβάλλεται να γυρίσουμε την πλάτη στο δικομματισμό. Γιατί αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για να φέρουν οι αγώνες μας καλύτερα αποτελέσματα».

Με το ΠΑΜΕ της προοπτικής


Motion Team

«Με το ΠΑΜΕ, στο πανεργατικό ταξικό συλλαλητήριο και στους καθημερινούς αγώνες, δίνουμε απάντηση στην πολιτική της εκμετάλλευσης», δήλωσε ο Θ. Μητρούδας, πρόεδρος του Σωματείου της ΒΑΛΚΑΝ, της βιομηχανίας ξύλου που τη δεκαετία του '80 απασχολούσε 1.600 εργαζόμενους. Σήμερα οι 100 εργαζόμενοι που απέμειναν περιμένουν να πάρουν το δρόμο της απόλυσης όπως και οι υπόλοιποι 1.500 συνάδελφοί τους. Το εργοστάσιο κλείνει και μαζί του κλείνουν 100 σπιτικά. Ο «ευεργέτης» εργοστασιάρχης πλουτίζει και κάνει άλλες «μπίζνες», σ' άλλες χώρες. «Εμείς οι εργαζόμενοι και οι απολυμένοι της ΒΑΛΚΑΝ νιώθουμε στο πετσί μας τι σημαίνει ΕΕ, κυβερνητική πολιτική αλλά και η συμπαιγνία των συμβιβασμένων ηγεσιών του συνδικαλισμού στον καμβά της ίδιας πολιτικής: Ελευθερία κερδών για το κεφάλαιο, σκλαβιά εκμετάλλευσης για μας όταν μας χρειάζονται, περιθώριο ανεργίας όταν τους περισσεύουμε».

Στην πρώτη γραμμή του αγώνα και οι εργαζόμενοι της «Φλώρινα-Χωναίος». Εδώ και πέντε βδομάδες πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Και αυτή η επιχείρηση οδηγείται σε κλείσιμο αφού πρώτα έβαλε στο χέρι δισ. επιδοτήσεων. «Οι εργαζόμενοι της χώρας δε χρειαζόμαστε ευκαιριακά προεκλογικά πακέτα "κοινωνικών παροχών". Γι' αυτό παλεύουμε ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική που μας στερεί τις δουλιές μας. Ενάντια στην πολιτική που πριμοδότησε επιχειρηματίες σαν τον κ. Χωναίο για να μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους στα Βαλκάνια και να κερδοφορούν περισσότερο», ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Δ. Αλιστρατινός.


Αννα ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ