Τετάρτη 10 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Στην Αργεντινή θα γίνει, τελικά, η δίκη των 38 πρώην στρατιωτικών και ενός ιδιώτη που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την περίοδο της δικτατορίας του 1976-1983. Η ισπανική κυβέρνηση απέσυρε το αίτημα έκδοσης που είχε καταθέσει ο δικαστής Μπαλτάθαρ Γκαρθόν.

ΜΟΝΡΟΒΙΑ.-- Σφοδρές επιθέσεις με όλμους εξαπέλυσαν αντάρτες στις βορειοκεντρικές πόλεις της Λιβερίας Κακάτα και Τόντι, με αποτέλεσμα νέο κύμα πολλών εκατοντάδων προσφύγων.

ΣΕΟΥΛ.-- Αμερικανικό μαχητικό τύπου F-16C συνετρίβη στη διάρκεια άσκησης στην Κίτρινη Θάλασσα, 90 χλμ. νοτίως του λιμανιού Κουνσάν. Ο πιλότος διασώθηκε.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Το θάνατο τουλάχιστον 70 ανθρώπων προκάλεσε καραμπόλα αυτοκινήτων και λεωφορείων στη νιγηριανή πόλη Λοκόζα.

ΤΟΚΙΟ.-- Νέα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο Τόκιο φέρουν τους Ιάπωνες υπεραιωνόβιους να ανέρχονται σε τουλάχιστον 20.560, εκ των οποίων το 84% είναι γυναίκες. «Επικεφαλής» τους είναι η 116χρονη Καμάτο Χόνγκο και ο κατά δύο χρόνια νεότερός της Γιουκίτσι Τσουγκάντζι.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-- Η αύξηση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στους δρόμους των ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων (σε Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Αυστρία) ευθύνεται, μεταξύ άλλων, για τη μεγαλύτερη μέσα σε μία δεκαετία αύξηση των επιπέδων όζοντος στην ατμόσφαιρα, ανακοίνωσε χτες η Ευρωπαία επίτροπος για θέματα περιβάλλοντος.

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Στην κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας προχώρησε χτες η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Σλοβενίας, Αντον Ροπ, προωθώντας τη μετατροπή του στρατού σε επαγγελματικό λόγω της επικείμενης ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ (2004).

ΒΕΡΝΗ.-- Εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Σρι Λάνκα και του αυτονομιστικού κινήματος Τίγρεις της μειονότητας των Ταμίλ εξέφρασαν χτες ενδιαφέρον για την υιοθέτηση του «μοντέλου» της Ελβετίας για τη δημιουργία ομοσπονδιακής κρατικής δομής, όπως και τη δέσμευσή τους στην αναβίωση της ευρισκόμενης σε αδιέξοδο «ειρηνευτικής διαδικασίας».

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Χιλιάδες Ινδοί διαδήλωσαν χτες εναντίον της πολιτικής «συμμαχίας» Ινδίας-Ισραήλ, με αφορμή την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, στη χώρα. Ο Σαρόν προωθεί, παρά τις (θεωρητικές) αντιρρήσεις των ΗΠΑ, την πώληση ενός συστήματος ραντάρ, αξίας τουλάχιστον 1 δισ. δολαρίων.

KATMANTOY.-- Δύο κυβερνητικοί στρατιώτες βρήκαν το θάνατο χτες σε σύγκρουση με αγνώστους που πιθανολογείται ότι ήταν μαοϊκοί αντάρτες, οι οποίοι, σύμφωνα με τις αρχές, είχαν τέσσερις απώλειες. Η ένοπλη βία κλιμακώνεται στο Νεπάλ, όπως και το κύμα καταστολής σε βάρος των μελών και οπαδών των κομμάτων της αντιπολίτευσης: Οι συλλήψεις, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, ξεπέρασαν τις χίλιες μόνο χτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ